2400 MHz RAM Overclock ile 3000 MHz yapılır mı?

Tamam dediğim gibi CR'yi 2 yapıp kaydedin çıkın tekrar BIOS'a girin CL'i 15 deneyin ama V yetersizliğinden de kaynaklanabilir.

CR'yi bulamadım ayarların hepsi T ile başlıyor zaten siz akşam gelince bir SS atın orayı ama voltajı 1.35'in üstüne çıkartmak istemiyorum.
Tamam CR'yi 2T yapıp voltajı da 1.39'a kadar çıkarttım ama bir türlü CL15 olmuyor. RAM kutusunda CL15 yazıyor ama 16 olarak kullanabiliyorum. İşlemciden şüphelendim şimdi.

Son düzenleme:
Msi Gaming Plus var , x470 chipset li. 3000 predotor ramleri normal sartlarda 2400 2600 olarak goruyor ( 2 x 8 gb ) overclock moduna alinca 2900 3000 goruyor. arkadasin dedigi gibi 3000 lik de alsan gene overclock yapmak zorundasin. overclock modunu acmayinca ne yazik ki alt kademe frekanslarda surunuyor ramler.

Saçma sapan işler ya. RAM aslında CL15 ama 16 da çalışıyor bir türlü düşmüyor. İyi ki frekans sorunu yok bende. Acaba VDDCR'ye de mi voltaj vermek lazım?
CPU SOC'a 0.00125Mv verebilirsin ama dediğim gibi CR'yi BIOS'tan bulup 2 yaparsan CL 15 olacaktır ama V yetersizliğide olabilir.

CPU SOC'a 0.00125Mv verebilirsin ama dediğim gibi CR'yi BIOS'tan bulup 2 yaparsan CL 15 olacaktır ama V yetersizliğide olabilir.

Yaptım zaten onu 2. Değişen bir şey yok. Asıl saçmalık OC yapmadan CL15 de çalışmaması.
Frekansı 2400 yapınca CL15'e sonunda düştü. 2400 üzeri hiçbir frekans da CL değeri 15 olmuyor.

Son düzenleme:
Çok tuhaf, ben sizin RAM’lerin 2400 MHz modelini kullanıyorum ve 3200 MHz değerine çok az bir voltaj ve CL değerlerini 15-15-15-35 seviyesinden 15-16-17-30 seviyesine çekerek kullanabiliyorum. Ya bana iyi parçalar denk geldi ya da 2400 MHz modelleri overclock işlemine daha yatkın, anlayamadım cidden.

RAM'ler aynı model olsa bile içerisindeki kullanılan zarlar farklı olabiliyor. Ayrıca çift kanal bellek kullanıyorsunuz. 2T sizin için daha sağlıklı olacaktır. Gecikme değerlerine gelirsek, 16-16-16-36 değerlerini de deneyebilirsiniz. Bu biraz da şans işi. Üstte bahsettiğim muhabbet. 3200 MHz için XMP RAM'lerde zamanlamalar genelde 16-18-18-36 gibi oluyor. Tabi Samsung'un en kaliteli çiplerini kullanıp da CL 14 gibi şahane değerleri görebilenler de var. Orası ayrı mesele. Ayrıca yaptığınız ayarlardan sonra Memtest ile test edin RAM'i. Sistemde sıkıntı yok gibi görünebilir ancak ileride can sıkıcı hale gelebilir. Bu arada ekstra performans için Row Refresh Cycle Time (tRFC) ayarını da kısabilirsin. Genelde 550 gibi uçuk değerler olurlar. Voltajı 1.4 üzerinde de çıkarmayın.

Ben de denedim. 1600Mhz CL9 RAM'leri 2133Mhz hızde CL değerleri 10-11-11-28 olacak şekilde OC yaptım. Passmark ile sonuçları karşılaştırdım. RAM'lerde %28'den %32'lik dilime yükseldi. Puan da 1117'den 1192'ye yükseldi. 3D testinde ise %72'lik dilimde bir değişiklik olmadı. 4608 puandan 4625 puana yükseldi.

Ayrıca oynadığım oyunlarda gözle görülür bir FPS artışı alamadım. Ben hala sadece bellek frekansı artışıyla GPU ya da CPU OC yapılmadan ciddi performans artışı elde edilemeyeceğini düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…