300M Wi-Fi Ağı Nasıl Kurulur?

Furkan Can Turan

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Hiçbir internet sağlayıcısı yeni taşındığım binaya 6 aydır internet altyapısı getirmediği için 300M uzaktaki dedemlerin fiber internetini uzun mesafe Wi-Fi ağı kurarak evime ulaştırmak istiyorum ancak bu konularda bilgim olmadığından yardımınıza ihtiyacım var.
Altyapının 95Mbps'ye kadar desteklediğini söyleniyor ancak ilk başta TurkNet'in 35Mbps internetine abone olacağım. 16Mbps bir bağlantı zaten benim için fazlasıyla yeterli ancak binada altyapı olmadığı için yan komşum da internete giremiyor. O yüzden interneti onlarla paylaşmayı düşünüyorum, 35Mbps'nin de yeterli olacağını düşünüyorum. Kardeşim League of Legends oynadığı için de gecikme sürelerinin stabilliği öncelik olmak üzere bu Wi-Fi kurulumunda çok fazla gecikme olmaması bir artı olurdu (e-Sporcu olmadığı için 40-50MS gecikme çok önemli değil diye düşünüyorum). Dedemlerin balkonu bizim binanın çatısını görüyor. Aklımdan şu geçti:
Öncelikle dedemin evine TurkNet aboneliğini aldıktan sonra modemi evin içerisine koyacağım. Sonra TP-Link CPE605 Access Point'i dedemlerin balkonuna, evimin çatısına bakacak şekilde kurayım. Sonrasında da evimin çatısına basit bir router (Mercusys MW302R gibi) koyup aldığım interneti daireme kablolu şekilde aktarayım. Ancak CPE605 bunun için fazla mı iyi kalır, yoksa Mercusys gibi bir router fazla mı kötü kalır bilmiyorum. Ayrıca iki daireye de interneti eşit bölmek istiyorum, yani onların da stabil bir bağlantı hızının bizim de stabil bir bağlantı hızımızın olmasını istiyorum ancak nasıl yaparım bilmiyorum, kablosuz olarak evdeki Router'lara aktarırsam bir gecikme söz konusu olur mu? Dediklerim mantıksız olabilir, kısa bir araştırma sonucunda böyle fikirlerim oldu. Yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi günler dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba. Hiçbir internet sağlayıcısı yeni taşındığım binaya 6 aydır internet altyapısı getirmediği için 300M uzaktaki dedemlerin fiber internetini uzun mesafe Wi-Fi ağı kurarak evime ulaştırmak istiyorum ancak bu konularda bilgim olmadığından yardımınıza ihtiyacım var.
Altyapının 95Mbps'ye kadar desteklediğini söyleniyor ancak ilk başta TurkNet'in 35Mbps internetine abone olacağım. 16Mbps bir bağlantı zaten benim için fazlasıyla yeterli ancak binada altyapı olmadığı için yan komşum da internete giremiyor. O yüzden interneti onlarla paylaşmayı düşünüyorum, 35Mbps'nin de yeterli olacağını düşünüyorum. Kardeşim League of Legends oynadığı için de gecikme sürelerinin stabilliği öncelik olmak üzere bu Wi-Fi kurulumunda çok fazla gecikme olmaması bir artı olurdu (e-Sporcu olmadığı için 40-50MS gecikme çok önemli değil diye düşünüyorum). Dedemlerin balkonu bizim binanın çatısını görüyor. Aklımdan şu geçti:
Öncelikle dedemin evine TurkNet aboneliğini aldıktan sonra modemi evin içerisine koyacağım. Sonra TP-Link CPE605 Access Point'i dedemlerin balkonuna, evimin çatısına bakacak şekilde kurayım. Sonrasında da evimin çatısına basit bir router (Mercusys MW302R gibi) koyup aldığım interneti daireme kablolu şekilde aktarayım. Ancak CPE605 bunun için fazla mı iyi kalır, yoksa Mercusys gibi bir router fazla mı kötü kalır bilmiyorum. Ayrıca iki daireye de interneti eşit bölmek istiyorum, yani onların da stabil bir bağlantı hızının bizim de stabil bir bağlantı hızımızın olmasını istiyorum ancak nasıl yaparım bilmiyorum, kablosuz olarak evdeki Router'lara aktarırsam bir gecikme söz konusu olur mu? Dediklerim mantıksız olabilir, kısa bir araştırma sonucunda böyle fikirlerim oldu. Yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi günler dilerim.
O mesafeden 2 tane cpe olmadan verim alamazsın.

Altyapının 95Mbps'ye kadar desteklediğini söyleniyor ancak ilk başta TurkNet'in 35Mbps internetine abone olacağım. 16Mbps bir bağlantı zaten benim için fazlasıyla yeterli ancak binada altyapı olmadığı için yan komşum da internete giremiyor. O yüzden interneti onlarla paylaşmayı düşünüyorum, 35Mbps'nin de yeterli olacağını düşünüyorum. Kardeşim League of Legends oynadığı için de gecikme sürelerinin stabilliği öncelik olmak üzere bu Wi-Fi kurulumunda çok fazla gecikme olmaması bir artı olurdu (e-sporcu olmadığı için 40-50MS gecikme çok önemli değil diye düşünüyorum). Dedemlerin balkonu bizim binanın çatısını görüyor. Aklımdan şu geçti:
Öncelikle dedemin evine TurkNet aboneliğini aldıktan sonra modemi evin içerisine koyacağım. Sonra TP-Link cpe605 Access Point'i dedemlerin balkonuna, evimin çatısına bakacak şekilde kurayım. Sonrasında da evimin çatısına basit bir router (mercusys MW302R gibi) koyup aldığım interneti daireme kablolu şekilde aktarayım. Ancak cpe605 bunun için fazla mı iyi kalır, yoksa mercusys gibi bir router fazla mı kötü kalır bilmiyorum. Ayrıca iki daireye de interneti eşit bölmek istiyorum, yani onların da stabil bir bağlantı hızının bizim de stabil bir bağlantı hızımızın olmasını istiyorum ancak nasıl yaparım bilmiyorum, kablosuz olarak evdeki Router'lara aktarırsam bir gecikme söz konusu olur mu? Dediklerim mantıksız olabilir, kısa bir araştırma sonucunda böyle fikirlerim oldu. Yardımcı olursanız çok sevinirim, iyi günler dilerim.

Ben modem yanımda 50-150PING alıyorum siz 40-50 pingi bırakın 200 altına inmez o ping.

Ben modem yanımda 50-150PING alıyorum siz 40-50 pingi bırakın 200 altına inmez o ping.
O sizin internet hat kaliteniz ve kablo kaliteniz ile alakalıdır. Yanlış bilgi vermeyin lütfen.
CAT6A kablo ile 100 metrede bir kablolu yönlendirici kullanın, eve kadar kablolu getirdikten sonra WiFi ile dağıtın.
300 Metreyi nasıl çeksin be reis? Onun dışında herhangi bir zabıta falan fark ederse ceza yer.

Alternatif olarak, o 300 metre açık görüş alanında ise sürekli, çanak anten de kurulabilir. Ancak ucuz değil.
300 Metreyi nasıl çeksin be reis? Onun dışında herhangi bir zabıta falan fark ederse ceza yer.
Yazsa da itiraz edebilir. Bakınız 6 aydır altyapısı yapılmamış.

CAT6A kablo ile 100 metrede bir kablolu yönlendirici kullanın, eve kadar kablolu getirdikten sonra WiFi ile dağıtın.
Mahalle ona uygun değil, seyyar baz istasyonunu bile yakanların bulunduğu bir yerdeyim.

O mesafeden 2 tane cpe olmadan verim alamazsın.
Hocam verim alamazsın derken "Tam hızında kullanamazsın, %10-40 bir kayıp olur" mu yoksa "Her zaman kopar, %50+ kayıp olur" mu demek istediniz? Çünkü 10tl fazla verip eğer altyapının desteklediği kadar internet alabilirsem (95mbps) %40'lık bir kayıp önemli olmaz gibi geliyor.
Alternatif olarak, o 300 metre açık görüş alanında ise sürekli, çanak anten de kurulabilir. Ancak ucuz değil.

Yazsa da itiraz edebilir. Bakınız 6 aydır altyapısı yapılmamış.
Çanak anten derken ElmaNet gibi çanak internet sağlayıcılarını kastediyorsanız kurulum ücretleri çok fazla ve güven vermiyorlar. Dedemlere internet bağlatmaktaki temel amacım en azından bir yerde internete iyi bağlanmak. Kendi evime bağlatırsam çok iyi olur, konuyu bu yüzden açtım.
Hocam bunu bir kafamıza koyalım sizin pinginiz olacak. Ping değeriniz yüksek olacak oyunlar için ancak bu Instagram için falan sorun değil. Onun dışında yağmur, kar ve sis gibi hava olaylarında bu durum çok etkilenecektir.
Anladım hocam, tahmin ediyordum ancak kardeşim LoL oynamayı çok istediği için belirtmek istedim. Yağmur, sis gibi durumlardan etkilenir derken nasıl bir etkiden bahsediyoruz? Şahsen her zaman en azından 10-15mbps bağlantı hızımın olması benim için yeterli (altyapımın desteklediği kadar hız aldığımı varsayarsak).
Bu arada herkese ilgilendikleri için teşekkür ederim.

Çanak anten derken ElmaNet gibi çanak internet sağlayıcılarını kastediyorsanız kurulum ücretleri çok fazla ve güven vermiyorlar. Dedemlere internet bağlatmaktaki temel amacım en azından bir yerde internete iyi bağlanmak. Kendi evime bağlatırsam çok iyi olur, konuyu bu yüzden açtım.
Çanak anten internet sağlamalarından bahsetmiyorum, çanak anten ile WiFi sinyalini aktarmaktan bahsediyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Çanak anten internet sağlamalarından bahsetmiyorum, çanak anten ile WiFi sinyalini aktarmaktan bahsediyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam videoda bahsettikleri cihazı 2200tl civarına gördüm, bu yüzden CPE610 ile devam edeceğim gibi görünüyor. Eğer başarabilirsem ya da başaramazsam forumda ayrıca konu açarım. Herkese iyi günler.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı