Intel işlemcilerde 2666 MHz yetiyor, ama Ryzen kullanıyorsan RAM hızı yüksek olmak zorunda.
Buyur kendin karar ver:
Konunun oldukça eski olduğunun farkındayım, fakat yeniden bu konuları "google"layacak arkadaşlar olursa diye söylüyorum. Yıllardır AMD sistem kullanıyorum. Garip bir şekilde son formatlarımdan sonra XMP-Profile 2 (yani RAM'leri 3200MHz) yapmaya çalıştığımda sürekli
mavi ekran hatası alıyorum. Bu konu ile alakalı araştırma yaparken denk geldi ve kendi deneyimlerimi de aktarmak isterim.
Öncelikle, arkadaşın bu videoda demek istediği RAM frekansları önemlidir, evet. Fakat kendisi AMD sistemler için
yüksek olmalı ibaresi kullanmış. Şimdi ilk olarak bu videodaki sistem Intel bir sistem. Ardından, evet yüksek frekans iyidir fakat bunun bir etkisini görmedim arkadaşlar. Özellikle harici ekran kartı kullanıyorsanız, yani sisteminiz APU sistem değilse RAM frekansının etkisi
%1 ile %5 (maks.) arasında kalıyor ve bu da "
tabi bana göre" gereksiz. Lakin
APU sistem
AMD kullanıyorsanız frekansın çok ciddi etkisi oluyor, bunu ilk baştan beri biliyoruz zaten. Ardından, genel olarak
Intel sistemlerde frekansın etkisinin çok olmadığından bahsedenler olabilir; "
GARİP" bir şekilde Intel sistemlerde
on-board görüntü alırken (
DDR4 için konuşuyorum) RAM frekansı etki bile etmiyorken harici ekran kartı çıkışında Intel sistemlerde RAM frekansının
FPS üzerindeki etkisi (oyuna bağlı olarak) %10'a kadar çıkabiliyor.
Bunlar benim şimdiye kadarki deneyimlerim. Bazı forumlarda ve yazılarda da bu bahsettiklerime destek olabilecek kaynak bulunuyorken bazı forumlarda da tam terslerini bulmak olası.
Herkese iyi forumlar,
Herkese geçmişten selamlar dilerim.