3D modelleme programı önerisi

431 çalıştı, peki 432?
Dostum herşey iyi hoşta arkadaşımız blenderda 2D modelleme yapabilir 3D modellemeye girerse mesht, texture ve diğer konularda ram yetersizliği yaşamaya başlayacak bence 64 GB rama yükseltmeli bilgisayarı yoksa bu gibi büyük ve geniş çaplı projeler için 16 GB gerçekten az

Dostum herşey iyi hoşta arkadaşımız blenderda 2D modelleme yapabilir 3D modellemeye girerse mesht, texture ve diğer konularda ram yetersizliği yaşamaya başlayacak bence 64 GB rama yükseltmeli bilgisayarı yoksa bu gibi büyük ve geniş çaplı projeler için 16 GB gerçekten az
Üniversitede öğrencilere ilk sorduğum sorudur dersimde farklı dillerde, "iki boyutlu çizim yapan, eskiz yapan? 3 boyutlu modelleme yapan?" şimdiye kadar kimse "2b modelliyorum" diye cevaplamadı - bu yüzden de sana katılamayacağım: 2B "modelleme" değildir, çizimdir. 2B model yapılmaz, çizim yapılır, 2 boyut - kağıt üzerinde (ya da 2b herhangi bir düzlemde) herhangi bir objenin çizimi veya noktaların izdüşümsel görselidir. Evirip çeviremezsin. Bu çizim raster ağırlıklıysa bazı tekniklerle 2.5B'miş gibi gösterilebilir, vektör ise 3B'nin en azından temelini oluşturur.

Yapacağı oyunun türü ve konuda ulaşacağı noktayı bilemiyoruz, ekonomik durumunu da, o yüzden de kendisi "şunu yaptım neden olmuyor" dediğinde ilk senin sözlerin akla gelecek. Lakin 16Gb RAM az değildir. Konuyla ilgili tecrübesizlik, optimizasyon ve "pipeline" vardır, hepsi de öğrenilir. Denenerek, yanılarak, tekrar yapıp farklı şekillerde çözerek bunlar düzeltilir. O zaman gelip sorduğunda arkadaş öğreniriz durumu, cevaplarız. Ki konu RAM'den VRAM'e çok daha hızlı evrilebiliyor günümüzde, 2-4K'ya muhteşem diye bakanlardan dolayı: Malesef 200Gb oyun indirdiğinde mutlu olduğuna inanmak dışında bir dünya olduğunu düşünmeyen çok fazla insan var.

Son düzenleme:
Üniversitede öğrencilere ilk sorduğum sorudur dersimde farklı dillerde, "iki boyutlu çizim yapan, eskiz yapan? 3 boyutlu modelleme yapan?" şimdiye kadar kimse "2b modelliyorum" diye cevaplamadı - bu yüzden de sana katılamayacağım: 2B "modelleme" değildir, çizimdir. 2B model yapılmaz, çizim yapılır, 2 boyut - kağıt üzerinde (ya da 2b herhangi bir düzlemde) herhangi bir objenin çizimi veya noktaların izdüşümsel görselidir. Evirip çeviremezsin. Bu çizim raster ağırlıklıysa bazı tekniklerle 2.5B'miş gibi gösterilebilir, vektör ise 3B'nin en azından temelini oluşturur.

Yapacağı oyunun türü ve konuda ulaşacağı noktayı bilemiyoruz, ekonomik durumunu da, o yüzden de kendisi "şunu yaptım neden olmuyor" dediğinde ilk senin sözlerin akla gelecek. Lakin 16Gb RAM az değildir. Konuyla ilgili tecrübesizlik, optimizasyon ve "pipeline" vardır, hepsi de öğrenilir. Denenerek, yanılarak, tekrar yapıp farklı şekillerde çözerek bunlar düzeltilir. O zaman gelip sorduğunda arkadaş öğreniriz durumu, cevaplarız. Ki konu RAM'den VRAM'e çok daha hızlı evrilebiliyor günümüzde, 2-4K'ya muhteşem diye bakanlardan dolayı: Malesef 200Gb oyun indirdiğinde mutlu olduğuna inanmak dışında bir dünya olduğunu düşünmeyen çok fazla insan var.
2D çizim konusunda haklısın. 2 boyutluluk evet bir çizimdir fakat oyun motorları ve oyunlar söz konusu olduğunda 3 boyutluluk geçerlidir.

NOT: Bu yazıda kamera kişinin bakış açısını belirtir.

Blender ve Unreal Engine üzerinden konuşacak olursak ;

Oyun motorları 3 boyutlu düzlemde ( y, x, z düzleminde ) çalışır ve senin her koyacağın mesht'in üzerine yapacağın Texture ve rigging çıktısını alarak oyun motoruna aktarırsın.

Bunları animasyon render olarak alırsın ve 2D düzlemde gölge ve diğer detayların çizim olduğu bir oyun tasarlayabilrisin.

ÖRN: Stardew walley oyunundaki ağaç npc ler harici diplerinde yuvarlak gölge görmen imkansızdır bu 2D nin tam tasviridir.

Burada Render alırken önemli olan Kameranın Y veya X ekseninde bakışa sahip olmasıdır.

Z,Y düzleminde yapıp pixel tarzda 2D bir oyun yapayım gölgeler dinamik yapıda olsun istersen 3D boyutlu düzlemde çalışman gerekir.

yine oyun 2D yapıdadır fakat 3D elementleri bulunup karma bir yapıya sahiptir.

ÖRN : Zelter gece ve ışık detayları. Y düzleminden bakılan bir kamera açısına sahip fakat arka planın ve dinamik ışıklandırmanın sağlanması için oyun 3 boyutlu bir yapıda işlenmiştir.

yani arka görsel daha uzaktayken karakterlerin kişinin bakış açısına daha yakın olduğu ve ışıklandırmanın buna göre yapıldığı oyunlar.

Bu bağlamda bakıldığında 3D evet bir modellemedir fakat üstüne giydirilecek olan Texture bir çizimdir.

Arkadaşımızın oluşturacağı dinamik ışıklandırma ve gölgelendirme rama büyük ölçüde yük bindirecektir zaten Windows 11 ram konsunda boştayken 6 GB ram kullanıyor. eğer blender üzerinden tasarım yapacak olursa max toplam 7-8 GB kullanıma ulaşacaktır.

Sorun kullanacağı oyun motoru Unreal Engine de kullanmak isteyebilir Unity de fakat konu görsel doygunluksa Unreal Engine kullanmak isteyebilir bu sefer kullanacağı Toplam bellek 13 GB kadar çıkabilir PC de takılmalar donmalar projeyi kaydetmek istediğinde bekleme vs yaşayabilir. Bu açıdan Rami yükseltmesi gerektiğini söyledim.

zaten oyunlarda optimizasyonun büyük çoğunluğu görseldir meshtlere olan uzaklık bu meshtlerin poligon sayıları poligon sayılarının cisme yaklaştıkça ne kadar artacağı gibi gibi olaylar FPS üzerinde gerçekten belirleyici unsurlar oluyor.

Fakat 2D veya karma bir yapıda oyun yapacak olursak bizim için bunların bir önemi kalmıyor.

2D çizim konusunda haklısın. 2 boyutluluk evet bir çizimdir fakat oyun motorları ve oyunlar söz konusu olduğunda 3 boyutluluk geçerlidir.

NOT: Bu yazıda kamera kişinin bakış açısını belirtir.

Blender ve Unreal Engine üzerinden konuşacak olursak ;

Oyun motorları 3 boyutlu düzlemde ( y, x, z düzleminde ) çalışır ve senin her koyacağın mesht'in üzerine yapacağın Texture ve rigging çıktısını alarak oyun motoruna aktarırsın.

Bunları animasyon render olarak alırsın ve 2D düzlemde gölge ve diğer detayların çizim olduğu bir oyun tasarlayabilrisin.

ÖRN: Stardew walley oyunundaki ağaç npc ler harici diplerinde yuvarlak gölge görmen imkansızdır bu 2D nin tam tasviridir.

Burada Render alırken önemli olan Kameranın Y veya X ekseninde bakışa sahip olmasıdır.

Z,Y düzleminde yapıp pixel tarzda 2D bir oyun yapayım gölgeler dinamik yapıda olsun istersen 3D boyutlu düzlemde çalışman gerekir.

yine oyun 2D yapıdadır fakat 3D elementleri bulunup karma bir yapıya sahiptir.

ÖRN : Zelter gece ve ışık detayları. Y düzleminden bakılan bir kamera açısına sahip fakat arka planın ve dinamik ışıklandırmanın sağlanması için oyun 3 boyutlu bir yapıda işlenmiştir.

yani arka görsel daha uzaktayken karakterlerin kişinin bakış açısına daha yakın olduğu ve ışıklandırmanın buna göre yapıldığı oyunlar.

Bu bağlamda bakıldığında 3D evet bir modellemedir fakat üstüne giydirilecek olan Texture bir çizimdir.

Arkadaşımızın oluşturacağı dinamik ışıklandırma ve gölgelendirme rama büyük ölçüde yük bindirecektir zaten Windows 11 ram konsunda boştayken 6 GB ram kullanıyor. eğer blender üzerinden tasarım yapacak olursa max toplam 7-8 GB kullanıma ulaşacaktır.

Sorun kullanacağı oyun motoru Unreal Engine de kullanmak isteyebilir Unity de fakat konu görsel doygunluksa Unreal Engine kullanmak isteyebilir bu sefer kullanacağı Toplam bellek 13 GB kadar çıkabilir PC de takılmalar donmalar projeyi kaydetmek istediğinde bekleme vs yaşayabilir. Bu açıdan Rami yükseltmesi gerektiğini söyledim.

zaten oyunlarda optimizasyonun büyük çoğunluğu görseldir meshtlere olan uzaklık bu meshtlerin poligon sayıları poligon sayılarının cisme yaklaştıkça ne kadar artacağı gibi gibi olaylar FPS üzerinde gerçekten belirleyici unsurlar oluyor.

Fakat 2D veya karma bir yapıda oyun yapacak olursak bizim için bunların bir önemi kalmıyor.
Bu kadar yazdığın için teşekkürler, birilerinin gerçekten işine yarayacaktır.

Bakalım konu sahibi hangi program ile veya kendi yazarak (yok artık daha neler, inanılmaz mutlu olurum) mı yapacak, ben 2.5B'ye tamamım şahsen, hatta izometrik de olur.

431 çalıştı, peki 432?
432 çalışmıyor hocam

Dostum her şey iyi hoş da arkadaşımız Blender'da 2D modelleme yapabilir 3D modellemeye girerse mesht, texture ve diğer konularda RAM yetersizliği yaşamaya başlayacak bence 64 GB RAM'e yükseltmeli bilgisayarı yoksa bu gibi büyük ve geniş çaplı projeler için 16 GB gerçekten az.

16 GB RAM yetersiz kalacak gibi duruyor boştayken 7 GB Windows 11 alıyor Blender öğrenmeye başladım ve arada hafif takılmalar şimdiden başladı ileride 32 GB RAM yapmayı ve SSD arttırmayı düşünüyorum.

Üniversitede öğrencilere ilk sorduğum sorudur dersimde farklı dillerde, "iki boyutlu çizim yapan, eskiz yapan? 3 boyutlu modelleme yapan?" şimdiye kadar kimse "2b modelliyorum" diye cevaplamadı - bu yüzden de sana katılamayacağım: 2B "modelleme" değildir, çizimdir. 2B model yapılmaz, çizim yapılır, 2 boyut - kağıt üzerinde (ya da 2B herhangi bir düzlemde) herhangi bir objenin çizimi veya noktaların izdüşümsel görselidir. Evirip çeviremezsin. Bu çizim raster ağırlıklıysa bazı tekniklerle 2.5b'miş gibi gösterilebilir, vektör ise 3B'nin en azından temelini oluşturur.

Yapacağı oyunun türü ve konuda ulaşacağı noktayı bilemiyoruz, ekonomik durumunu da, o yüzden de kendisi "şunu yaptım neden olmuyor" dediğinde ilk senin sözlerin akla gelecek. Lakin 16 GB RAM az değildir. Konuyla ilgili tecrübesizlik, optimizasyon ve "pipeline" vardır, hepsi de öğrenilir. Denenerek, yanılarak, tekrar yapıp farklı şekillerde çözerek bunlar düzeltilir. O zaman gelip sorduğunda arkadaş öğreniriz durumu, cevaplarız. Ki konu RAM'den VRAM'e çok daha hızlı evrilebiliyor günümüzde, 2-4K'ya muhteşem diye bakanlardan dolayı: maalesef 200GB oyun indirdiğinde mutlu olduğuna inanmak dışında bir dünya olduğunu düşünmeyen çok fazla insan var.

Not: Bu yazıda kamera kişinin bakış açısını belirtir.

Blender ve Unreal Engine üzerinden konuşacak olursak;

Oyun motorları 3 boyutlu düzlemde ( Y, X, Z düzleminde ) çalışır ve senin her koyacağın Mesht'in üzerine yapacağın texture ve rigging çıktısını alarak oyun motoruna aktarırsın.

Örneğin: Stardew Valley oyunundaki ağaç NPC'ler harici diplerinde yuvarlak gölge görmen imkansızdır bu 2D'nin tam tasviridir.

Burada render alırken önemli olan kameranın Y veya X ekseninde bakışa sahip olmasıdır.

Z, y düzleminde yapıp pixel tarzda 2D bir oyun yapayım gölgeler dinamik yapıda olsun istersen 3D boyutlu düzlemde çalışman gerekir.

Yine oyun 2D yapıdadır fakat 3D elementleri bulunup karma bir yapıya sahiptir.

Örneğin: Zelter gece ve ışık detayları. Y düzleminden bakılan bir kamera açısına sahip fakat arka planın ve dinamik ışıklandırmanın sağlanması için oyun 3 boyutlu bir yapıda işlenmiştir.

Yani arka görsel daha uzaktayken karakterlerin kişinin bakış açısına daha yakın olduğu ve ışıklandırmanın buna göre yapıldığı oyunlar.

Bu bağlamda bakıldığında 3D evet bir modellemedir fakat üstüne giydirilecek olan texture bir çizimdir.

Arkadaşımızın oluşturacağı dinamik ışıklandırma ve gölgelendirme RAM'e büyük ölçüde yük bindirecektir zaten Windows 11 RAM konsunda boştayken 6 GB RAM kullanıyor. Eğer Blender üzerinden tasarım yapacak olursa Max toplam 7-8 GB kullanıma ulaşacaktır.

Sorun kullanacağı oyun motoru Unreal Engine de kullanmak isteyebilir Unity de fakat konu görsel doygunluksa Unreal Engine kullanmak isteyebilir bu sefer kullanacağı toplam bellek 13 GB kadar çıkabilir PC de takılmalar donmalar projeyi kaydetmek istediğinde bekleme vs yaşayabilir. Bu açıdan RAM'i yükseltmesi gerektiğini söyledim.

Zaten oyunlarda optimizasyonun büyük çoğunluğu görseldir meshtlere olan uzaklık bu meshtlerin Poligon sayıları Poligon sayılarının cisme yaklaştıkça ne kadar artacağı gibi gibi olaylar FPS üzerinde gerçekten belirleyici unsurlar oluyor.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim işime yarayacak bilgiler.

Bu kadar yazdığın için teşekkürler, birilerinin gerçekten işine yarayacaktır.

Bakalım konu sahibi hangi program ile veya kendi yazarak (yok artık daha neler, inanılmaz mutlu olurum) mı yapacak, ben 2.5B'ye tamamım şahsen, hatta izometrik de olur.

Unreal Engine bana daha mantıklı geldi hatta kurulumunu yaptım şimdilik başlangıç olarak 2D oyun yapmayı düşünüyorum (Mario, Stardew Valley vb.)

Son düzenleme:
432 çalışmıyor hocam

16 GB RAM yetersiz kalacak gibi duruyor boştayken 7 GB Windows 11 alıyor Blender öğrenmeye başladım ve arada hafif takılmalar şimdiden başladı ileride 32 GB RAM yapmayı ve SSD arttırmayı düşünüyorum.

Dostum RAM alacaksan muhakkak yüksek okuma ve yazma hızı yani sıra DRAM'li alman gerekiyor yani Kingston KC3000 1TB veya 2TB modeli almalısın oldukça stabil yazma ve okuma hızlarına sahiptir.

Yıllar içerisinde kullanan kullanıcılar bile aynı hızları fazla bir kayıp yaşamadan alıyorlar.

432 çalışmıyor hocam

Unreal Engine bana daha mantıklı geldi hatta kurulumunu yaptım şimdilik başlangıç olarak 2D oyun yapmayı düşünüyorum (Mario, Stardew Valley vb.)

Süper yolun açık olsun betasını denemek için şimdiden heyecanlandım.

Dostum RAM alacaksan muhakkak yüksek okuma ve yazma hızı yani sıra DRAM'li alman gerekiyor yani Kingston KC3000 1TB veya 2TB modeli almalısın oldukça stabil yazma ve okuma hızlarına sahiptir.

Yıllar içerisinde kullanan kullanıcılar bile aynı hızları fazla bir kayıp yaşamadan alıyorlar.

Süper yolun açık olsun betasını denemek için şimdiden heyecanlandım.
Tamamdır ateşeküür ederim

Bende bu laptopu almayı düşünüyorum memnun musun kaça aldın.

67 bin TL'ye MediaMarkt'tan aldım çok iyi çalışıyor depolaması 512 GB SSD olduğu için az geliyor ileride SSD almanı öneririm. Bannerlord satın alıp oynuyorum orta grafikte fanlar beynimi yiyor ama hiç FPS kaybı ve ısınma sorunu görmedim öneririm cihaza puaanım 9/10

Technopat Haberler

Geri
Yukarı