3 pinli fanları 4 pinliye çevirme

Kaan Ozdas

Femtopat
Katılım
27 Eylül 2020
Mesajlar
4
Bilgisayarımı topladım, kasam Sharkoon rev200 kasanın içindeki 5 fan da 3 pinli. Anakart Gigabyte Z390 GAMING X bu anakartta ne yazık ki 3 pin girişi yokmuş sadece 4 pin girişi varmış. İnternetten baktım Deepcool'un bir tane kontrolörü var ama pahalı. Hem ucuz hem de 5'ten fazla 3 pin girişi olan ve hepsini 4 pin e çeviren bir kontrolör var mıdır?
 
İyi de bunu baştan söylemeliydin bize, sen ARGB'yi RGB'ye dönüştürmek istiyormuşsun.
Anakartının özelliklerine baktım, cidden o modelde ARGB girişi yok, şaka gibi :D.
Kasadaki ARGB fanların ışığını kasadaki kendi kontrolcüsünden kontrol etmek zorundasın.
Normalde Cooler Master olsun, başka markalar olsun bunların ARGB'yi RGB'ye dönüştüren kontrolcüleri var ama Türkiye'de yok, olsa da çok pahalı olurdu zaten :D.
Ya anakartı değiştireceksin, ya da kontrolcüden kontrol edeceksin, nasıl uygunsa sana :D.

Ben de kasanın kendi düğmesinden 14 modda değiştiriyordum ama sonra sıkıldım bir renk teması yapayım dedim ama kasanın kendi düğmesinde istediğim tonlar yoktu o yüzden dönüştürücü baktım da yapacak bir şey yok gibi gözüküyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Kasanın arkasında çoklayıcı ve kontrolcü var gözüküyor. Çoklayıcıdan çıkan kabloyu anakart üstünde bağlamanız lazım.

Çoklayıcıdan çıkan bir 3 pinli dişi kablo var bir de VDG diye bir kablo var.

Aslında öyle bir ürün var ama gel gör ki 15$ aparat bizde ne kadara satılıyor.

Ben de baktım bazıları 300 TL'den başlıyor hiç gerek yok o kadara, ne güzel 15 dolar yurt dışında, çok saçma.
 
Aslında yeni bir konu açmıştım ancak bu konunun da benim sorunumla benzer yanları olması sebebiyle burada yazmak istedim. Özellikle @crazyreign ve @Mithat Berhan konulara vakıf olduğu için direkt onları hashtagladim.

Yeni bir kasa almıştım. Dark maxima V20, bu kasa içerisinde 3 adet 3pinli (2 adet 20cm, 1 adet 12cm) fan bulunuyor. Bu fanlar bir kontrolcu ile kontrol edilebiliyor (kontrolcu budur https://www.hepsiburada.com/dark-ar...sata-guc-baglanti-dkckhubargb-p-HBV00000VCNBU). Kontrolcunun yavaş ve hızlı olmak üzere iki farklı modu var. Yavaş modda bile fanlar istediğimden hızlı çalışıyor. Anakartım da ASUS TUF B450-PLUS.

İnternette araştırdığım kadarıyla kasa fanlarının hızlarının kontrol edilebilir olması için 4pinli olması gerekiyormuş. Tabi araştırdıkça ardından farklı soru işaretlerim de oluştu.
İlk olarak ben de acaba 3pinli kasa fanlarımı 4pin girişe çevirip fanların hızlarını kontrol edebilir miyim?
Eğer böyle bir şeyi yapabilirsem direkt anakartım üzerindeki chassis fan girişlerine mi takmalıyım? (şu anda 3 tane chasis fan girişim boşta)
Eğer yapabilirsem ilerleyen zamanlarda kasanın üstü içinde 2 adet fan almayı planlıyorum. Bunu da dikkate alarak, eğer mümkünse tabii, iki fanı tek bir chassis fan girişine takabilir miyim?

Burada temel amacım kasa fanlarını olabildiğince sessizleştirebilmek.
 
Son düzenleme:
Tabiki dilim döndüğünce biraz daha açık yazayım. Kavramları kullanırken tam bilgim olmadığı için yanlış kullanırsam kusura bakmayın lütfen. Tüm sorularımı toptan sormayayım sanırım karışıklık oluyor. Sırayla yazacağım.

Almış olduğum yeni kasamda 3 adet fan var. Bu fanlar 3pinli. Kasada bir de fan ve led kontrolcü bir cihaz var. Bu cihaz sayesinde fanların hız kontrolü iki türlü yapılıyor. Hızlı ve yavaş. Yavaş moduna almama rağmen bana fan sesi fazla geliyor.
Ben de 4pin girişi ile kasa fanlarının kontrol edilebildiğini okudum. O halde benim 3pinli kasa fanlarımı 4pin girişine çevirmem mümkün müdür? Mümkünse bunu nasıl yapabilirim?
 
4 pin girişe çevirmene gerek yok, fan hızı için 4 pin yuvaya 3 pin kablo takılıyor. Bir pin boşta olacak şekilde takip BIOS'dan DC moda alman lazım.
Teşekkür ederim. Peki DC moda aldığımda fan hızını kontrol edebilir miyim?
 
Cevaplarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Yarın bir deneyeyim. Sonucu paylaşayım belki aynı sorunla karşılaşan arkadaşlara da faydasını dokunur.

Peki 3pinli fanlarımı 4pine çevirebilir miyim? DC modda değilde, PWM modda kullanabilmek için soruyorum. Eğer çevirebilirsem bunun için nasıl bir aparat uygun olur? Şöyle birkaç aparat buldum ama belirttiğim soruna tam cevap olacak bir aparat mıdır bilemedim :)

 

Yeni konular

Geri
Yukarı