3.5mm Jack Kalite Problemi

LiteraryLucky

Kilopat
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Bilgisayarı toplayalı yaklaşık bir yıl oldu. Mevcut kulaklığımda problem yaşadığım için değişime gönderdim. Bu süreçte bilgisayardan ses alabilmek için bilgisayara hoparlör bağlamaya karar verdim. Ancak şöyle bir sorun var ki daha önceden hiç kullanmama rağmen bilgisayarın ön kısmında bulunan jack girişlerine jack'ı taktığımda sesin kötü geldiğine tanık oldum.

Ardından anakart üzerinde bulunan jack yuvasına taktığımda yine aynı sorun vardı. Daha sonrasında USB to jack dönüştürücü ile bağlantı yaptığımda sorun ortadan kalktı. Merak ettiğim nokta ise nasıl oluyor da daha önce hiç kullanmadığım yuvalarda sorun oluyor?

Sahici düşündüğümüzde bu yuvalar artık bir tarihi eser denilebilir ancak insan olanları düşünmüyor değil. Sorun bir takım driver eksikliğinden oluyor olabilir mi?

Karşılaştığınız sorun aslında bir yuva veya konnektör sorunu olmaktan çok, bağlantı yolları arasındaki etkileşimden kaynaklanan bir parazit sorunudur. Kasaların ön panelinden alınan seste yaşanan parazit sorunu bilinen bir sıkıntıdır. Anakartlardaki ön panel ses çıkışı konnektörü ile kasanızın önündeki yuvalar arasında epeyce uzun bir kablo bulunur ve bu mesafe boyunca kasanın içindeki diğer bileşenlerden yayılan sinyaller, kablonun içinde parazit sinyallerin oluşmasına neden olur.

Anakartın arkasındaki ses çıkışı ise çok daha temiz bir sinyal sağlar zira anakarttaki dijital-analog dönüştürücü (DAC) ile arasındaki mesafe daha kısadır ve bağlantı yolu da çoğunlukla parazit korumalıdır. Şayet bu çıkışlardan da aynı derecede kalitesiz ses sinyali alıyorsanız yazılımsal bir sorun olma ihtimali üzerinde durabiliriz. Asus'un sitesinden en güncel "Realtek Audio" sürücülerini yüklemeyi denediniz mi?

Son olarak bir düzeltmeyle de USB konusuna açıklık getireyim. Kullandığınız USB cihazı bir yuva dönüştürücüsü değildir, içinde tümleşik olarak DAC bulunduran bir nevi ses kartıdır. USB çıkışına taktığınız anda, artık anakartınızın kendi ses kartını değil, o cihaz içindeki ses kartını kullanmış oluyorsunuz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı