4 Kanallı güç kaynağının çalışma mantığı ?

Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600X | RX6700XT
Arkadaşlar bu çok kanallı güç kaynaklarının çalışma mantığını " en basit " şekilde birisi anlatabilir mi acaba ? Technopat'ın güç kaynaklarıyla ilgili videosunu izledim ancak soruma cevap çıkmadı malesef. Şimdi benim elimde 4 kanallı Xigmatek Vector S 750W 80+ Silver modelinde güç kaynağı var. İşlemci i5 4690K, ekran kartı R9 280X.

YBdLgl.jpg

Burda ki bilgilere göre cihaz 4 kanaldan toplam 744W güç çekiyor. Bu durumda düz mantık kurarsak tek kanaldan 186W mı çekmiş oluyor ?

LavzN0.jpg

PCIe yazan yerin alt tarafında ki çıkış benim ekran kartıma gidiyor ucunda 6+2 ve 6 pinlik girişler mevcut. Yani tek çıkıştan gelen kablonun ucu 6+2 pin, kablonun ucundan bir ek daha çıkıyor oda 6 pin. Ben şimdi tek 12V kanalından mı gücü çekmiş oluyorum ? Resimde ki 6 adet çıkıştan hangileri 12V kanalı ?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

PCI-E, işlemci girişi, anakart girişi bunlar bildiğim kadarıyla 12V kanalından güç çeker.
Ben şimdi 2 adet olan PCIe çıkışının 1 tanesinden ekran kartına gücü bağlamışım. Şu an ekran kartıma kaç wolt ve kaç amper elektrik çekiliyor ? Ayrıca tek kanal mı kullanıyorum şu an yoksa çift kanal mı?

Şöyle teorim var artık teori denirse :) Tek bağlantıda kaç Watt güç veriyorsa o kadar verir tahminim. 2 kanal olursa iki kat artar 2 güç girişli ekran kartlarından yola çıkarak tahmin ettim. Bende emin değilim :) Bu arada ekran kartı ne kadar ihtiyacı varsa o kadar güç çeker. Anakartdaki PCI-E slotundan yanlış hatırlamıyorsam 70 W civarı bir güç alıyor diğerinide güç kaynağından alıyor.

@Recep Baltaş hocamı etiketliyim sana bilgi verebilir bu konuda.

Arkadaşlar tek bir sorum var lütfen yardımcı olun; şimdi bu cihaz 12V1+12V2+12V3+12V4 kanallarından toplam 744W veriyor ya, ben ekran kartına resimde ki PCIe çıkışından yani tek çıkışından güç verdiğim zaman, farzedelim ki ekran kartı 744W güç çekti, gerekli gücü o bağlantıyla sağlayacaktır demi ? Örnekleme yanlış oldu ama demek istediğim şey anlaşılmıştır umarım.

Son mesajıma cevap verebilir misiniz arkadaşlar lütfen ?

R9 280x ile sorunsuz kullanırsın problem mi çıkarıyor ?

İşte bende onu anlamaya çalışıyorum aslında. 4 kanaldan sadece 1 tanesini kullanmak gibi bir durum var mı ? Yoksa ben hangi veya kaç kabloyla bağlarsam bağlayayım, o 4 kanalın 4'ünü de kullanıp 500-600W ne kadar güç gerekiyorsa o kadarını çeker mi ? 12V kanallarından toplam 744W güç veriyor çünkü.

Gerekli kabloları bağlandıktan sonra ekran kartı gerekli olan enerjiyi güç kaynağından çekecektir.
Gerekli kablo dediğimiz şöyle iki seçeneğim var. Güç kaynağında iki adet PCIe çıkışı var. Ekran kartında da 6 ve 8 pinlik girişler var. Ya güç kaynağının iki çıkışınıda kullanıp bir çıkışını 6 pine diğer çıkışını 8 pine bağlayacağım, yada tek çıkışını kullanıp 8 pine bağladıktan sonra kabloya bağlı olan eki de 6 pine bağlayacağım. Bir farkı olur mu ?

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı