3 pinli fanları 4 pinliye çevirme

Kaan Ozdas

Femtopat
Katılım
27 Eylül 2020
Mesajlar
4
Bilgisayarımı topladım, kasam Sharkoon rev200 kasanın içindeki 5 fan da 3 pinli. Anakart Gigabyte Z390 GAMING X bu anakartta ne yazık ki 3 pin girişi yokmuş sadece 4 pin girişi varmış. İnternetten baktım Deepcool'un bir tane kontrolörü var ama pahalı. Hem ucuz hem de 5'ten fazla 3 pin girişi olan ve hepsini 4 pin e çeviren bir kontrolör var mıdır?
 
Bunlar için bir tane fanın en azından 4 pin olmalı. Çevirme yapamazsın, amaa hız kontrollü kullanabilirsin 3 pin fanı.
Peki hız kontrollü kullanımı sizin dediğiniz gibi DC'den mi yapabilirim yoksa PWM'den mi?
 
Hocam yardımlarınız için teşekkür ederim. Peki 3pinli fanlarımı birleştirebilir miyim? 2'si ya da 3'ünü tek chasis fan'a takmak mümkün müdür?
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim dostum. Yarın bir deneyeyim :)
Fan çoklayıcı mantığına çıkıyor, takacaksan tek tek de takabilirsin.
Merhabalar bugün henüz deneyebildim. 3pinli fanlarımı anakartımdaki boş slotlara taktım. DC modunda kontrol edebildim. Ancak en az %60 ile çalışma imkanı sunuyor. Bu yüzden ben de "fan off" modunu açtım ben 55 dereceye kadar fan kapalı kalsın şeklinde ayarladım. Ancak cpu sıcaklığım 40-42 derecelerde olmasına rağmen fanlar tam hızla dönmeye devam etti. Yani kısacası DC modda da istediğimi yapamadım.
Arkadaşlar yaşadığım sorunu çözebildim. Belki aynı problemi yaşayan birileri olur diye paylaşmak istedim.
Öncelikle 3pinli fanlarımı rpm ayarı yaparak çalıştıramadığımı belirtmek isterim. En düşük güçte bile %60 ile çalışıyorlardı, o yüzden fan off modunda kullanarak işlemci 60 dereceye geldiğinde %60 düzeyinde kullanıyorum.
4pinli fanlarımın hepsini (işlemci 2 adet +2 adet üst fan) "Akasa Beşli PWM otomatik fan kontrollü fan çoklayıcı" diye bir ürün alarak sadece cpu_fan soketine takarak kullanıyorum. Bu ürünün farklı muadilleri de var. Aslında şuanda kullandığım amaç için almamıştım. Ancak istediğim işlevi yapamayınca şuanda kullandığım şekilde kullanmak mantıklı geldi. gücü power supply den aldığı için tek slota 5 fan takabilme imkanım doğdu. Şuanda fan çoklayıcı da 2 slotum hala boşta. İlerde değişiklik olursa bunu kullanabilirim.
Bu şekilde kullandığım için işlemci fanımın devir hızı ile kasa üst fanlarımın devir hız oranları aynı. Ancak işlemci fanlarım Arctic 120mm, Üst fanlarım Silent wings 3 140mm. Dolayısıyla tam eş güdüm yok. Ancak istediğim şeye ulaştığım için çok umursamıyorum.
Masaüstünde çalışmalarımla ilgilenirken, sıfır ses oldu sanki.

Oyunda denemedim. Oyunda da kulaklık ile oynadığım için fan sesini umursamıyorum zaten.

Kasamın kendisiyle gelen 3 adet 3pinli fanı direkt olarak anakartıma taktım ve DC modda çalıştırmayı başarabildim. Sanırım önceki denemem de başarısız olma sebebim, asus fan expert programını kullanmamış olmamdı. Daha doğrusu o program bu işlevi olduğunu bilmiyorum.
Fan expert programından da 3pinli fanlarımın ayarını 60 dereceye kadar fan off şeklinde düzenledim. Böylece 60 dereceye kadar 3pinli fanlar açılmıyor. Üst fan tahliye görevini gayet başarılı yapıyor. Belki egzoz fanı değiştirerek mevcut rgb fanı kasanın altına yerleştirebilirim. Böylece egzoz fan sürekli tahliye görevi görebilir.
Normal masa üstünde 35-50 derece aralığında olan ısım tabiki şuanda 40-56 aralığında değişiyor.

Bu fan çoklayıcı ürünü alırken teknobiyotikteki satış temsilcisi ya da teknik servis bilmiyorum kim olduğunu ancak beni yanlış yönlendirdi. Bu ürünün 3pinli fanları kontrol edip edemediğini sorduğumda bana edildiğini söyledi. Ben de güvenerek aldım. Ancak kontrol etmiyor. Gücü molexten aldığı için fanlar son sürat çalışıyor :).. yine işime yaradı ama bu niyetle alacaklar varsa olmuyor bilginiz olsun. cpu fan, sys fan vs. ne varsa denedim olmadı.

Umarım faydalı olur.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı