2K Monitör tavsiyesi

AOC 480nit, Asus ise 500nit.
Kontrast oranı AOC 1150:1, Asus ise 1500:1 çıkıyor.
Renk gamutu ölçümü olarak AOC da geniş gamut modunu değil SRGB modunu ölçmüşler, kıyas yapmak mümkün değil. Çünkü SRGB modu renkleri sınırlıyor.
Hız olarak ikisi de iyi, Tepki süresi ölçüm tabloları farklı. Ghosting olarak da ikisin de ufo testini paylaşıyorum. AOC biraz daha seri gözüküyor, en azından ghosting ve overshoot bakımından ikisinde de minimal düzeyde var. Burada bulanıklık biraz daha öne çıkıyor. Asusun testini 360p videodan aldığım için pek güvenilirliği yok (1440p monitörde 360p içeriğin ekran görüntüsünü aldım) ama daha bulanık gözüküyor. AOC ise 1440p videodan alıntı. Açıkçası direkt bir galip göremedim, birinin kontrastı birinin de hızı biraz daha iyi. Burada satıcı, fiyat, satış sonrası destek vs devreye girer bence.

Asus
Eki Görüntüle 2566630
AOC

Eki Görüntüle 2566631
Elinize sağlık detaylı açıklama için hocam keyifle okudum. Görüntü kalitesine daha çok önem verdiğimden bu durumda ASUS kazanmış oluyor gibi. Bu fiyat aralığında bu modelden daha iyi görüntü kalitesi sunan IPS monitör yok anlaşılan.

Elinize sağlık detaylı açıklama için hocam keyifle okudum. Görüntü kalitesine daha çok önem verdiğimden bu durumda ASUS kazanmış oluyor gibi. Bu fiyat aralığında bu modelden daha iyi görüntü kalitesi sunan IPS monitör yok anlaşılan.

Monitörlerde renk gamutu olarak 2 farklı durum var. Birisi sRGB mod, diğeri ise geniş gamut modu. sRGB modu renkleri %100 SRGB'ye sınırlarken geniş gamut modu bu uzayın dışına çıkıyor, bu sayede içeriklerde daha canlı gözüküyor. Maalesef AOC'ta 1 tane inceleme gördüm, onda da sadece monitörde özel olarak bulunan sRGB modunu test etmiş. Bu yüzden renk açısından yorum yapamıyorum; fakat sunduğu parlaklık, kontrast oranı ölçümlerinin yanı sıra hız performansı da iyi AOC'un. Bu yüzden renk gamutunun da iyi olacağını düşünüyorum. Yalnız dediğim gibi ölçüm yapılmadığından ötürü kıyas yapmak mümkün değil. Eğer %95 DCI-P3 ve üstü sunuyorsa AOC tarafına daha yakın olurum. ASUS %90 çünkü. Ama dediğim gibi araştırıp bulmak lazım. Almadan önce biraz yabancı kaynaklardan araştırın, duruma göre karar verirsiniz. Muhtemelen renk gamutları benzerdir, ASUS'un görüntü kalitesi bakımından tek farkı kontrast bakımından daha iyi olmasıdır. Renk doğruluğu, ışık sızması, IPS glow vs artık bahtınıza kalmış. Çünkü bu değerler üniteden üniteye değişiyor.

Şu konuyu okursanız seçim yaparken işinizi kolaylaştırır.

Monitörlerde renk gamutu olarak 2 farklı durum var. Birisi sRGB mod, diğeri ise geniş gamut modu. sRGB modu renkleri %100 SRGB'ye sınırlarken geniş gamut modu bu uzayın dışına çıkıyor, bu sayede içeriklerde daha canlı gözüküyor. Maalesef AOC'ta 1 tane inceleme gördüm, onda da sadece monitörde özel olarak bulunan sRGB modunu test etmiş. Bu yüzden renk açısından yorum yapamıyorum; fakat sunduğu parlaklık, kontrast oranı ölçümlerinin yanı sıra hız performansı da iyi AOC'un. Bu yüzden renk gamutunun da iyi olacağını düşünüyorum. Yalnız dediğim gibi ölçüm yapılmadığından ötürü kıyas yapmak mümkün değil. Eğer %95 DCI-P3 ve üstü sunuyorsa AOC tarafına daha yakın olurum. ASUS %90 çünkü. Ama dediğim gibi araştırıp bulmak lazım. Almadan önce biraz yabancı kaynaklardan araştırın, duruma göre karar verirsiniz. Muhtemelen renk gamutları benzerdir, ASUS'un görüntü kalitesi bakımından tek farkı kontrast bakımından daha iyi olmasıdır. Renk doğruluğu, ışık sızması, IPS glow vs artık bahtınıza kalmış. Çünkü bu değerler üniteden üniteye değişiyor.

Şu konuyu okursanız seçim yaparken işinizi kolaylaştırır.
Hocam G65B öğrenci indirimiyle kaça düşüyor acaba görebiliyor musunuz? Şuan üniversite kayıt dönemindeyim diye barkodu kabul etmiyor herhalde samsung o yüzden göremiyorum. Ayrıca yeni bir monitör çıkarmış MSI:

https://www.vatanbilgisayar.com/msi-mag-274cqf-wqhd-27-180hz-0-5-ms-gtg-curved-oyuncu-monitoru.html

İnternette henüz yabancı kaynaklarda dahi incelemesini göremedim. Bütçeyi 13 civarına çıkartabilirsem bu ikisi arasında kalacağım. Ama 10k civarlarında XG27ACS ve

VX2758A-2K-PRO-3 arasında kaldım​

sizce hangisi daha iyi olur bu iki durumda? Şimdiden teşekkürler

Hocam G65B öğrenci indirimiyle kaça düşüyor acaba görebiliyor musunuz? Şuan üniversite kayıt dönemindeyim diye barkodu kabul etmiyor herhalde samsung o yüzden göremiyorum. Ayrıca yeni bir monitör çıkarmış MSI:

https://www.vatanbilgisayar.com/msi-mag-274cqf-wqhd-27-180hz-0-5-ms-gtg-curved-oyuncu-monitoru.html

İnternette henüz yabancı kaynaklarda dahi incelemesini göremedim. Bütçeyi 13 civarına çıkartabilirsem bu ikisi arasında kalacağım. Ama 10k civarlarında XG27ACS ve

VX2758A-2K-PRO-3 arasında kaldım​

sizce hangisi daha iyi olur bu iki durumda? Şimdiden teşekkürler
G65B>VX2758A-2K-PRO-3>XG27ACS diye gider.

G65B>VX2758A-2K-PRO-3>XG27ACS diye gider.
Hocam bir sorum daha var. Bu VİEWSONİC de bir kategoride 1 milyar gibi bir değer varken
1756752652244.png

ASUS ve MSI da bu değerler 16.7 milyonda kalmış. Bir an woaw falan dedim. Bu 10 Bit mi demek oluyor? Yani daha iyi bir görüntü kalitesi, renk doğruluğu vs. anlamına mı geliyor?

Hocam bir sorum daha var. Bu ViewSonic'de bir kategoride 1 milyar gibi bir değer varken Eki Görüntüle 2567188

ASUS ve MSI da bu değerler 16.7 milyonda kalmış. Bir an woaw falan dedim. Bu 10 bit mi demek oluyor? Yani daha iyi bir görüntü kalitesi, renk doğruluğu vs. anlamına mı geliyor?

Teoride evet, pratikte kısmen. Çoğu içerik hala 8 bit, 10 bit içerikler genelde HDR olduğu için normal kullanımda 8 Bit'e düşürseniz bile gözle görülür fark olmaz. Yani normal kullanıcı için renk gamutu, kontrast oranı, parlaklık, siyah tekdüzelik, gri tekdüzelik, renk doğruluğu vs daha önemli bana kalırsa. 10 bit içerikler yaygınlaşırsa o zaman düşünülür.

Teoride evet, pratikte kısmen. Çoğu içerik hala 8 bit, 10 bit içerikler genelde HDR olduğu için normal kullanımda 8 Bit'e düşürseniz bile gözle görülür fark olmaz. Yani normal kullanıcı için renk gamutu, kontrast oranı, parlaklık, siyah tekdüzelik, gri tekdüzelik, renk doğruluğu vs daha önemli bana kalırsa. 10 bit içerikler yaygınlaşırsa o zaman düşünülür.
Oyunlarda

VX2758A-2K-PRO-3 ile XG27ACS​

arasında bariz fark yaşar mıyım? Daha canlı daha net olmasını istiyorum. Bu 10 bit olayı hikayeli oyunlarda işe yarar mı?

Oyunlarda.

VX2758A-2K-Pro-3 ile XG27acs​

Arasında bariz fark yaşar mıyım? Daha canlı daha net olmasını istiyorum. Bu 10 bit olayı hikayeli oyunlarda işe yarar mı?

Renk gamutu olarak ViewSonic biraz daha iyi. Parlaklık ve kontrast bakımından birbirine oldukça yakınlar. Aslında en büyük fark ViewSonic ASUS'un 240Hz versiyonu gibi bir şey. IPS glow, ışık sızması, renk doğruluğu vs üniteden üniteye göre değişir. 10 bit ise içerik 8 değil 10 bit olduğu senaryoda biraz fark oluşturur. Hikayeli oyunlar kaç bit bilmiyorum. YouTube, Google, Instagram vs %95 8 bit içerik diyebilirim. Benim için çok önemli bir kıstas değil. ASUS'un ViewSonic'e göre tek artısı ergonomi ve malzeme kalitesi. Ayrıca asus da coil whine, flicker, agresif mat kaplama gibi şikayetler var. Redditte biraz araştırın görürsünüz. Asus bu modelin yenisi kaplamalı versiyonunu bile çıkarmış, XG27ACG diye geçiyor.

Renk gamutu olarak ViewSonic biraz daha iyi. Parlaklık ve kontrast bakımından birbirine oldukça yakınlar. Aslında en büyük fark ViewSonic ASUS'un 240Hz versiyonu gibi bir şey.
Çok teşekkür ederim. Bu fiyat bandında 10-12k mutlaka al dediğiniz bir monitör yoksa VİEWSONİC olanı alacağım. Vatandan almak istiyorum genelde çoğu monitör bulunmuyor.

Çok teşekkür ederim. Bu fiyat bandında 10-12K mutlaka al dediğiniz bir monitör yoksa ViewSonic olanı alacağım. Vatan'dan almak istiyorum genelde çoğu monitör bulunmuyor.

G65B öğrenci indirimiyle 12K bandına düşüyor olması lazım. Eğer oyun performansı (hareket) kısmı çok önemli değilse MAG275CQRf qd E2 ve AW3225DM gibi modellere yönelirdim. Bunların görüntü kalitesi genel olarak daha iyi. Renkleri iki modelinde cansız olmadığı gibi bir de buna ek olarak yüksek kontrast sayesinde gerçekçi görüntüye sahip olabiliyorsunuz. Unutmayın OLED'lerin mükemmel görüntü kalitesine sahip olmasının en önemli sebebi renk gamutu değil. Öyle LCD paneller var ki OLED seviyesinde renk gamutuna sahip. Ama görüntü olarak bir OLED değiller. OLED'lerin mükemmel gözükmesinin sebebi siyah tekdüzelik ve kontrast oranı. VA paneller ise OLED'lere alternatif en mantıklı seçenek.

Eskiden VA mantıksızdı çünkü renk gamutları çok zayıftı, bir de ghosting sorunlulardı. Yeni nesil VA'lar hızlı (IPS kadar olmasa da ghosting sorunlu değil), renk gamutları ise tatmin edici seviyede. Bence renk canlılığının yanın da siyah tekdüzelik ve kontrast oranı gibi etmenlere de gözatın.
Desktop Screenshot 2025.09.01 - 22.09.45.58.png

Desktop Screenshot 2025.09.01 - 22.12.42.72.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı