3800X Sıvı sogutmaya rağmen fazla ısınma

denizdemirpas

Centipat
Katılım
5 Ağustos 2020
Mesajlar
79
Arkadaşlar işlemcim 1.325V 4.5GHz'e OC'li aynı sekilde kullanıyorum puanlardan da göreceksiniz önceden AIDA testinde 84'ü geçmiyorken şu an direkt neredeyse 90 derece de baslıyor teste girdigim anda stress CPU ve stress fpu açık test ediyorum Cinebench'te ise 74 77 derece arasında OC'de yanlışlık mı yapmışım ne olabilir Cooler Master ML240L sıvı sogutma kullanıyorum.
 

Dosya Ekleri

  • 2020-08-13 20_12_40-Window.png
    2020-08-13 20_12_40-Window.png
    445,8 KB · Görüntüleme: 69
Yaz aylarında olmamızdan kaynaklanabilir. Benim de sıvı soğutmam içerisindeki soğutma sıvısı ısınıyor bu yüzden yeterince soğutamıyor. Klimasız ortamda iseniz sıcaklıklarınızın yükselmesi normal. Benim bahar ayında yapıtığım OC'yi BIOS güncellemesinden sonra aynı değerlerle stabilite testi ile test ederken 7 10 derece yüksek bir sıcaklık gördüm.
 
İşlemcinize göre sıvı soğutmanız yeterli değil. 3700x 'in üstündeki bütün işlemciler için minumum 280mm radyatörlü sıvı soğutmalar tavsiye ediliyor. TDP değerleriniz 105W ve o ısı değerleri yaz ayları için çok normal. Kasa içi dizaynında farkedeceğini unutmayın. Mesela sıvı soğutma pozisyonunuz kasanızın üst tarafına konumlandırılmışsa ön taraftakine göre yaklaşık 5-8 derece daha sıcak olabiliyor. İşlemciniz çok güçlü öyle sanıyorumki işin yazılım ve render kısmını düşündüğünüz için o işlemciyi tercih ettiniz. Bu sebeple kullanacağınız yardımcı soğutucu ürünlerinizinde üst seviye olması gerekiyor. Mesela termal macunda bile 1. sınıf bir macuna ihtiyacınız var. Genel olarak 240mm bu işlemci için biraz düşük kalmış.
 
Önceden demeniz de ki olayı anlayamadım. Ne zamandı o önceden, 5 ay önce mi, 7 ay öncemi hangi ay? Önceden demenin tam anlamını söylerseniz daha güzel bilgi verilebilir kanaatindeyim. Kış ayı ise önceden de ki kastınız bu değer anormal görünmüyor. Ben peltier ile olağan üstü bir soğutma kullanmama rağmen, i5-6600K 4.6 GHz'de 70 derece gibi bir değeri görüyorum. Sıvı soğutmadan sıvı soğutmaya mutlaka fark vardır. Benim ki de sıvı soğutma ama, bu bendeki sıvı soğutmayı senin sisteme taksak kesin şahlanır, o zaman dersin ki benim soğutma biraz zayıfmış. 105 Watt az bir değer değil. Kış ayından bahsediyorsun muhtemelen, bendeki sıcaklık kış ayın da 5 derecelere iniyor işlemci sıcaklığı, yazın ise 20'ler de. Kışın 84 derece ise bu değer normal.
 
@TURBO01 1 1.5 hafta olmamıştır. @Celebron hocam aslında Corsair H115I Platinum alacaktım fakat Threadripper'ı 63 derece de tuttuğunu gördüm bu yüzden bunu aldım radyatörüm ön tarafta kasam Corsair 465X oyunlarda maks 55 derece görüyorum boşta 40 45 arası BIOS'ta ise 34 dereceye kadar düşüyor çözemiyorum.
@Celebron macun olarak Cooler Master'ın macununu kullandık.
 
İşkence testlerini boş verin. Oyunlarda en fazla 56 dereceyi görüyorsanız işlemciniz buz gibi çalışıyor demektir. Rahat rahat kullanabilirsiniz.
 
Değerler normal gibi. Sizde haklısınız, ne yazıkki testlere göre alabiliyoruz bu tarz şeyleri. Fakat şöyle bir durum var daha doğrusu bir etken, başımıza birde silikon kalitesi muhabbeti çıktı yabancı forumlarda "Silicon Lottary" diye geçer. Muhtemelen Threadreaper kaliteli bir silikona sahipti ondan verimli olmuş. Tabi şu etkenleride unutmamak lazım dış ortam , oda sıcaklıkları bu tür testleri çok etkiliyor. Hatta PSU 'nuzun kalitesi bile anlık voltaj değerlerinde değişikliklerle sebebiyet verebilir. Şu anda anladım ki siz temel amaç olarak oyun için düşünmüşsünüz o işlemciyi, biraz fazla bir işlemci o amaç için o yüzden stres testlerinde ki değerlere ulaşma şansınız sıfırın altında, kafaya takacağınız hiçbir sorun yok ortada, tabiki render tarzı işlere girişmediğiniz sürece geçerli bu dediklerim. Benim sistem bazen 12-13 saat açık olduğu oluyor. Photoshop ve render ile ufak çaplı uğraşıyorum. Bu sebeple işlemci sıcaklıklarım ile ancak 280mm sıvı soğutma ile idare edebiliyorum. Ryzen işlemcilerin esas gücü emin olun ancak bu platformda daha çok ortaya çıkıyor. İşlemcim 3700x bu arada.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı