@aroundtheoutside
Dün konuştuğumuz ghosting olayının ardından, bu sabah yeni aldığım 2K 27" 144Hz VA panel Samsung ile 1080p 24" 144Hz TN panel Asus monitörlerimi kıyasladım (VA paneli servise göndermeden önce bir kıyaslama yapayım dedim).
İki monitör de "kağıt üzerinde" 1Ms olarak belirtilmiş fakat ikisini de aynı testlere tabi tuttum. İki monitörle de en az 10 dakika; BF V, Rainbow Six: Siege, Apex Legends, League of Legends, GTA V, PUBG, Overwatch ve CS: GO oynadım.
Sonuç: İki monitörün de ghostingi hemen hemen birbirinin aynısı. İkisi de masaüstünde, video izlerken ve oyun oynarken ghostingi belli etmiyor. İkisi de akıcı. VA panelin renk kalitesi, curved oluşu, yüksek PPI değeri ve kontrast değerleri gibi birçok şey de yanıma kar kaldı. (Bu arada TN panel bile olsa, dikkatli bakıldığında bir miktar ghosting olduğunu fark ettim fakat o bariz ghostinglerin olduğu dönemler geride kaldı diye düşünüyorum. Artık sağlam markaların, üst seviye cihazlarında hemen hemen ghosting hiçbir şekilde göze çarpmıyor.)
Dolayısıyla arkadaşın bütçesini bilmiyorum ama aldığım monitörü şiddetle tavsiye edebilirim. İstediği gibi pivot olarak dönebiliyor, yükseklik ayarı yapılıyor. Kontrast ve siyah dengesi çok iyi. Özellikle de black equalizer özelliği ile müthiş tonlar yakaladım. Beyaz renkleri de çok doğal geldi. Color banding yok, ışık sızması ya da BLB ile karşılaşmadım. Flicker free olduğu için, ekranda titreme de yok ve göz yormuyor. Curved ve 1800R değeriyle, yeterli bir orana sahip. Hayatımda ilk defa curved ekran kullanan birisi olarak, beni oyun atmosferinin içerisine çekti.
TN panele yaptığım hız ve tepkime testlerinin aynısını bu monitöre de yaptım ve net olarak söylüyorum ki TN panel performansından aşağı kalır yanı yok. IPS gibi zengin renkler sunması da cabası.
Arkadaş, monitörü neden değişime yolluyorsun diye soracak olursa; şansıma 1 adet sıkışmış piksel çıktı. O yüzden yenisiyle değişim talep ettim.
Monitör:
Samsung LC27HG70QQMXUF 27" 1ms 144Hz (Display+2xHDMI) Fiyatı