Gayet hızlı bir monitör.
Dell 27" S2721DGF 165Hz 1ms 2xHDMI DP HDR Nano IPS QHD FreeSync Premium Pro Pivot Gaming Monitör En iyi fiyat ve ödeme seçenekleri ile S2721DGF ITOPYA'da.
Eğer bütçe hiç oynamazsa diye aşağıdaki ürünü paylaşmayı uygun gördüm. G-Sync'i kendiniz aktif edersiniz.
GIGABYTE 27" M27Q 170Hz 0.5ms 2xHDMI DP HDR USB-C USB IPS QHD KVM Freesync Premium Gaming Monitör En iyi fiyat ve ödeme seçenekleri ile M27Q ITOPYA'da.
Hem Dell hem de Gigabyte'ın bu modelleri gerçekten güzel.
Gigabyte'ın tek eksisi 10 BIT modundayken 120 HZ görüntü alabiliyorsunuz. 170 HZ için 8 BIT kullanmanız gerekir. 10 BIT ve 8 BIT farkını sadece desteklenen içeriklerde fark edebilirsiniz. Bir eksi sayılmaz yani.
DELL'in bu modeli 10 BIT 165 HZ ile önde görünürken kontrast değeri modern IPS monitörlere göre düşük. Kötü değil ama aynı kalitedeki rakiplerine göre düşük. Bu dezavantajı kendisi gibi Nano IPS panel kullanan LG modelleri de yaşıyor. Hatta Nano IPS paneller içinde kontrastı en iyi olan DELL diye biliyorum.
Bu ikisinin de iyi yönlerini alan ise MSI OPTIX MAG274QRF-QD ama onu da ucuza bulma güç. 4000 TL bandında.
Bu arada monitörlerdeki 1 MS, 0.5 MS gibi rakamlar aldatmaca. Hardware Unboxed gibi incelemelerdeki ölçümler önemli. Monitörlerin çoğu en düşük tepki süresi ayarlarında ghosting/overshoot gibi görüntü hatalarında oynanamaz halde oluyorlar. Ölçüm sonucu 3-5 MS olup da düşük ghosting/overshoot değerlerine sahip olanı öpüp başına koymalısın.
Bütçen 3000 TL bandıysa DELL hem kaliteli görüntü (10 BIT, 1 milyar renk getirisi var) ve aynı anda yüksek HZ (10 BIT iken HZ sınırlaması yok) ile tercih edilebilir.
Kendi monitörüm de 1080P 10 BIT. 10 BIT ve 8 BIT karşılaştırması yaptığımda (Nvidia Denetim Masası'nda çözünürlük değiştirmede altta manuel 10/8 BIT seçilebiliyor, kaldı ki buradan manuel seçmezseniz monitörünüz 10 BIT monitörünüz 8 BIT çalışıyor.) her içerikte fark olmuyor. R6 Siege'de fark göremedim. Warzone'da biraz vardı. Denediğim oyunlarda en fazla fark BF5'te vardı. Youtube içeriklerinde de pek fark yok iken kaliteli Wallpaper Engine temalarında fark vardı. Görüntülenen içerik de 10 BIT hazırlanmalı yoksa 8/10 BIT içerik farkı olmuyor görüntüde.
8 BIT 16.7 milyon renk verirken 10 BIT 1 milyar renk veriyor, tabi içerik de buna uygun kaydedilmiş veya yapılmışsa.
Bu arada uyarayım 10 BIT bu paneller 8+ FRC ile 10 BIT'e ulaşıyor ama sonuç olarak 1 milyar renge ulaşıyor.
Bu konudaki monitör incelemem:
Daha önce ViewSonic XG2401 24 ınch 144 Hz TN monitörü kullanmaktaydım. BF5, R6 Siege, Warzone gibi oyunlarda yüksek Hz ile oyun oynamak için almıştım. O zamanlar ghosting olmayan 1 ms (GtG veya MPRT) IPS monitörler çok pahalıydı. 8-9 ay önce derinliği 1 metre olan masa yaptırmıştım ve monitöre...