3D Mark sırasında sistem donuyor

Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba öncelikle sistemimi yazayım;
R5 5600X.
MSI B550 Gaming Plus.
ASUS ROG STRIX 1660 Ti.
TT Toughpower GF1 750W 80+ PSU.
Şimdi sorunum şu 3D Mark Timespy testi sırasında farklı farklı hatalarlar karşılaşıyorum.
Hatalardan biri test esnasında görüntü running benchmark kısmında donuyor. Fare imlecini 3-5 saniye kadar daha hareket ettirebiliyorum fakat sonrasında sistem komple donuyor he sadece kasadan restart atabiliyorum.
Diğer bir sorun ise 3D Mark Timespy testi esnasında ekran siyah oluyor fakat fare imleci ekranda görünüyor. Bu imleci istediğim gibi hareket ettirebiliyorum ama onun dışında hiçbir Windows işlevi çalışmıyor. Display kablosunu çıkarıp takınca da "No Signal" hatası veriyor ve yine kasanın üzerindeki tuşlardan restartlamaktan başka bir şey yapamıyorum.
Sorunlar belirli aralıklarla olmuyor bazen 10 kere art arda sorunsuz çalışıyor bazen ilk seferde bahsettiğim hatalarla karşılaşabiliyorum.
DDU ile ekran kartı driverini silip baştan kurdum hatta belki yazılımsaldır diye temiz kurulumda yaptım fakat çözüm olmadı.
Windows herhangi bir hata dosyası oluşturmuyor veya olay görüntüleyicisinde bir hata oluşmuyor.
Sistemim önceden böyle bir sorun yaratmıyordu servisten yeni aldım ve yeni parça olarak eski ekran kartım olan 1660 Ti'ı ve güç kaynağını monte ettim.
Bu sorun neden ve hangi parçadan kaynaklanabilir?

Ekran kartına 30 dakika FurMark testi yaptım sıkıntı olmadı.
PSU ya 20 dakika OCCT power testi yaptım sorunsuz çıktı.

Son düzenleme:
@Emirizmir bilgisayarın normal kullanımında ve Prime95 testi esnasında voltajları kontrol etmeni öneririm. PSU'dan ise bu şekilde anlaşılabilir.
Nasıl bir anomaliye bakmam gerekiyor voltajlarda?
Ani bir düşüş veya yükseliş gibi mi? Yoksa aşırı dalgalanma falan mı?
OCCT power testi, OCCT GPU testi, Furmark ve Prime95 testlerinde bir anormallik sezmemiştim.
Ama güç kaynağından şüphelendiğim için servisine verdim sonuç bekliyorum.

Benim öğrenmek istediğim bu sorun hangi parçalardan kaynaklanabilir?

Display port kablosunu bir kere çıkarıp takınca tekrar görüntü gelmediği için ekran kartındanda şüphelendim açıkçası.

@Emirizmir HWiNFO anlık, ortalama ve min-Max değerleri gösteriyor. Dalgalanamyı böyle görebilirsiniz.

Ekran kartını farklı sistemde deneme şansınız var mı?
Çalışır durumda başka bir sistemim yok.
Zaten servis dönüşü işlemci, anakart ve RAM leri satmayı düşünüyorum o yüzden kartı test edemeyeceğim muhtemelen. Ben konuya cevap gelmeyince parçaları doğrudan servislerine yönlendirdim.

Fakat Furmark ve OCCT 3D ve Memory testlerini 40'ar dakika yapmıştım sorun çıkmamıştı.

En iyisi servis sonuçları gelince ben sizi tekrar etiketleyeyim. Belki parçalardan birinde sorun bulur servis.
Videolardan belki çıkarık yapılabilir diye etiketlemiştim.
Sanırım en güçlü ihtimaller PSU ve GPU değil mi?

Çünkü işlemci, RAM ve anakart önceden sıkıntısız çalışıyordu. Vatan Bilgisayar mağazasınsa zarar görmeyeceğini düşünüyorum. Gerçi pek özenli saklamıyorlardı ama bilemiyorum.

Videolar 265 MB diye indirmemistim. PSU şüpheli geldi dediklerine göre, statik elektriği bosaltmayi deneyebilirsin.
Hocam dediğim gibi PSU serviste. Statik elektriği boşaltma işlemini genel olarak yapıyorum ben zaten.
İşin garibi bazen 10 tur 3D mark timspy testini sorunsuz geçiyor bazen ilkinde donuyor. Ve genel olarak Graphics Test kısımlarında donuyor.
Bu arada bazen donduktan sonra bir süre daha fareyi haraket ettirebiliyorum sonra tamamen donuyor. 3 farklı şekilde donma yaptığı için tam açıklamak zor.

Ben tüm parçaları servise verdim umarım sorunlu parça bulunur.

Ama aklıma şu takıldı PSU kaynaklı olsa display port kablosunu geri takınca donan görüntü geri gelmez mi?
Videolar 265 MB diye indirmemistim
Videolardan biri 1 dakika o yüzden boyutu fazla oldu.

Az önce okuduklarımdan aklıma geldi, eskiden CD yazdırırken PC komple donardı yavaşlardı. CD yazdırma işlemi bitince kendine gelirdi. Sebep PSU işlemci ve CD-ROM'un aynı anda çektiği akımı karşılayamazdı. Ve sonunda PSU komple yanmıştı :(

Az önce okuduklarımdan aklıma geldi, eskiden CD yazdırırken PC komple donardı yavaşlardı. CD yazdırma işlemi bitince kendine gelirdi. Sebep PSU işlemci ve CD-ROM'un aynı anda çektiği akımı karşılayamazdı. Ve sonunda PSU komple yanmıştı :(
Benim durumunda sistem güç kaynağının en fazla %30 unu kullanıyor zaten o yüzden sorunun böyle bir şey olduğunu sanmıyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı