300W PSU test etme

Makaleler
16
Yer
Antalya
Eski bir sistemim vardı satmak için ilana koymuştum, oyun performanslarını merak edenler oldu ben de FPS değerlerini göstermek için açacaktım bilgisayarı ancak dün açmaya çalıştım ve PSU'dan garip sesler gelerek sistem açılmadan sürekli kendini resetliyordu, en sonunda da hiç açılmadı. Baktım, PSU bozulmuş(400W idi bozulan PSU, markası Everest.). Babama söyledim iş yerinde kullanılmayan bilgisayar varsa PSU'sunu kap gel diye, o da 300W bir PSU getirmiş, markası Belson diye. Daha önce hiç duymamıştım. Neyse taktım işte, şu an gayet düzgün çalışıyor gibi geldi bana. CS:GO, PES, Assetto Corsa gibi oyunlar oynadım, değerler eskisi gibi. Ancak tam olarak stabil çalışıp çalışmadığının testini nasıl yapabilirim?
Sistem: H61M-K anakart, i5 2310 işlemci, Asus 1GB GTX 550Ti ekran kartı, 2+2 4GB Ram. Yani ekran kartı için zamanında en az 400W kaliteli PSU'lar öneriliyordu hatırlıyorum. Şimdi dandik bi PSU taktık satılık ürüne. Sattıktan sonra alan kişiye sıkıntı çıkmasın istiyorum yani içim rahat etmez. Bunu güzelce kontrol edeceğim bir test var mı? Mesela Furmark falan iş görür mü? Sonuçta ekran kartını zorlarsak PSU'yu da zorlamış oluyoruz.

Aida64 sistem kararlılık testine tabi tut. Geçerse sıkıntı yok. Aynen devam. Tabi kul yapısı bu bozulmuycağı anlamına gelmez. Satarken dürüst olmak istiyorsan, Bu bilgiyi paylaş.

Denerim. 1 saattir Furmark GPU stres testinde. Ekran kartı max 68 derece oldu, bir sorun yok şu an. Dediğini de indiriyorum şimdi.
Sadece GPU ya da CPU zorlarsan olmaz. İkisini aynı anda yüke sokman gerek :)
Dediği Power testini yapabilirsin ya da CPU ile GPU aynı anda zorlayan herhangi bir teste sok.

Yeterli olacaktır. Ben şu sistemi 300W ile sıkıntısız kullanıyordum;
MSI H310M PRO-VD Plus
i3-8100
GTX 1050
120GB SSD
500GB HDD
8 GB RAM
Hatta sistemi ne kadar yük altına soksamda hiçbir şey olmadı. Hakkında konuda açmıştım herkes anca yeter diyordu. Yani yukarıdaki sisteme anca yetiyorsa sizin sisteme anca anca yeter.

OCCT power testinde 20 dakika oldu. 20 dakikadır da CPU ve GPU %100'de çalışıyor. CPU 90 dereceleri görüyor ancak GPU 60 derecede. Galiba bir sıkıntı yok. Açıkçası eski ekran kartları aşırı güç çekiyor gibi bir düşünce vardı kafamda ve bu testi açtığım anda sistem kapanacak diye düşünmüştüm ancak düşündüğüm gibi olmadı. İçim rahatladı diyebilirim.
Bir sorum daha olacak. Şu an kasada fan yok, ekran kartının da fanı bozulmuştu, idareten 8cmlik bir fan taktım üstüne ekran kartının. Soğutmada sıkıntı yok ancak aşırı ses çıkarıyor. 3lü fan seti alıp bir öne takmak bir egzoz fanı olarak kullanmak bir de ekran kartının üstüne montelemek istiyorum. PSU'da ayrı bir kablo yok fan için kullanmalık. Ekran kartına montelediğim fanı anakartta cha_fan'a bağlayıp kullanıyorum. Bu yere 3'lü fan takılabiliniyor mu?
Şu an kullandığım asıl bilgisayarımda fan çoklayıcısı PSU'dan gelen güç kablosuna direkt olarak bağlı. Anakart üzerindeki cha_fan birden fazla fanı besleyemez ise boşuna 3 fan almayayım.

OCCT power testinde 20 dakika oldu. 20 dakikadır da CPU ve GPU %100'de çalışıyor. CPU 90 dereceleri görüyor ancak GPU 60 derecede. Galiba bir sıkıntı yok. Açıkçası eski ekran kartları aşırı güç çekiyor gibi bir düşünce vardı kafamda ve bu testi açtığım anda sistem kapanacak diye düşünmüştüm ancak düşündüğüm gibi olmadı. İçim rahatladı diyebilirim.
Bir sorum daha olacak. Şu an kasada fan yok, ekran kartının da fanı bozulmuştu, idareten 8cmlik bir fan taktım üstüne ekran kartının. Soğutmada sıkıntı yok ancak aşırı ses çıkarıyor. 3lü fan seti alıp bir öne takmak bir egzoz fanı olarak kullanmak bir de ekran kartının üstüne montelemek istiyorum. PSU'da ayrı bir kablo yok fan için kullanmalık. Ekran kartına montelediğim fanı anakartta cha_fan'a bağlayıp kullanıyorum. Bu yere 3'lü fan takılabiliniyor mu?
Şu an kullandığım asıl bilgisayarımda fan çoklayıcısı PSU'dan gelen güç kablosuna direkt olarak bağlı. Anakart üzerindeki cha_fan birden fazla fanı besleyemez ise boşuna 3 fan almayayım.
Evet takılabiliyor, bir problem çıkarmaz. Ürün bu. Ama sistem o zaman kapanabilir işte çünkü şu an ucu ucuna yetiyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı