3 pin kasa fanını 4 pine çevirme

UnKnown44

Kilopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
İş PC sistem özellikleri:
Anakart: Asus Tuf B450-PLUS
İşlemci: Ryzen 5800x
İşlemci Soğutucu: Arctic LF3 280mm Push/Pull
Ekran Kartı: Asus Dual 6600XT
Ram: Corsair Vengeance 16GBx2 3000MHz
Depolama: Kioxia Exceria 500GB M.2/ Kioxia 960GB SSD
Kasa: Aerocool Cipher
Kasa Fanı: 3xArctic P12 PWM MAX/1xArctic P12/2x140mm SilentWings3/120mm
Monitör: 2xDell 19''
Mouse: Bloody V7Ma/Logitech M330
Klavye: Fujitsu
Power Supply: MSI PSU MPG A850G PCIE5
Merhaba arkadaşlar.

Yeni bir kasa almıştım. Dark maxima V20, bu kasa içerisinde 3 adet 3pinli (2 adet 20cm, 1 adet 10cm) fan bulunuyor. Bu fanlar bir kontrolcu ile kontrol edilebiliyor (kontrolcu budur https://www.hepsiburada.com/dark-ar...sata-guc-baglanti-dkckhubargb-p-HBV00000VCNBU). Kontrolcunun yavaş ve hızlı olmak üzere iki farklı modu var. Yavaş modda bile fanlar istediğimden hızlı çalışıyor. Anakartım da ASUS TUF B450-PLUS.

İnternette araştırdığım kadarıyla kasa fanlarının hızlarının kontrol edilebilir olması için 4pinli olması gerekiyormuş. Tabi araştırdıkça ardından farklı soru işaretlerim de oluştu.
İlk olarak ben de acaba 3pinli kasa fanlarımı 4pin girişe çevirip fanların hızlarını kontrol edebilir miyim?
Eğer böyle bir şeyi yapabilirsem direkt anakartım üzerindeki chassis fan girişlerine mi takmalıyım? (şu anda 3 tane chasis fan girişim boşta)
Eğer yapabilirsem ilerleyen zamanlarda kasanın üstü içinde 2 adet fan almayı planlıyorum. Bunu da dikkate alarak, eğer mümkünse tabii, iki fanı tek bir chassis fan girişine takabilir miyim?

Şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
3 pin kasa fanlarının hızlarını giden voltaj yoluyla kontrol edebilirsiniz, BIOS üzerinden DC seçmeniz yeterli. Onun dışında normal bir fanı PWM yapmaya çalışmak ne kadar mantıklı bilmiyorum, pek mantıklı olduğunu sanmıyorum. Ayrıca evet, BIOS üzerinden kontrol edebilmek için anakart üzerindeki kasa fanı girişlerine takmalısınız.

3 pin kasa fanlarının hızlarını giden voltaj yoluyla kontrol edebilirsiniz, BIOS üzerinden DC seçmeniz yeterli. Onun dışında normal bir fanı PWM yapmaya çalışmak ne kadar mantıklı bilmiyorum, pek mantıklı olduğunu sanmıyorum. Ayrıca evet, BIOS üzerinden kontrol edebilmek için anakart üzerindeki kasa fanı girişlerine takmalısınız.
Teşekkür ederim Femto. Peki voltaj yoluyla kontrolü nasıl yapabilirim acaba?

Fanlarinizi anakartinizdaki kasa fani girislerine takip, BIOS uzerinden hiz ayari yapabilirsiniz. PWM yerine DC ayarini secerseniz daha stabil hizlarda doner fanlariniz.
Böyle bir deneme yaptım. Ancak bios'ta o fanları göremedi. Bir daha deneyeyim.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı