3 pinli fanlara hız ayarı nasıl yapılır?

burakurt

Kilopat
Daha fazla  
Kasamdaki 3 pinli fanların hızlarını işlemci veya anakart sıcaklığına göre ayarlamak istiyorum, yani PWM gibi. Öncelikli olarak söylemeliyim ki forumdaki diğer arkadaşların bütün açtıkları konuları okudum. Hatta Google'ın önüme çıkardığı diğer forumlardaki konuları da okudum.

Anakartım MSI A320M Grenade. MSI anakartları ile ilgili bu işi yapabilen bir Windows 10 programı bulamadım. BIOS ekranından PWM i değil, DC yi seçerek bir şekilde ayar yapabiliyorum. Anladığım kadarıyla 0V, 5V ve 12V ayarı mevcut fakat PWM gibi grafiksel olarak ayar yapabilme seçeneği var (40 C de %50 dön vs). Gözlemlediğim kadarıyla aynı işi göremiyor. Bazı çoklayıcılar da gücünü Molex'den alıp diğer 3 pinli fanlara; off, Low ve High olarak voltaj gönderiyor. Sanırım o dediğim gibi 0,5V ve 12V oluyor. Bunu zaten eski anakartlar bile yapabiliyorlar.

Piyasada satılan ve üzerinde reosta veya potansiyometre olan, 3 pinli fan kontrolcüleri mevcut. Gücünü, güç kaynağından aldıktan sonra diğer 6 veya 8 fana ayrı ayrı iletiyor. Hepsine aynı anda maksimum voltaj veya amperajı verebilir mi? Tek Molex bağlantıdan aldığı gücü tüm fanlara maksimum performans olarak iletebilmesi konusunda şüphelerim var. Bu kısımda bir elektrik mühendisine ihtiyacımız olabilir :) .

Bir de gücünü yine Molex'den alan fakat paralel bağlantı olarak 4 pinli anakarta giden çoklayıcılar mevcut. İlk 3 pini güç kaynağından, 4. pini anakarta giden paralel bağlantıdan alıyor ve bunu örneğin 5 fana çoğaltıyor. 4. pinden aldığı Pulse bilgisini voltaja çevirdiğini iddaa ediyor anladığım kadarıyla. Bu mümkün olabiliyorsa çok yaygın, herkesin bildiği ve yapabileceği bir şey olmalı, 4 pinli fanlara gerek kalmamalı. Bir kapitalizm kokusu aldım :) .

Özetle hangi çözüm beni doğrudan nihai sonuca ulaştırır? Şimdiden hepinize teşekkürler.

Not: Alınmayın ama bence bu işi çözse çözse @Recep Baltaş çözer :D .

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı