3600X işlemci sıcaklığı stabil değil

Daha fazla  
Geçenlerde 3600X ve B450 PRO Max anakart taktırdım. 3600X'in üzerinde Xigmatek Aurora 240mm sıvı soğutma mevcut.

BIOS sıcaklık değerlerim 30 dereceyi geçmiyor ve sabit. Fakat masaüstüne geldiğimde sıcaklık değeri hiç stabil değil. 1 saniyede 45'den 55-60A fırlıyor. Bilgisayarcı bu sorunun çözümünün temiz format olduğunu söyledi. Çünkü anakart veya işlemcide sıkıntı varsa bu sıcaklık oynamaları BIOS'da da olur muş. Sizce bunun ekstra bir sıkıntısı olabilir mi yoksa bilgisayarcının dediği doğru mu arkadaşlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ryzen sistemler için bu normal. Ayrıca çoğu program boştaki değerleri yanlış okuyor.

Alttaki konuyu oku kafanda soru işareti kalmayacaktır.

OC'yi sadece performans artışı için yapıyorsan evet render işi için yapman mantıklı ama ben sana performans artışı için OC yap demiyorum, OC'yi sana stokta verdiği hıza yakın bir değerlerde yap diyorum ki voltaj dalgalanmasından ısıyı sana abuk subuk vermesin diye, sorunun voltaj dalgalanmasından mı olduğuna emin olmak için de sana stress testi yap dedim çünkü orada sıcaklıklar normal çıkarsa o zaman sana voltaj dalgalanmasından kaynaklı diyebilirim, standart voltaj değerlerinde HW monitörden okuduğun ya da AIDA64'ten okudğun Max freakans değerine kadar OC yapabilirsin bunun için ekstra bir bilgiye gerek yok sana voltajla oyna demiyorum, voltajla oyna ama stokta verdiği Max voltajda Max kaç frekansa çıkıyorsa o değere getir yani anakartın okduğu Auto voltajdan daha yüksek değerler verme eğer korkuyorsan zarar vermekten.

Son düzenleme:
Testleri yaptım

CPB kapalıyken 20 dakikalık stress testinde işlemci sıcaklığım resmen 59a sabitlenmişti. maksimum 61 gördü.

CPB açıkken 15 dakikalık stress testinde maksimum sıcaklık değeri 88 fakat genel itibariyle 78-81 arasında ufak değişimlerle gidip geldi.
Çok teşekkür ederim hakikaten rahatlattı!

OC yokken biraz bana fazla gibi geldi, kasandaki hava akışında problem yoksa ve ortam sıcaklığın normal oda sıcaklığı civarındaysa sıcaklık 240 mm sıvı soğutucuyla bana fazla geldi, neyse arkadaşlar sorun yok diyorsa bir şey demiyorum ama sanki soğutucundaki montajda bir sıkıntı var ya da termal macunla ilgili bir sıkıntı var gibi geldi, bunlarla uğraşmana gerek yok ama işlemcin zaten maksimum sıcaklık değerinin altında kalmış, bir zararı olmaz render falan yapmıyorsan o kadar işlemci çekirdeğin 100'de kullanılmaz sıcaklığın da o kadar çıkmaz zaten, ben olsam termal macunu değiştirirdim bu sayede montajda hata varsa da dikkatli takman koşulu ile düzelir.

Dün yeni kasa aldım ve onun içine sistem kuruldu. Fakat kasanın önünde şu an iki fan çalışmamakta. Fan controler kablo sipariş ettim geldiği zaman tekrar test yapar sizi bilgilendiririm. Şu an kasanın sadece egzoz fanı çalışmakta. Ne kadar fark eder bilmem. Olmadı dediğiniz gibi yaparım. Render yapacağım zaman CPB kapatacağım, öyle öneriyorlar.

Radyatördeki fanları ters takmış olma ihtimaliniz yok di mi? yani kanatların yönünü değiştirirsen havayı dışarı atacağına sıcak havayı içeriye üflüyor olabilir

Stok soğutucuyla bu değerleri görmüş olsan normal deyip geçeceğim ama sıvı soğutucuyla görmen garibime geldi, bende kule tipi fan var Ryzen 5 1600 AF, 3900 MHz'de OC'li kullanıyorum tarayıcı açık, YouTube vs. açık, 4 sekme açık, 35-40 derecede seyrediyor. Sıvı soğutucuyu düşününce anormal gelmesi normal, Akdeniz bölgesinde yaşıyorum, odamda klima da yok yani.

Cevapların için öncelikle çok teşekkür ederim. Dediklerin aklımda. Şu an kasamın ön plakasında 2 fan inaktif durumda. Fan controller gelince tekrar test yapıp son durumu paylaşacağım. İnternette 3600x'e sıvı soğutmalı stress testi detaylı göremedim o yüzden yorum yapamıyorum. Son durumu analiz ettiğimde ne yapacağımı düşüneceğim

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…