35 Mbps vs 100 Mbps

Spinoza2003

Hectopat
Daha fazla  
Modemim Telekom'un verdiği ZyXEL VMG3312-B10b. Modemin aldığı değerler aşağıda. NetSpeed altyapı sorgulaması da altta. Taahhüdüm bitmek üzere, 100 Mbps'ye geçsem kopma ping vs gibi sorunlar olur mu sizce? (100 Mbps'ye geçsem modemi değiştirmem gerekir mi?) bir de 100 Mbps hızda, dosya indirme hariç, web sitelerinin görüntülenmesi, YouTube vs. gibi sitelerden video, film izlenmesi noktasında bariz ve belirgin bir artış olur mu?
Şimdiden cevap yazanlara teşekkür ederim.

Adsız.png

Adsız2.png

YouTube videolarını daha yüksek kalitede izlersiniz, ileri sararken daha az beklersiniz. İndirme olarak da 2 kattan daha hızlı bir indirme hızı artışı yaşarsınız. Atıyorum 1 saatte inen dosya 25 dakikada falan iner. Ve yeni modeme gerek duyacağınızı sanmıyorum.
Ping konusuna gelecek olursak internet hızının artışı ping düşürmez ama mesela TTNET'ten TurkNet'e geçiyorsunuz o zaman pinginiz değişir. Şu an Türk Telekom kullanıyorsanız neredeyse hangi internete geçerseniz geçin pinginiz daha az olacaktır bundan emin olun :D

100 Mbps paket alın. SNR marjin, hat zayıflaması ve sinyal zayıflama değerleriniz gayet iyi.

Modem değiştirmeye gerek yok. Ancak çok iyi bir modem değil.
Türk Telekomdan alınan bu modem rezalet bir ürün. Bu yüzden değiştirmek isterseniz eğer güncel modem almanız daha iyi olur.

2 aydır Netspeed kullanmaktayım. Altyapım 76'ya kadar desteklediğinden 75'lik paketi tercih ettim ve 74'ü rahat görebiliyorum. Genelde 1-1.5 Mbps'lik kayıplar olması gayet normal. Yine de vadettikleri hızı rahatlıkla sunuyorlar. Ping konusuna gelecek olursak öncelikle şunu söyleyeyim: 6 sene TT kullanmış biri olarak yeni sağlayıcım deyim yerindeyse ilaç gibi geldi. 4-5 ping daha fazlaydı fakat hiçbir şekilde kopma sorunu yaşamadım. Hep stabildi. Sadece 1 hafta önce TR sunucularında Ping'im yüksekti o da Netspeed'in kendi sorunu olduğundan kısa süre içerisinde çözdüler. Artık 20'in altında Ping değerleri ile oynuyorum. Özetleyecek olursak birçok açıdan yeni sağlayıcıya geçmeniz sizin açınızdan daha yararlı olacaktır.

Binada sadece telekomun fiberi var, Turknet benim bina için CGNAT ip veririm diyor (Görüşme yaptım.) Tivibu kullanıyorum, başka operatörde çalışmama ya da çalışsa da tivibu izlerken internet hızında yavaşlama ihtimali var (Bu konuda görüşme yapmadım, düz mantıkla söylüyorum.)

Telekom'a mecburum yani. Ama anladığım kadarı ile netspeed sorgulamasındaki veriler ile modemdeki veriler açısından şanslı azınlıktayım. Zira hemen yanımızdaki binayı sorguladığımda çok başka rakamlar veriyor netspeed, o binadaki arkadaşın modem verileri de benimkine kıyasen gerçekten kötü. (Binalar arasında en fazla 15-20 metre var ama bu kadar fark çıkması da enteresan.)

Telekomdan hız testi yaptığımda (başka sitelerde de benzer sonuçlar alıyorum.), ping 5 ms jitter 0 hız da 33,5-34,3 mps (download) - 5,2-5,9 (upload) arasında çıkıyor. (35 Mps için telekom upload hızı 6 mps ye kadar şeklinde)

Fast .com dan test yapınca ping yüklü iken 37 ms yüksüz iken 23 ms çıkıyor, diğer değerler telekom ile hemen hemen aynı.

Ping benim açımdan sadece pubg mobile (emülatör üzerinden) için önemli, kardeşlerimle tek eğlencemiz, hafta 8-10 saat oyun oynuyoruz. Bunun dışında online oyun oynamıyorum. Oyunda da avrupa sunucusunda oynuyoruz ve kablolu bağlantıda ortalama olarak 30-45 arasında ping alıyorum.

100 Mps bağlantı için 8 Mps ye kadar upload hızı vereceğini söylüyor Telekom. Bunun bana oyunda bir getirisi olur mu acaba? (Haliye tek başına benim tarafım etkilemiyor, pubg mobile ın sunucusu daha önemli belki ama.)

Maddi tarafı da şu; 35 Mps den devam edersem 139,90 TL olacak yeni dönem.
100 Mps ye geçersem 184,90 TL olacak.

Sonuç itibari ile 45 ₺ ek maliyet ile 35 Mps den 100 Mps ye geçmek konusunda tavsiyeleriniz ne olur?

(Katkı sunan arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.)

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı