TL bazında aynı ancak Dolar ve Euro bazında kayıptasın.
Şimdi o zamanki kurla ne kadar Dolar verdiysen onu alırsan bu sefer Dolar bazında aynı ama TL bazında kazançta olursun.
Konuyu hortlattım ama faizle ne alakası var. Faizle enflasyonun farklarını öğrenirseniz iyi olur. Misal veriyorum devlet üniversite okuyanlar için kredi veriyor ve diyorki mezun olunca bana o dönemin enflasyonuna göre ödeme yapacaksın buna faiz denmiyor kur farkı deniyor. Görünce dayanamadım gerçekten.
Devlet kredisi geri ödenirken kur farkı ile alınmıyor. Beyaz eşyaya endeksli diye noterde sözleşme imzalamıştık. 4 sene (3,5 sene veriyorlar yaklaşık) boyunca aldım. Her sene yaklaşık %10 oranında arttı. Tümünü son aldığım miktardan kaç ay almış isem o kadar ayda hesaplanıp 2 yıl sonra yine kaç ayda almışsam aynı ay sayısında ödemeye başlanıyor ve ödeniyor. Bu kur farkı değildir.
Devlet kredisi geri ödenirken kur farkı ile alınmıyor. Beyaz eşyaya endeksli diye noterde sözleşme imzalamıştık. 4 sene (3,5 sene veriyorlar yaklaşık) boyunca aldım. Her sene yaklaşık %10 oranında arttı. Tümünü son aldığım miktardan kaç ay almış isem o kadar ayda hesaplanıp 2 yıl sonra yine kaç ayda almışsam aynı ay sayısında ödemeye başlanıyor ve ödeniyor. Bu kur farkı değildir.
3 sene evvel Nike Airmaxi 250 liraya aldıktan sonra "pahalı ama değer" diye kendimi avutuyordum. Şimdi ise aynı ayakkabıyı 350 400 liraya alabiliyorsun. Yani TL değersizleşmeye devam ettiği için ürünlerin fiyatı artıyor. 40 yaş ve üstündeki insanlar arasında bol bol geçen muhabbetlerdendir "O zamanın parasıyla ... Lira vermiştik"