4 yıl önceki 1000 TL ile şu anki 1000 TL farkı

4 yıl önce yaklaşık 1 asgari ücrete denk düşerken şimdi ise 1 asgari ücretin 5/8 i ediyor. Mesela böyle bir fark da ortaya çıkabilir.

Dolar yükseldi, ekonomi kötü ama olsun ben yine 1.000 liralık telefon alıyorum diyen zihniyet için pek birşey ifade etmiyor.

Vala evet şuan ki değeri aynı değil. Fakat şunuda söylemem gerekiyor. Sen arkadaşına 1000 TL borç vermiş isen ondan yine 1000 TL alabilirsin. Sonuçta birim olarak bakarsak o zamanki 1000 birim ile şu anki 1000 birim arasında fark yok. Tek fark paranın değeri Ha eğer Dolar veya Euro olarak verseydin işte o zaman şu anki değerinden alman gerekirdi. Yani ondada 1 Euro verdiysen 1000 Euro alacaktın ama TL değersiz olduğundan TL' çe çevirdiğinde sen kârlı çıkardın. Yani arkadaşın sana gelip "Ya kanka sen bana 4 sene önce 1000 euro verdin ama euro o zaman 2.5 TL idi. Yani sen bana 2500 TL verdin. Şimdi ben sana 1000 euro verirsem 5200 TL vermiş oluyorum diyemezdi "

Sadece bir şey sormak istiyorum, borç verdiğiniz kişi arkadaşınız değil mi neden faiz almak istiyorsunuz? Bunu yaparsanız bankadan ne farkınız kalır, arkadaşlar kara gün dostudur.
Konuyu hortlattım ama faizle ne alakası var. Faizle enflasyonun farklarını öğrenirseniz iyi olur. Misal veriyorum devlet üniversite okuyanlar için kredi veriyor ve diyorki mezun olunca bana o dönemin enflasyonuna göre ödeme yapacaksın buna faiz denmiyor kur farkı deniyor. Görünce dayanamadım gerçekten.

Her sene %10 kadar enflasyon var ve bu enflasyon açıklanan rakam yani benim görüşüm bu rakam aslında daha yüksek %15'lik bir kayıp var.
1000 TL'den her yıl %15 düşersek baya fark eder biz %10 diyelim 1000 liranın yaklaşık 400 lirası buhar olmuş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…