3 Boyutlu Modelleme ve Animasyon Üzerine Çalışmak İçin Tavsiye

Makaleler
10
Technopat üyelerine selamlar, aslında çok uzun bir süredir başka alanlarda çalışıyordum. 2006-2009 yılları arasında teknik servis elemanı olarak, 2009 yılından beri ise MCSE olarak sistem mühendisi ve kurumsal danışman olarak çalışıyorum. Son 1 yılda ise tamamen kendi iş bağlantılarımı kullanarak serbest olarak iş alıyordum. Sorun şu ki bu işin stresi, sürekli insanlarla muhatap olmanın gerekmesi ve hata kaldırmaması gibi zorunluluklar yüzünden hem çok sıkıldım hem de stres yüzünden çok yıprandım. Üniversite yıllarında 3D modelleme gibi başka alanlara yönlendirdiğim arkadaşlarımın ise şu anda yaptıkları işten oldukça memnun olduğunu gördüm ve bu mesleği yapmak istediğime karar verdim.

Maddi olarak hiç bir sıkıntım yok, gerekli tüm programları hem lisanslı alabilirim, hem belirli bir seviyeye geldikten sonra 10-12 bin TL arasında bir meblağ ile Quadro ekran kartlı bir workstation toplayabilirim hem de İzmir içinde bu işi iyi şekilde öğretecek olan eğitim akademilerine gidebilirim.

Şu anda mevcut olan, yıllardır yakın ilişkiler içinde bulunduğum bağlantılarımdan bu alanda oldukça iyi düzeyde işler alabileceğime güvenerek bu girişimde bulunuyorum. 3 boyutlu modellemeyi gerçekten "iş" olarak yapan üyelerden ise hangi programlar ve teknikler üzerine yoğunlaşmam gerektiği, hangi eğitim akademisine gitmemin iyi olacağını ve başlangıçta dikkat etmem gereken tüm konular hakkında tavsiyeler istiyorum.

Rhode Island School of Design | RISD imkanın varsa en iyilerinden biri. (y) Stres konusunda yanıldığını söylemeliyim. Özellikle mühendis tabanlı birinin zorlanacağını düşünüyorum. Tasarım sürecinde zemin kaygan ve belirsizliklerle doludur. Hiçbişey net değildir. Bazen o kadar iyi iş çıkartırsın ki "çok profesyonel, hiç samimi değil" tepkisini alabilirsin. Bu başka bir sektörde mümkün değildir. Kendini prodüksiyon odaklı projeler için geliştirmeni tavsiye ederim. 2 sebepten dolayı; 1- Gelecek, özellikle Türkiye piyasasında gittikçe artan açlık ve ilgi. 2- Özgür karar verebilme. Kolay gelsin.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim, fakat maddi sıkıntım yok derken yurt dışı eğitimi alabileceğimi kastetmemiştim. İzmir'de yaşıyorum ancak gerekirse eğitim için İstanbul ya da Ankara'ya kısa bir süreliğine yerleşebilirim. Yurt dışı, benim imkanlarımı 3-4 kat kadar aşar. :)

Sanırım önerdiğiniz yer bildiğimiz üniversite. Üniversite eğitimi olarak değil (bir daha üniversite ya da kampüs görmek istemiyorum), kariyer akademilerinden birinde eğitim almak istiyorum. Dikkat ettiğim ilk kriter ise 60-80 saatlik kısa, yüzeysel eğitim veren yerler değil, en azından 200-250 saat ve üzeri daha detaylı eğitim veren yerleri araştırıyordum. Zaten geri kalan zamanda ise vakit sıkıntım olmadığı için 1 yıl sonrasına kadar geliştirme çalışmaları yapabilirim.

Modelleme için 3Ds Max ve animasyon için Maya kullanımını düşünmüştüm. İkisini de tek program ile yapabileceğimi biliyorum, ancak Maya'nın daha geniş seçenekleri olduğunu söyleyen bir kaç kişi oldu çevremden. Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:
Anladım "CG Academy" sisteminde bir yer arıyorsun. Türkiyede öyle bir sistem olduğunu sanmıyorum. Gerek Boğaziçi Üni. olsun, gerek diğer "TOGOG" gibi girişimler olsun çaba sarfettiler ama şuan ne düzeydeler bilmiyorum. Yabancı yayınları takip etmen gerekiyor. Gönül ister ki Türkiyede de bir "CalArts" olsun ama maalesef yok. Program çok önemli değil. Maya, Max yada ToonBoom hiç farketmez. Hatta "Blender" adında çok güzel bir GNU kaynaklı 3D tasarım programı mevcut. Önemli olan anlık ve orjinal teknik geliştirmedir. Mesela yıllarca "rigging" sistemiyle akıcı animasyonlar yapılamayacağı söylendi ama öyle adamlar çıktılar ki acayip işler yaptılar. 1 yılın sonunda eminim ki çok iyi bir Max kullanıcısı olacaksın. O zaman bir fikre ihtiyaç duyacaksın. O sebeple bir fikir bulmak yada bir fikir grubuna katılmak çok önemli. Piyasa işlerini inceleyip çok fazla pratik yapmalısın. Sonuçta bu iş "show business" sektöre kendi gösterinle girmen önemli. CalArts kaynaklı tasarımcıların ToonBoom'la ürettikleri 2D işler ülkemizde 3D Studio Max'le üretilen işlerden çok daha kaliteli. Sebep tasarım,müzik,senaryo,karakterler etc. İyi bir fikir ve grup bulmalısın.

Hocam 3 boyutlu modelleme derken, endüstriyel tasarım gibi mi? Katı modelleme gibi mi? Solidworks, Catia, NX-Unigraphics, DesignModeler ile çalışıyorum. Bunlar katı modelleme için. Catia, yüzey modellemesinde iyidir. NX, kalıp modülleri konusunda iyidir. 3Ds Max endüstri ürünlerinde, Maya da insan figürleri konusunda iyi olduğunu okumuştum. Sizin yapmak istediğiniz tam olarak nedir?
Mühendislere Autocad ve/veya Solidworks dersi verilir ama pek bi işe yaramaz. Eğer kullandığım programları kullanıcaksanız, size yardım edebilirim. Animasyon derken, bir analizin animasyonu mu?

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı