3200MHz CL16 RAM'i 3800MHz CL16'ya overclocklama

3800MHz 16-19-19-22 1.4V stabil çalışıyordu bugüne kadar. Dün BIOS’u güncelledim, bugün de BIOS değil de Ryzen Master üzerinden gecikme düşüreyim dedim bir kaç ayar yaptım çalışmadı. Şuan sistem XMP profille bile açılmıyor nedense. BIOS’u sıfırlayıp bütün ayarlar auto, XMP kapalı iken sistem normal çalışıyor ama XMP açınca veya manuel OC yapınca reset atıp BIOS sıfırlıyor. Uğraşmaya da üşeniyorum şuan Ama dediğim gibi en iyi değerlerim 3800MHz’de 16-19-19-22 1.4V idi, Memtest’te de sorun yoktu sistem stabil idi.

Anladım hocam. Üreticiler BIOS'ları çok kurcalıyorlar Arada böyle durumlar olabiliyor. Bende bir ara biraz daha uğraşacağım ama cidden yorucu bir iş. Değer dene, test et, tekrar dene falan. Ara sıra güncellerseniz sevinirim, stabil değerleri paylaşalım, fikir alışverişi olsun. Bol şans ve sabır diliyorum

Bu arada FCLK'yı 3800Mhz için 1600'e sabitlememe rağmen 2:1 moduna geçiyor, ona bir çözüm bulamadım. 3.nesil de BIOS'a bir sürü yeni ayar gelmiş. Fikriniz varsa dinlerim.

Evet maalesef uğraştırıcı. Son denememde tRCDWR gecikmesini de 16’ya düşürmüştüm bu arada. Yani sırasıyla 16-19-16-19-22 olmuştu. tRCDWR 16, tRCDRD 19 ayrı ayrı yazarsam. tRC’yi de 42 yapmıştım. Voltajı 1.4’ün altını denemedim. Bu konunun başında dediğim gibi bir 1.39V’ta hata aldım bir kere. 3800MHz içi FCLK’u 1900MHz yapmanız lazım, istediğiniz değerin yarısı olacak yani. Bu arada dün oluşturduğum rehberde detaylı anlattım, gerçi sizin bildiğiniz şeylerdir ama yine de atayım yardımı olur belki

Ben de RAM'lere OC yapmak için uğraşıyorum bir türlü yapamadım. CL değerlerini kendiniz mi girdiniz yoksa sadece MHz ve voltaj mı ayarladınız?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de RAM'lere OC yapmak için uğraşıyorum bir türlü yapamadım. CL değerlerini kendiniz mi girdiniz yoksa sadece MHz ve voltaj mı ayarladınız?
Gecikme, frekans, DRAM voltaj, hatta gerekirse SOC voltajı bile kendim giriyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Onları da yaptım yine olmadı
Değerler hatalıdır, voltaj yetersizdir, anakart desteklemiyodur, bellekler desteklemiyordur. Bir sürü seçenek var yani Bellek OC rehberimden faydalanabilirsin;

Okurum hocam, el elden üstündür Yanlış yazmışım aynen FCLK tam olarak yarısında 1900Mhz olmasına rağmen 2:1 moduna giriyor. Memory Try It özelliğiyle gelen değerleri deniyorum fakat oradaki süreler birebir uyumlu olmadığı için tam istediğim olmuyor. Ya gecikme süresi fazla kalıyor ya da sistem açılmıyor. Bir de siz OC yaparken XMP'yi açıyor musunuz?

Ben 3800Mhz 1.40v 16-19-16-19-22'de çalıştırdım ama mavi ekran alıyorum stabil değil. 16-22-22'de sorun yok. Bu değerde gecikme süresini 69 ns'ye kadar çektim ama 67'yi yakalamaya çalışıyorum, ona henüz ulaşamadım.

3800MHz 16-20-20-36 1.45V deneyin Memtest ile 2-3 dakika test edin. Stabil çalışırsa 16-19-19-28 1.45V denersiniz bu da stabil çalışırsa voltaj düşürürsünüz en son. Ben ilk gecikme değerlerini düşürüyorum ardından voltaj düşürüyorum. XMP kapalı bu arada.

Bugün yarın tekrar bir deneme yapacağım, sonuçları yazarım. 1.40V altına indirmek istiyorum ama 3733-3800Mhz gibi yüksek frekanslarda zor gibi duruyor. Bu kadar voltajın zararı yok diyorlar ama işte bilemiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…