30 bin TL sistem toplama önerisi

Bütçe
30000

hofffff

Hectopat
Selamlar, şu anda elimde 30.000 TL nakit bütçe var. İş için bir bilgisayar toplamak istiyorum. Farkındayım, bu bütçe çok yüksek değil ama neler yapılabileceğini merak ediyorum. Animasyon işi yapmayı düşünüyorum ve yoğun olarak Adobe programlarını kullanacağım. Ayrıca DaVinci gibi ağır programları da rahatça çalıştırmasını istiyorum.

Şu an kullandığım bilgisayarın özellikleri şöyle:

• AMD Ryzen 5 5600G with Radeon Graphics, 3901 MHz, 6 çekirdek, 12 iş parçacığı
  • PRIME A320M-F anakart
  • 2x G.Skill Ripjaws 16 GB 3200 MHz (toplam 32 GB RAM)
  • Ekran kartı yok
  • 465 GB SSD + 120 GB SSD

Bu bilgisayarı daha önce yükseltmiştim ve elimde fazladan şu parçalar bulunuyor:

G.Skill RipjawsV Red 8 GB 3000 MHz CL16
Athlon 3000G

Sizce nasıl bir yükseltme yapmalıyım? İkinci el bir sistem mi toplasam daha iyi olur?

Mevcut bilgisayarı yükseltmemi önerirseniz, bu bilgisayarı iş için kullanıyorum ve yeni toplayacağım bilgisayara bazı yazılımlar yüklemeyi düşünüyorum. Bütçe olmadığından hesaplarımın çalınmasını istemiyorum. Örneğin Adobe CC’nin eski sürümleri piyasadan kaldırıldığı için satın alma şansım yok. Mecburen başka yerlerden indirip kuracağım. Bu nedenle yeni toplayacağım bilgisayarı sadece bu iş için kullanmak istiyorum.

İkinci el mi önerirsiniz sıfır mı? tavsiyelere açığım. Size göre en iyi sistem hangisi ise yazabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcinizi satıp 5700X almayı ve ekran kartı olarak ikinci el 3080 Ti gibi bir kart almayı düşünebilirsiniz ancak güç kaynağınız önemli. Bunun dışında RAM ve SSD yeterli geldi. Anakartı da en azından orta seviye bir B450-550 yapabilirsiniz ASUS Prime A320 ile 5700X tavsiye etmem.

İşlemcinizi satıp 5700X almayı ve ekran kartı olarak ikinci el 3080 Ti gibi bir kart almayı düşünebilirsiniz ancak güç kaynağınız önemli. Bunun dışında RAM ve SSD yeterli geldi. Anakartı da en azından orta seviye bir B450-550 yapabilirsiniz ASUS Prime A320 ile 5700X tavsiye etmem.

Hocam cok teşekkürler. Ben su an kullanigim PC'de baska is yapiyordum. Bunun bozmak yerine ekstra PC toplamak istiyorum. Bütçe kisitli zor olacak biraz haklisiniz.

Simdi kullanigim PC'deki 16 GB RAM'in tekini yeni toplayacagim PC'ye takarim.

3080 Ti'yi ikinci el alabilirim ama nasıl guveneceğim? Hiç almadim daha once bozuk veya kirik bir şey yollamazlar degil mi?
Bir de su an icin piyasa fiyati nedir 3080 Ti'nin? Dolandirilmak istemem 😅

5700X (bunu almak icin fazla 3000G'yi satmayi deneyebilirim az uz faydasi olur.)
16 GB RAM.
B450-550 hangisi daha iyiyse.
3080 Ti ikinci el bakılacak.
PSU oneriniz var mi?

Bütçe kisitli oldugundan kasaya para vermek istemiyorum. Emanet boyle bir eski kasa var kullanilir mi sizce acikta kalmasindansa.

Dosya Ekleri

• IMG20251128152347.jpg
    IMG20251128152347.jpg
    275,4 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir de su an icin piyasa fiyati nedir 3080 Ti'nin? Dolandirilmak istemem 😅

Modeline göre 15-18 bin bandında.

3080 Ti'yi ikinci el alabilirim ama nasıl guveneceğim? Hiç almadim daha once bozuk veya kirik bir şey yollamazlar degil mi?

Yollayabilirler. Elden test ederek ya da Param Güvende ile almanı tavsiye ederim.

PSU oneriniz var mi?

Elinizdeki PSU nedir? Yeterliyse sıfır 9060 XT gibi alternatifler de düşünülebilir. Hatta yeni sistem alacaksanız daha bile iyi olabilir. Alttaki konumu inceleyebilirsiniz.

Bütçe kisitli oldugundan kasaya para vermek istemiyorum. Emanet boyle bir eski kasa var kullanilir mi sizce acikta kalmasindansa.

Kasa fark etmez. Ben şu an sistemimi kasasız uzay montaj olarak kullanıyorum.

Modeline göre 15-18 bin bandında.

Yollayabilirler. Elden test ederek ya da Param Güvende ile almanı tavsiye ederim.

Elinizdeki PSU nedir? Yeterliyse sıfır 9060 XT gibi alternatifler de düşünülebilir. Hatta yeni sistem alacaksanız daha bile iyi olabilir. Alttaki konumu inceleyebilirsiniz.

Kasa fark etmez. Ben şu an sistemimi kasasız uzay montaj olarak kullanıyorum.

Su an kullanigim PC'yi bozmak istemiyorum bu yuzden elimde fazladan PSU yok hocam.

Konunuza baktim cok kafama yatti gibi 1080 Ti'nin isinma problemi varmis bir de ikinci el almak riskli elimde kalirsa daha kotu olur.

Sizce 9060 XT isimi gorur mu? Gorurse sifir alayim kafam agrimasin ikinci elle.

Su anda kafama su yatti gibi sizce de uygun mu?

• Sifir 9060 XT.
  • Konunuzdan gordugum sifir b 650M-R (veya hangisi daha iyiyse B450-550)
  • Su an kullanigim PC'den 16 GB'sini soker yeni PC'ye takarim.
  • Sizin gibi uzay kasa kullanirim.
  • Sifir 5700X bakarim ya da ikinci el
PSU oneriniz var mi hocam?

Bir hesaplama yapmadim ama sanki gectik butceyi bir sekilde tamamlamaya çalışacağım.

Konunuza baktim cok kafama yatti gibi 1080 Ti'nin isinma problemi varmis bir de ikinci el almak riskli elimde kalirsa daha kotu olur.

Bu bütçede 1080 Ti almak mantıksız zaten hocam.

Sizce 9060 XT isimi gorur mu? Gorurse sifir alayim kafam agrimasin ikinci elle.

Sistemden beklentinize bağlı. 3080 Ti'dan daha güçsüz bir kart ama güç tüketimi de buna oranla daha düşük. Ayrıca daha yeni nesil bir kart.

• Sifir 9060 XT.
  • Konunuzdan gordugum sifir b 650M-R (veya hangisi daha iyiyse B450-550)
  • Su an kullanigim PC'den 16 GB'sini soker yeni PC'ye takarim.
  • Sizin gibi uzay kasa kullanirim.
  • Sifir 5700X bakarim ya da ikinci el.

Sıfırdan alacaksanız DDR5 almanızı öneririm. 6700X ile 7500F aynı fiyattayken DDR4 sistem alınmaz. Elinizdeki RAM'i de eski sisteminizde kullanabilirsiniz. Şu an RAM fiyatları uçuk olduğundan tek 16 GB DDR5 RAM işini görecektir. Bütçenizde çoğu parçası sıfır olacak şekilde 7500F + 9060 XT sistem toplanabilir.

Bu bütçede 1080 Ti almak mantıksız zaten hocam.

Sistemden beklentinize bağlı. 3080 Ti'dan daha güçsüz bir kart ama güç tüketimi de buna oranla daha düşük. Ayrıca daha yeni nesil bir kart.

Sıfırdan alacaksanız DDR5 almanızı öneririm. 6700X ile 7500F aynı fiyattayken DDR4 sistem alınmaz. Elinizdeki RAM'i de eski sisteminizde kullanabilirsiniz. Şu an RAM fiyatları uçuk olduğundan tek 16 GB DDR5 RAM işini görecektir. Bütçenizde çoğu parçası sıfır olacak şekilde 7500F + 9060 XT sistem toplanabilir.

Kusura bakmayin hocam yordum sizi de. Performans beklentim Adobe uygulamalarini, DaVinci gibi programlari calistirsin yeter.

Hocam kafam karisti simdi. Ilk basta 5700 X alin dediniz. Hangisi daha iyi acaba 5700X mi 6700X mi yoksa 7500F mi?

9060 XT tamam.
Islemci de hangisi daha iyiyse olsun ben karar veremedim 5700X, 6700X ve 7500F arasinda.
DDR5 RAM'i eklemek icin butceyi zorlayabilirim.
Anakart b 650M-R iyi mi yoksa baska tavsiyeniz mi var?

Son olarak PSU da onerirseniz sipariş vereyim cok kararsiz kalıyorum cok iyi bilmedigimden dolayi.

Kusura bakmayin hocam yordum sizi de. Performans beklentim Adobe uygulamalarini, DaVinci gibi programlari calistirsin yeter.

Premiere Pro'da NVIDIA ekran kartları daha avantajlı ancak onun dışında NVIDIA ile AMD arasında pek bir fark yok. Sıklıkla Premiere Pro kullanacaksanız NVIDIA almanızı tavsiye ederim.

Hocam kafam karisti simdi. Ilk basta 5700 X alin dediniz. Hangisi daha iyi acaba 5700X mi 6700X mi yoksa 7500F mi?

Mevcut sisteminizi yükselteceğinizi düşündüğüm için 5700X alın dedim. 7500F AM5 ve daha güncel bir işlemci. 6700X diye bir işlemci bulunmuyor. Yeni sistem alacaksanız AM5-DDR5 almanızı şiddetle tavsiye ederim.

DDR5 RAM'i eklemek icin butceyi zorlayabilirim.

7500F ile DDR4 RAM kullanamazsınız zaten.

Anakart b 650M-R iyi mi yoksa baska tavsiyeniz mi var?

İş görecek bir anakart, üst düzey de değil çok giriş seviyesi de değil.

Son olarak PSU da onerirseniz sipariş vereyim cok kararsiz kalıyorum cok iyi bilmedigimden dolayi.

PSU konusunda detaylı bilgim bulunmuyor maalesef. @yusuf7878 bakabilir.

@hofffff PSU için bütçen ne kadar?

Premiere Pro'da NVIDIA ekran kartları daha avantajlı ancak onun dışında NVIDIA ile AMD arasında pek bir fark yok. Sıklıkla Premiere Pro kullanacaksanız NVIDIA almanızı tavsiye ederim.

Mevcut sisteminizi yükselteceğinizi düşündüğüm için 5700X alın dedim. 7500F AM5 ve daha güncel bir işlemci. 6700X diye bir işlemci bulunmuyor. Yeni sistem alacaksanız AM5-DDR5 almanızı şiddetle tavsiye ederim.

7500F ile DDR4 RAM kullanamazsınız zaten.

İş görecek bir anakart, üst düzey de değil çok giriş seviyesi de değil.

PSU konusunda detaylı bilgim bulunmuyor maalesef. @yusuf7878 bakabilir.

Yeni sistem alacağim. O avantajı görmezden geleceğim bütçe uymadığı için mecburen 9060 XT alacağım artık.
Anakart B650M-R alacağım ve DDR5 RAM. Herhangi bir uyum sorunu olmaz değil mi hocam buraya kadar? Çok teşekkür ettim yardımınız için.

@hofffff PSU için bütçen ne kadar?

Hocam fazla bütçem yok ama fiyat performans bir şey olabilirse. 1000-2000 TL'lik bir bütçe iş görür mü? Çok da dandik olmasın şimdi belki biraz daha zorlayabilirim bütçeyi veya bekletip sonra alabilirim almışken değsin en azından 😅

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı