4 GB RAM Windows 10 için yetersiz mi?

4 GB ile Windows 10 kullanıyorum HP laptop sahibiyim. Windows 8.1 kurdum fakat Driver sorunları nedeniyle geri döndüm Windows 7 kurabileceğini sanmıyorum. Sıfırdan Windows 10 kurdum HP ve AMD'nin programını yüklemedim boşta RAM kullanımım %45-50 arası şu an Microsoft Edge (Yenisi) 3 sekme + Spotify + DC + telefonunuz uygulaması + Telegram açık ve %73 bellek kullanımı var. Oyun için yetersiz kalsa bile günlük kullanım için en ufak sıkıntı yaşatmıyor.

EK OLARAK : 4 GB + 5400RPM HDD ile kullanıyorum.
Formattan sonra düzelebilir o zaman benimki de. Teşekkürler.
Hantallığın sebebi 4 GB RAM olması değil. Hantallığının asıl sebebi HDD. Çözümü ise SSD olur.
Aynı şekilde HDD kullanan muadil sistemlerde günlük kullanımda sorun yok ki. HDD yavaş onu biliyoruz eyvallah ama gidip de Chrome'a tıkladığında PC'nin donması HDD ile alakalı bi şey değildir. Yavaş açılır hantal çalışır hdd ile evet ama deli gibi kasıyor bilgisayar.
Önerim bir adet RAM'le beraber SSD almaniz. O zaman bu sistem ayaklanacaktir. 4gb ram ile kullanılır ama oyun konusunda üzer.
Günlük kullanımda kullandığımı belirtmiştim. 4GB ram takviyesi yapacağım zaten ama sonra yapacağımı da belirtmiştim.

Formattan sonra düzelebilir o zaman benimki de. Teşekkürler.

Aynı şekilde HDD kullanan muadil sistemlerde günlük kullanımda sorun yok ki. HDD yavaş onu biliyoruz eyvallah ama gidip de Chrome'a tıkladığında PC'nin donması HDD ile alakalı bir şey değildir. Yavaş açılır hantal çalışır HDD ile evet ama deli gibi kasıyor bilgisayar.

Günlük kullanımda kullandığımı belirtmiştim. 4 GB RAM takviyesi yapacağım zaten ama sonra yapacağımı da belirtmiştim.

Format attıktan sonra HP'nin programlarını yüklemedim. Aynı şekilde AMD'nin programıda yüklü değil ama onu yükleyebilirsiniz kendi kararınız. Güncellemeleri yapmanızı öneririm 1809 sürümünden 1909 sürümüne geçince performans artışı ve pil artışı yaşadım. Formattan sonra ne işe yarıyor bilmiyorum ama Intel depolama bileşeni gibi saçma sapan uygulamalarda silinmişti ve onları da geri yüklemedim güncellemelerde sıkıntı çıkarıyorlar.

EK olarak: Chrome'a tıklayınca yavaş açılıyor 5-10 saniye sürüyor ilk açılışı ama herhangi bir kasma donma olmuyor başlangıç programlarını mümkün olduğunca devre dışı bırakın.

Hocam HP'de bazı modellerde böyle sorunlar olabiliyor. Mesela arkadaşımın sıfır aldığı A9-9425 işlemcili 8 GB RAM'li laptopu anlam veremediğiz şekilde aşırı derecede kasıyordu, ancak benim neredeyse yarı fiyatına aldığım Athlon 300U, 4 GB RAM, NVMe SSD'li model resmen uçuyor. Kasma donma gibi olayları neredeyse hiç yaşamadım. Belki SSD dendir deyip arkadaşa NVMe SSD aldık taktık, laptop ancak toparladı kendini, eskisi gibi hantal değil fakat yine benim laptopla arasında çok fark ediyor. Bunun uyumsuz sürücülerden kaynaklanabileceğini düşünüyorum şu an veya donanım uyumsuzlukları, sorunları da olabilir, buradaki önerileri deneyin, olmazsa ve imkanınız varsa değişim isteyin bir başka modelle. HP'nin sitesinden bilgisayarınızın seri no'sunu girerek sürücüleri güncellemeyi deneyin. Orada Driver tarihlerini kontrol ederek her donanımın en güncel sürümünü seçip kurun. Muhtemelen HDD için de sürücü var orada onu da indirin. Windows 10 otomatik güncellemelerden göremiyor bazılarını veya HP, o modelde sorunlu çalışan sürücüler için sürücü yayınlayabiliyor. Bunu orada sürücünün açıklamalarında görebiliyorsunuz. Biosu kontrol edip güncellemeyi de unutmayın. Denemekte fayda var.

Benim deneyimime göre 4 GB ram oyun oynamıyor, günlük işlerle uğraşıyorsanız gayet yeterli W10 için. Tabi modelden modele farkedebilir.

Sorularınıza cevap verecek olursam, diğer işletim sistemleri başta iyi oldu gibi geliyor ama bir süre kullanımdan sonra aynı hantallık sorunlarını yaşıyorsunuz.
Bios F10 diye hatırlıyorum. Açılırken Esc basın, orda bios setup tuşu görünür.

Son düzenleme:
Hocam HP'de bazı modellerde böyle sorunlar olabiliyor. Mesela arkadaşımın sıfır aldığı A9-9425 işlemcili 8 GB RAM'li laptopu anlam veremediğiz şekilde aşırı derecede kasıyordu, ancak benim neredeyse yarı fiyatına aldığım Athlon 300U, 4 GB RAM, NVMe SSD'li model resmen uçuyor. Kasma donma gibi olayları neredeyse hiç yaşamadım. Belki SSD dendir deyip arkadaşa NVMe SSD aldık taktık, laptop ancak toparladı kendini, eskisi gibi hantal değil fakat yine benim laptopla arasında çok fark ediyor. Bunun uyumsuz sürücülerden kaynaklanabileceğini düşünüyorum şu an. HP'nin sitesinden bilgisayarınızın seri no'sunu girerek sürücüleri güncellemeyi deneyin. Orada Driver tarihlerini kontrol ederek her donanımın en güncel sürümünü seçip kurun. Muhtemelen HDD için de sürücü var orada onu da indirin. Windows 10 otomatik güncellemelerden göremiyor bazılarını veya HP o modelde sorunlu çalışan sürücüler için sürücü yayınlayabiliyor. Bunu orada sürücünün açıklamalarında görebiliyorsunuz. Denemekte fayda var.

Katılıyorum HP çok güzel destek veren bir laptop üreticisi fakat benim aldığım laptop aldığım günden beri bana sorunlar yaratıyor. Aldığım zaman olması gerekenden yavaştı ve yüklenmesi gereken güncellemeler yüklenmiyordu hata veriyordu. Windows 8.1 yükledim aşırı hızlı çalıştı fakat sürücü sorunları nedeniyle temiz kurulum Windows 10 1809 sürümüne geri döndüm. Gerekli sürücüler harici uygulamaları yüklemedim ve güncellemeyi denedim sorunsuz bir şekilde 1909 sürümüne güncellendi. Benim BIOS sürümüm F. 34 ama en son BIOS sürümü F. 65 mesela. Daha ne sıkıntılar yaşayacağımı merak ediyorum RAM yükseltmesi yapacağım fakat sorun yaşayacağımdan emin gibiyim :D

Katılıyorum HP çok güzel destek veren bir laptop üreticisi fakat benim aldığım laptop aldığım günden beri bana sorunlar yaratıyor. Aldığım zaman olması gerekenden yavaştı ve yüklenmesi gereken güncellemeler yüklenmiyordu hata veriyordu. Windows 8.1 yükledim aşırı hızlı çalıştı fakat sürücü sorunları nedeniyle temiz kurulum Windows 10 1809 sürümüne geri döndüm. Gerekli sürücüler harici uygulamaları yüklemedim ve güncellemeyi denedim sorunsuz bir şekilde 1909 sürümüne güncellendi. Benim BIOS sürümüm F. 34 ama en son BIOS sürümü F. 65 mesela. Daha ne sıkıntılar yaşayacağımı merak ediyorum RAM yükseltmesi yapacağım fakat sorun yaşayacağımdan emin gibiyim :D
Biraz şans işi oluyor bazı modeller. Netten alıyorsanız yorumlarda insanlar belirtiyor genelde kronik sorunları veya mağazada denemek lazım. Normalde kolayca iade edebilmek lazım ama arkadaş tüketici heyetine başvurduğu halde sonuç alamadı. Mecbur kullanıyor. Yeni laptop alıyorsun performans alamıyorsun. Can sıkıcı bir durum.

Size de akıcılık istiyorsanız ramden ziyade ssd öneririm. Bir de windows 10 arka plan uygulamalarından defender gibi birkaç önemli ve sık kullandığınız uygulama hariç diğer uygulamaları kapatın. %10 civarı bir ram kazandırıyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı