4 yıl önce sıkışık olan arkadaşıma 1000 TL borç vermiştim. Arkadaşım 1 ay önce ödedi. Benim zamanında verdiğim 1000 TL ile şuan aldığım 1000 TL değeri aynı mı?
Bu zamana kadar sıkışık olduysa bir daha borç verin, değilse bir daha ona güvenmeyin. 4 Yıl önce 1000 TL şu an 3000-4000 TL Gibi. Eskiden 50 TL Alışveriş ile marketi alırken, 300 TL ile o kadar aldığımızı alamıyorsun.
4 yıl önce Dolar 2.20 TL, bugün ise 4.60 TL desek 4 yıl önce 1000 TL ile 454 Dolar alabiliyorken bugün 217 Dolar alabiliyorsun. 454 Doları bugünkü kura göre bozdursan 2100 TL civarı asıl alacağın para ortaya çıkar.
Değeri tabi ki aynı değil. Ama bu kadar uzun süreli bir şekilde borç alınmaz-verilmez. Olursa da böyle sonuçları olur. Bu kadar uzun süre olunca ya borç verirken ya da geri alırken değeri değişmeyen bir şeye endeksleyebilirdiniz. İş işten geçmiş artık yapacak bir şey yok. Arkadaşınızın da bunun farkında olması gerekiyor. Şimdi siz bu konu hakkında ona bir şey derseniz aranız bozulabilir veya anlayışla karşılayabilir. Size kalmış bir durum.
Ederdi tabi neden etmesin, dolar veya altın bazında alacağın miktar değişmiyorsa sorun olmaz. TL miktarı önemli değil. Zira bizim paramız yerinde durmuyor, her zaman kriz var. Bu yüzden güvenli liman olamıyor, ne olacağı belli olmuyor.
Sadece bir şey sormak istiyorum, borç verdiğiniz kişi arkadaşınız değil mi neden faiz almak istiyorsunuz? Bunu yaparsanız bankadan ne farkınız kalır, arkadaşlar kara gün dostudur.