3200 MHz RAM 2666 MHz olarak çalışıyor ve XMP hata veriyor

UTKUSALONUR

Decapat
Katılım
29 Ağustos 2021
Mesajlar
237
Yer
Mykale Eteklerinde
Merhaba arkadaşlar, konu başlığında belirttiğim üzere 3200 MHz olarak çalışması gereken RAM belleklerim 2666 MHz olarak çalışıyor. PNY'nin "XLR8 MD32GK2D4320016XR 32 GB (2x16 GB) DDR4 3200MHz CL16" RAM belleklerine sahibim. Bu belleklerden 4 adet mevcut ve ilk başta 2 tane alıp sonradan 2 tane daha ekleyerek bellek yuvalarının tamamını doldurdum. Sistemimde yer alan diğer bileşenleri(anakart ve işlemci gibi) imza bölümümden rahatlıkla görebilirsiniz. Şimdi ben size mümkün mertebe kısa ve öz olarak başımdan geçeni anlatayım.

Arkadaşlar öncelikle RAM belleklerimi başlangıçta 2 tane olduğu sıralar XMP ayarını aktif etmiştim diye hatırlıyorum ancak frekans değerleri 3200'e çıkmış mıydı hiç kontrol etmediğimin altını çizerim. Ancak o dönem herhangi bir hata ile karşılaşmamıştım işlemi yaptıktan sonra. Asıl mevzu dün başıma geldi. Bundan 2 hafta kadar önce aynı RAM belleklerden 2 tane daha aldım ve anakartımın üzerindeki yuvaların tamamını doldurdum.

Dün, MSI Dragon Center yazılımını indirmek aklıma geldi ve programı kurduktan sonra monitör kısmından RAM frekansının 2666 MHz olarak çalıştığını gördüm(Görev Yöneticisi'nden de bakabilirdim, aklıma gelmedi o). Sonra ilk işim BIOS'a girmek oldu. Oradan Advanced Mod'a alıp "DRAM Frequency" menüsünden çeşitli frekanslar arasından frekansı 3200 MHz olarak seçtim. Ayarları kaydedip bilgisayarı yeniden başlattım. Bilgisayarın açılışında herhangi bir sorun olmadı. Her şey gayet stabildi ilk başta. Fakat bir süre sonra internette dolaşırken mavi ekran hatası verdi ve ben mavi ekrandaki yazıları okuyamadan bilgisayarı yeniden başlattı bir anda. Sonra açılışta siyah ekran üzerinde "Memory overclock fail!" hatası verdi. Bir yanlışlık olduğunu düşünerek "DRAM Frequency" menüsündeki seçimimi tekrar "Auto" yaptım ve bilgisayarı yeniden başlattım.

Bu işlemlerin ardından sistem açılış ekranında henüz daha MSI logosu gelmeden önceki siyah ekran kısmında bilgisayar çok fazla beklemeye başladı. Bu bekleme sürerken anakart üzerinde yer alan "dram ışığı" beyaz yanıyordu. Bekleme bitip MSI logosu geldiğinde ise anakarttaki bu ışık sönüp sistem hızlı bir şekilde eskisi gibi açılıyordu. Ama o ilk baştaki bekleme kısmı 20 ila 35 saniye sürüyor olabilir tahminen.

Bunlar olduktan sonra BIOS yazılımımı güncellemem gerekiyordur diye düşündüm. BIOS yazılımım 1.30'du bu arada geçtiğimiz yılın 12. ayından kalmaymış. MSI sitesinden en güncel olanını indirdim, o da 1.50'ydi. Yazılımı M-Flash ile kurdum sorunsuz kuruldu.

Daha sonra ben bu kez doğrudan XMP'yi "enabled" yaparak frekansı olması gereken değere yükseltmeye çalıştım. 3200 MHz değerini bu kez sistem asla kabul etmemeye başladı. Şöyle ki, XMP'yi açıp bilgisayarı yeniden başlattığımda sistem gelmiyordu. Birkaç kez sistemi başlatmayı denedim yine de. Başlangıç onarma kısmına yönlendirme sağlıyordu sistem bazen. Bazen de hiç gelmeyebiliyordu. Mavi ekran hatası da yine aldım.

Mavi ekran hata kodu: 0xc00000221 (bir başka kod daha vardı onun fotoğrafını çekememiştim, hatırladığım kadarıyla: 0xc0000098)
Minidump dosyası linki: 101221-8859-01.rar

Bu yaşananların üzerine BIOS'a tekrar girdiğimde frekansın 3200 MHz olarak değiştiğini görüyordum. Yani aslında BIOS üzerinde bu işlem olmuştu ama sistem açılmıyordu. Hal böyle olunca XMP'yi kapatıp frekansı 2666 MHz olarak kullanmaya devam ettim. Ama dediğim gibi sistem ilk açılırken, MSI logosu henüz gelmezken beliren siyah ekran ve o gidene kadar anakart üzerinde beyaz ışığı yanmaya devam eden "DDR" ışığı var.

Not: yaptığım bu işlemlerin ardından anakartım üzerindeki sıcaklık göstergesi normalde 30-35 derece arası iken sonrasında 35-55 derece arası değerler vermeye başladı. Ancak bu dengesiz değerlere bugün rastlamadım. 30-35 arası yine şu an.

Umarım yardımcı olursunuz. 3200 MHz olarak aldığım RAM bellekleri 2666 MHz'de kullanmak biraz canımı sıkıyor. Ha, sistem yavaş mı? Değil. Ama açılışta bir gecikme var ve bu rahatsız ediyor şu an beni. Ek olarak bilmek isteyeceğiniz bir şey olursa hemen söylerim arkadaşlar.
 
Son düzenleme:
Yapabileceğin çok bir seçenek yok, ya manuel olarak gecikme değerini arttırıp 3200MHz de stabilite yakalamaya çalışırsın ya eldeki bellekleri satar kit alırsın ya da 2666MHz de kullanırsın.
 
Ama açılışta yavaşlama var.
Bir kaç boot'a düzelebilir ilk ayarlar girildiğinde genel olarak açılış süresi uzayabiliyor.

DRAM ışığını gidermenin yollarından birisi XMP yerine manuel olarak ortak bir değer bulmaya çalışabiliriz ikisinin XMP sertifikasındaki veriler aynı olmak zorunda değil.
 
@Jotariel , o zaman dediğin gibi biraz böyle devam edeyim, düzelir belki.

MSI logosundan önceki kısım(siyah ekran) söylediğin gibi boot yapa yapa zaman içerisinde süresi kısalırsa eşgüdümlü olarak o beyaz ışıkta azalır gibi geliyor. Birbirleriyle ilişkili duruyor çünkü. Render vb. işler yapmaya başlayacağım yakın zaman içinde. İnşallah şu anki frekansta bir sorun yaşatmaz. Olmazsa zaten doğrudan sizden benim yardımıma koşmanız için mesaj yazmak durumundayım.

Ama çok sağ olun baya ilgilendiniz. Epey bir yol kat etmiş oldum sayenizde bu konuda. 🙏
 
@Jotariel , tamamdır. Ben yapacak duruma gelirsem eğer durum ile ilgili bir konu açar ve o konuya da sizi etiketlerim. Veya buradan tekrar etiketleyerek ulaşmaya çalışırım. 🙏
Müsait olduğunuzda size zahmet bahsettiğiniz güvenli değeri bana gösterebilir misiniz? @Jotariel

En son konuştuğumuz gün mavi ekran verdi 1 defa daha ve sonra tekrar 2666'ya çektim frekansı. Teknik servise göndermeden önce en azından bahsettiğiniz şekilde değerlere ulaştırmayı deneyeyim daha da geç olmadan.

Konu hakkında 19.02.2023 tarihli güncellemem: Konuyu yeni gören arkadaşlar olursa diye yazmak istedim. Bellekleri uzun zaman 2666Mhz frekansta kullandıktan sonra geçtiğimiz aylarda garantiye gönderdim. Yetkili teknik servis, sorun olduğunu tespit ederek bana aynı özelliklere sahip farklı marka bellekler yollanmasını sağladı. Sorunun ne olduğunu sorduğumda ise teknik serviste ilgilenen çalışanın "belleklerden bir tanesinin görüntü vermediği" notunu sisteme girmiş olduğunu aktardılar. Yeni belleklerim artık Team T-Force Delta RGB Black 3200MHz CL16 16GB DDR4 x4.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı