2TB M.2 SSD almak mantıklı mı?

484818

Hectopat
512 GB M.2 SSD'm var ve 1TB HDD'm var ve HDD'den çok sıkıldım. Çok geç açıyor oyunları uygulamaları. Onunu yerine SSD mi ve HDD mi çıkartıp onları satmayı düşünüyorum. Onlar yerine 2TB M.2 SSD almak sizce mantıklı olur mu? 250'sini Windows'a ayırıp kalanını oyun uygulama için. Önerilerinizi bekliyorum.

Bölmeyin.
Bölerseniz de C ne kadar büyük olur ise o kadar iyi.

@Teacher80 Hocamın alttaki mesajından sonra en azından bir açıklama ekleme gereği duydum.
Sabit diski bölmek diskin ömrü üzerinde azımsanmayacak bir olumsuz etki yapabilir.
Diski bölmek iyi bir şey olsa idi üreticiler de bölerdi. (Kastım disk satıcıları değil, laptop ya da hazır sistem satıcıları)

Son düzenleme:
Ben de yeni sisteminde 2 TB Kingston KC3000 kullandım. Windows kurarken içinden 300 GB'ı C: sürücüsü yapıp Windows 11'i C: sürücüsüne kurdum.
Tek parça yüksek NVME M2 SSD'nin artıları:
2 TB SSD'nin yazma ömrü 2 tane 1 TB SSD'den fazla.
2 TB SSD'nin okuma ve özellikle yazma hızı daha yüksek.
2 TB SSD'nin SLC Cache'i daha yüksek, dosya yazarken bu ne kadar yüksekse (yani SLC Cache geç dolarsa) SSD'nin yazma hızı o işlem boyunca geç düşer. Kullandığım 2 TB KC3000'de dosya yazarken 650 GB'tan sonra yazma hızı düşüyor o işlem boyunca.
Ayrıca işlemciye direkt bağlı M2 portu sayısı azdır ve SSD'ler asıl performanslarını o portta gösterirler. Bazı durumlarda çok fazla M2 portu kullanınca anakart diğer USB portlar veya PCI EXPRESS portlarının hızını kısıtlıyor. Mesela ethernet portunuzun veya PCI EXPRESS yuvasına taktığınız Capture kartınız anlık darboğaza düşebilir.

Bölmeyin.
SSD'lerin kapasiteleri doldukça yavaşlamaları bilinen bir şey ama bu bölümleme işlemi SSD'nin fiziksel olarak küçülmesi anlamına gelmiyor. Üst katmanda ayrı disk gibi görünebilir ama alt katmanda (fiziksel olarak) tek parça ve TRIMM, SLC CACHE gibi özellikler bu alt katman temelinde olduğundan bölümlemenin zararı yok diye biliyorum.

Ben de yeni sisteminde 2 TB Kingston KC3000 kullandım. Windows kurarken içinden 300 GB'ı C: Sürücüsü yapıp Windows 11'i C: Sürücüsüne kurdum.
Tek parça yüksek NVMe M.2 SSD'nin artıları:
2 TB SSD'nin SLC Cache'i daha yüksek, dosya yazarken bu ne kadar yüksekse (yani SLC cache geç dolarsa) SSD'nin yazma hızı o işlem boyunca geç düşer. Kullandığım 2 TB KC3000'de dosya yazarken 650 GB'tan sonra yazma hızı düşüyor o işlem boyunca.
Ayrıca işlemciye direkt bağlı M.2 portu sayısı azdır ve SSD'ler asıl performanslarını o portta gösterirler. Bazı durumlarda çok fazla M.2 portu kullanınca anakart diğer USB portlar veya PCI Express portlarının hızını kısıtlıyor. Mesela Ethernet portunuzun veya PCI Express yuvasına taktığınız capture kartınız anlık darboğaza düşebilir.

SSD'lerin kapasiteleri doldukça yavaşlamaları bilinen bir şey ama bu bölümleme işlemi SSD'nin fiziksel olarak küçülmesi anlamına gelmiyor. Üst katmanda ayrı disk gibi görünebilir ama alt katmanda (fiziksel olarak) tek parça ve trımm, SLC cache gibi özellikler bu alt katman temelinde olduğundan bölümlemenin zararı yok diye biliyorum.

Anladım bilgilendirmeniz için teşekkür ederim peki tavsiyeniz ne olurdu.

Bölmeyin.

@Teacher80 Hocamın alttaki mesajından sonra en azından bir açıklama ekleme gereği duydum.
Sabit diski bölmek diskin ömrü üzerinde azımsanmayacak bir olumsuz etki yapabilir.
Diski bölmek iyi bir şey olsa idi üreticiler de bölerdi. (Kastım disk satıcıları değil, laptop ya da hazır sistem satıcıları)
Ben SSD için yazmıştım. Zaten TRIMM vs. SSD'lerde oluyor diye biliyorum.

Ben de yeni sisteminde 2 TB Kingston KC3000 kullandım. Windows kurarken içinden 300 GB'ı C: sürücüsü yapıp Windows 11'i C: sürücüsüne kurdum.
Tek parça yüksek NVME M2 SSD'nin artıları:
2 TB SSD'nin SLC Cache'i daha yüksek, dosya yazarken bu ne kadar yüksekse (yani SLC Cache geç dolarsa) SSD'nin yazma hızı o işlem boyunca geç düşer. Kullandığım 2 TB KC3000'de dosya yazarken 650 GB'tan sonra yazma hızı düşüyor o işlem boyunca.
Ayrıca işlemciye direkt bağlı M2 portu sayısı azdır ve SSD'ler asıl performanslarını o portta gösterirler. Bazı durumlarda çok fazla M2 portu kullanınca anakart diğer USB portlar veya PCI EXPRESS portlarının hızını kısıtlıyor. Mesela ethernet portunuzun veya PCI EXPRESS yuvasına taktığınız Capture kartınız anlık darboğaza düşebilir.

SSD'lerin kapasiteleri doldukça yavaşlamaları bilinen bir şey ama bu bölümleme işlemi SSD'nin fiziksel olarak küçülmesi anlamına gelmiyor. Üst katmanda ayrı disk gibi görünebilir ama alt katmanda (fiziksel olarak) tek parça ve TRIMM, SLC CACHE gibi özellikler bu alt katman temelinde olduğundan bölümlemenin zararı yok diye biliyorum.
HDD lerde çok ama çok etkisi olduğunu kesin olarak biliyorum.
SSD lerin çalışma prensibi farklı. Hala bazı şeyleri tam anlayamadım ama yapılan işlemlerin türüne göre az-çok etkisi olduğunu düşünüyorum. Yazmış olduklarınız benim çok ilgimi çeken konular. Teşekkürler..

Size şöyle anlatayım:
Bir fiziksel diski C: ve D: olarak ikiye böldünüz. C: sürücüsündeki bir dosyaya kes komutu verip D: sürücüsüne yapıştırdığınızda işlem anında olur. Çünkü fizikselde veri C:'den silinip D:'ye yazılmadı. Kesilecek dosyanın adresini bildiren tarif değişti: senin konumun artık D: diye. Atatürk Mahallesi'deki evin resmi adres tanımının yanındaki Cumhuriyet Mahallesi olarak değiştirmek gibi adres tabelası değişti. Peki neden bölümleyelim diski? İşletim sisteminin kurulduğu üst katmandaki sürücüye yeniden Windows kurduğumuzda veya o sürücüdeki Windows'a bir şey olduğunda diğer sürücüdeki verilere bir şey olmasın diye. Sadece özel fotoğraflar vs. için değil yüzlerce GB'lık oyunları yeniden indirmemek için de çok pratik bir yol bence.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı