300 TL'ye SSD tavsiyesi

radyoaktif

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar iyi günler.

Aşağıdaki sisteme bir SSD takviyesi yaparak, beni usb 3.0'lı sisteme geçene kadar bir zaman idare etmesini istiyorum zira şu anda maddiyat sadece SSD almaya el veriyor ki sağlam bir SSD alırsam yeni sistem topladığımda da kullanabilirim.

• İşlemci: Intel Q9550
  • Anakart: Gigabyte EP45T-UD3R
  • Ekran kartı: Gigabyte Nvidia GTX 460
  • RAM: Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB (2x4GB) CL9 Dual Kit
  • Güç kaynağı: Corsair CX600W
  • HDD: 1TB WD Caviar Black
  • İşlemci soğutucusu: Akasa Venom

SSD'yi bölmeden, tek bir bölüm olacak şekilde sadece işletim sistemini kuracağım. Yani "C:" olarak kalacak ve kafamda bu iş için Samsung'un 2 modeli var. Bu 2 model arasında da nerede ise tam 100TL fark oynuyor ki bunun nedeni de sanırım garanti sürelerindeki fark. Lakin genelde vatan'daki ürünlerde yazan özelliklere güvenmiyorum zira genelde yanlış bilgi veriyorlar. O yüzden alacağım ürünlerin teknik detaylarına, resmi sitelerinden bakarım.

840 Evo 120GB: 540mb okuma, 520mb yazma (3 yıl garanti)
840 Pro 128GB: 530mb okuma, 390mb yazma (5 yıl garanti)

Olmasına rağmen, sanırım 840 Pro'nun Evo modeline göre 100TL'lik farkı, 2 yıl daha fazla olan garantisinden dolayı.

1.jpg

2.jpg

Genelde vatan'dan alışveriş yaptığım için bu iki ürünün de vatanda ki fiyatlarını karşılaştırdım ancak başka yerlerde, vatandan 30TL'ye kadar daha ucuzunu bulmam mümkün lakin sırf başımın ağrımaması için gene vatandan almayı düşünüyorum. Lakin teknosa, gold, bimeks vs gibi köklü firmalarda daha uygununu bulursam kesinlikle oradan alırım o başka.

Bütçemi max 300TL'ye kadar zorlayabilirim. Ve bir ürün alırken her zaman imkanımın el verdiğinin en iyisini almak gibi de bir takıntım var. O yüzden bu konuda deneyim sahibi arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda, bu 2 SSD arasındaki 100TL fiyat farkına değeceğini anlar isem 840 Pro modelini alacağım, yok değmeyecekse 840 Evo modelini 200TL'ye bulmaya çalışıp alırım. Ayrıca aynı fiyata daha iyi başka bir SSD önerme gibi farklı fikirlere de açığım. Ancak 8 yıl önce Samsung'un 250GB 3.5" HDD'sini ve çeşitli ürünlerini kullanan birisi olarak, Samsung'un en azından benim açımdan HDD üzerine kalite konusunda dünya lideri olduğunu alçak gönüllülükle söyleyebilirim. Zira WD'de kullandım Seagate'de ve çoğu 2,3 yıldan sonra yan çizmeye başlıyor ama adamlar Samsung'un içine ne katıyorsa yıllara meydan okuyor meretler :)

Son düzenleyen: Moderatör:
EVO almanı tavsiye ederim çok fazla işlem yapılmayuacaksa. IOPS değerlerininin yüksek olmasına dikkat et. Pro olanın ıops değerleri düşük sayılır EVO'ya göre. O üzden daha az işlem ve iş gücü ile çalıştığı için garantisi yüksek yani kendini zorlanamadan çalışıyor pro sürümü ancak stabil hızda gidiyor demek oluyor.
Evo çoğunlukla hılzı gitmeye çalışırken ömrünü daha çabuk bitireceğinden 3 yıl garanti verilmiş :)

Güzel karşılaştırma
Evo öneririm kardeş.

Öneri için teşekkürler dostum.

EVO almanı tavsiye ederim çok fazla işlem yapılmayuacaksa. IOPS değerlerininin yüksek olmasına dikkat et. Pro olanın ıops değerleri düşük sayılır EVO'ya göre. O üzden daha az işlem ve iş gücü ile çalıştığı için garantisi yüksek yani kendini zorlanamadan çalışıyor pro sürümü ancak stabil hızda gidiyor demek oluyor.
Evo çoğunlukla hılzı gitmeye çalışırken ömrünü daha çabuk bitireceğinden 3 yıl garanti verilmiş :)

İşte aradığım cevap buydu. SSD'yi uzun vadede kullanmak istiyorsak IOPS (Input / Output per Second, yani Saniye başına Girdi / Çıktı işlemi) değerlerinin çok yüksek olmadığı, daha çok stabil seyirde devam eden SSD'lere yönelmemiz gerekiyor yani. Ki bende sıradan bir masaüstü kullanıcısıyım. Lakin biraz arşivci bir yapım olduğu için, film, fotoğraf, müzik vs gibi işlemleri nerede ise her gün aktif olarak kullanırım. Misal şu anda hala yedeklemem bitmedi zira 7 yıl boyunca biriken 900GB'lik film, foto-video, müzik, oyundan bahsediyoruz :) Hatta telefonum ile çektiğim her fotoğraf ve videoyu aynı gün bilgisayara depolarım yani bu nedenle Pro'yu tercih etmem benim için daha hayırlı olur.

Ama şunu da belirtmeden edemeyeceğim;

Bir arkadaş Corsair 120GB LS'nin, performans olarak Samsung 840 Evo ve 840 Pro modellerinden daha iyi olduğunu iddia etmiş ki fiyatı 200TL civarı. Sonuçta ucuz etin yahnisi yavan olur derler ama bende dahil olmak üzere bizim milletin kafasında her daim "fiyatı yüksek olan her zaman daha iyidir" mantığı tezahür ettiği için kazıklanmaktan da vaz geçemiyoruz
Ama testler bu sefer "fiyatı yüksek olan her zaman daha iyidir" mantığını destekler nitelikte zira Corsair LS ile 840 Pro ve 840 Evo modellerini kıyasladığımda, Corsair Pro'ya yaklaşamıyor bile, sadece Evo'ile mücadele edebilir gibi ki onda da Evo çoğu testte önde.

Corsair LS 120GB: (560MB Okuma / 535MB Yazma) 2 yıl garanti
840 Evo 120GB: (540MB Okuma / 520MB Yazma) 3 yıl garanti
840 Pro 128GB: (530MB Okuma / 390MB Yazma) 5 yıl garanti

840 Evo vs Corsair LS

evo 120.jpg

840 Pro vs Corsair LS

pro 128.jpg

Yani buradan şu sonuç çıkıyor ki: Üreticinin her zaman SSD'nin üzerine yazdığı "(560MB Okuma / 535MB Yazma)" şeklinde ki hızları dikkate almayın zira 840 Pro'da "(530MB Okuma / 390MB Yazma)" belirtilse de Corsair'i tokatlıyor. Zaten Samsung o SSD'ye o fiyatı verdiyse boşa değildir sanırım. Önemli olan dış değil iç güzellikmiş onu anladık :)

Son olarak başka bir arkadaş Vatan'a 2 hafta içinde 850 Pro'nun geleceğini ve onun beklenmesi gerektiğini belirtmiş. Bunun üzerine 840 Pro 128GB ile 850 Pro 128GB'ı teste tabi tuttuğumda nerede ise eşit hızlarda olduklarını gördüm;

850 Pro vs 840 Pro;
5FEDBE3C631BC80659BDC4D21346D0F2.jpg

Ama gene de 850 Pro'yu bekleyeceğim zira bu ürünün garanti süresi tam 10 yıl yani ömürlük. Vatan'a geldiği vakit 840 Pro 330TL ise buda 400TL olsun, o vakit sırf garanti süresinden dolayı 70TL daha verir 850 Pro 128'ı alırım. Yok 850 Pro 500TL'nin üzerinde bir fiyat ile çıkarsa ki garanti süresinden dolayı çıkarsa da yadırgamam, o vakit 840 Pro'nun fiyatının düşmesini beklerim. Senin bu konuda ki düşünce ve tavsiyen nedir hocam?

Not: 850 Pro ile 840 Pro arasındaki farkın 10 dolar olacağını sağlam olmayan kaynaklardan an itibari ile öğrenmiş bulunuyorum :) Yani 850 Pro'nun vatan'a gelmesini bekleyeceğiz ve 350TL verip alacağız. Biraz tuzlu olacak ama 10 yıl gibi ömürlük bir garantiye değer. 850 Pro'nun 10 yıllık garantisinin yanında IOPS değerleri de yüksek olursa tadından yenmez doğrusu :) Artık ölmezsek de yeni sistem toplamaya ömrümüz yeterse, 10 yıl sonra bile olsa bu SSD'yi o sistemde kullanabiliriz :)

Son düzenleme:
milletin kafasında her daim "fiyatı yüksek olan her zaman daha iyidir" mantığı tezahür ettiği için kazıklanmaktan da vazgeçemiyoruz
O söz çoğulukla doğru :) Ayrıca şu yazılarını azcık ufaltsan diyorum yarısını okuyamadım yazının :) Kısaca SSD olsun da çamurdan olsun. Hepsi idare eder seni. En azında HDD hızından kurtulmuş olursunuz.

O söz çoğulukla doğru :) Ayrıca şu yazılarını azcık ufaltsan diyorum yarısını okuyamadım yazının :) Kısaca SSD olsun da çamurdan olsun. Hepsi idare eder seni. En azında HDD hızından kurtulmuş olursunuz.

Konuşkan ve detaycı yanım kurusun ne yapalım benimde fıtratımda bu var hoş gör :) O halde bu konu da mutlu sonla bittiğine göre artık bana müsaade. Zira 900GB'lık yedek alma işlemim an itibari ile bitmiş durumda. Yarın temiz bir formattan sonra 850 Pro SSD alana kadar idarelik bir sistem kurarım artık. Başka bir sorunda tekrar görüşmek üzere hocam kal sağlıcakla.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı