ASUS A16 yeni model değil eski model kasaya sahip ben bu kasanın sıcak çalıştığını biliyorum. Bu yüzden 2024 yılında laptop alırken TUF serisine bakmadim bile yeni nesil yani RTX 5xxx serisinde duzeltmisler video olarak da atayım;
Diğer yandan LOQ daha serin çalışsa dahi pil olarak seni memnun etmeyecektir bu 2024 de 2025'te de aynı.
Burada atılan tüm LOQ linklerine baktım hepsinde 170W şarj adaptörü var sakın ha alma, 170W adaptör ile satılan ürün alınmaz. Battery drain kaçınılmaz. Bu da batarya ömründen yiyor.
Lenovo'ya bakiyorsan öncelikle 245W adaptörlü olanlara bakman lazım bu da fiyat artmasına neden olacak.
ASUS'a bakmak istiyorsan da aynı şekilde 5000 serisi ekran kartı olana bak yukarıda attığım sıcaklık değerleri çok iyiydi.
A16 2024'ler 15 2024 serisine göre biraz daha serin calisiyor gibi görünüyor, bu videoda ekran kartı uygun olmasa da işlemci uygun detaylı bir video;
2024 A15; kıyas için buradaki videoya bakabilirsin RDR2'de 35-40W arasi çekerken işlemci 80-85'lerde bence diğer laptoplar daha serin calisirken bu kadar ısınması kabul edilemez.
Bence ikisi de şu anki laptoplara bakarsak bayağı sıcak çalışıyor( 2024 kasa A16 ve A15 ). Videoda A16'nin W değeri görünmüyor büyük ihtimalle limit koyduğu için 90lari görmüyor.
Limitli kullandığı için ve işlemci gücü gözükmediği için tam bir kıyaslama yapamadım ama bu süreler de çıkan sicaklik bence yüksek.
Neyse uzun uzun yazdım özetle atılan modellerde ya ısınma ya da şarj adaptörü sorunu var.
Yeni nesil LOQ'larda anakart sorunu var mı bilemeyiz ben görmedim nerdeyde 2026 kasalar çıkacak ama o adaptör ile de alınmaz.
ASUS'un bir falsosunu görmedim, güç tuşu olayını duydum ama sen sanırım yeni nesil model almamışsın biraz bütçenden aşıp 2025'te çıkan bir laptop almanı öneririm.
Şu an laptop alsam bende bayağı kararsız kalırdım, biraz ASUS'a kayma ihtimalim var doğrusu, yakın zamanda anakarti yanmış bir LOQ kullanıcısı olarak Lenovo'ya karşı biraz sinir beslemiş bulunuyorum.
Teknik servis cebimden 5 kuruş çıkarmadı ama uyguladıkları termal macun leş gibi ve bazı vidaları eksik bırakmışlar.
2024 laptop satın alarak bayağı bir kazık yedik doğrusu bu yıl çıkıp da serin olmayan bir laptop yok.
Bir de pil konusunda kesinlikle Lenovo'ya dokunma 60wh batarya var 2.5 saat görürsen bir ihtimal dua edersin.
Benim şu an genel en özet fikrim ise batarya senin için önemli olduğu için en azından 5050 ekran kartına sahip bir ASUS A16 veya F16 laptop almandır. Tabii buraya linkini de at batarya kapasitesine falan bakarız.
Mesela burada satılan tüm LOQ'larda 245W adaptör var ben ilk defa gördüm bu yıl çıkıp da 170W şarj adaptörü ile satılan bir LOQ gerçekten şaşırtıcı. Dediğim gibi sosyale atıp sormak veya detaylı bakman iyi olacaktır. ASUS TUF'larda genelde 90wh olur bu da 3-5 saat arası gidecektir. Bir de Ryzen işlemci alırsan Intel'e göre daha uzun süre pil süresi alırsın.
Sonradan pişman olmamak için 50bin TL'ye çıkman lazım gibi görünüyor, uzun bir yazı oldu kusura bakma videolarla daha iyi açıklanır diye düşündüm.
PSREF'ten attığın LOQ'un özelliklerine bakabilirsin;
PSREF
Bu arada link olarak atilan Gigabyte 150W adaptör koymuş

direkt elendi benim gözümde.
Detaylı bakamadım attığın 2024 A16 modelinde sanırım 56wh batarya var o da çok küçük pil olarak üzer.
Fark ettiysen bu fiyat sıkalası çok sıkıntı görünüyor. Tam olarak ne önerilir bilemedim sen bulursan atarsın o ülkenin piyasasını bilmiyorum.
2.el mi bilmiyorum
https://allegro.pl/oferta/laptop-ga...-7-260-16-gb-512gb-rtx-5050-165hz-17684821517
Bir de şu
ASUS TUF Gaming A16 Ryzen 7-260/16GB/512+512 RTX5050 165Hz - Laptopy 15" - 16" - Sklep komputerowy - x-kom.pl
Intel olarak
ASUS TUF Gaming F16 i5-13450HX/16GB/512 RTX5050 165Hz - Laptopy 15" - 16" - Sklep komputerowy - x-kom.pl
2. el mi bilmiyorum ama yakın fiyat olup 5060 olması gayet iyi F16'nın incelemesi yukarıda var zaten bir tık bataryası Ryzen'e göre geride olabilir ama performansta pek fark olacağını sanmıyorum
https://allegro.pl/oferta/asus-tuf-...0hx-ddr5-16gb-ssd512-rtx-5060-w11-17682820275
Bu ise üsttekilerden daha iyi duruyor fiyat olarakta çok fark yok gibi
https://allegro.pl/oferta/asus-tuf-...hx-ddr5-16gb-ssd1000-rtx-5060-w11-18179863249
Valla hocam senin fiyatları baya bir geçtik gibi görünüyor ama 3500 ztye pek de bir şey alınabilecek gibi görünmüyor.
Bizim ülkede laptoplar daha uyguna satılıyor gibi görünüyor örneğin kendi sitesi olmasına rağmen ;
https://shop.asus.com/tr/90nr0mh1-m...bbH4gUhwt7qs-SZTTVnK989sQqN4XQDMaAuVdEALw_wcB
Benim hoşuma bu gitti açıkçası o da 40 bin TL olan bütçeni bayağı aşıyor gibi görünüyor;
https://allegro.pl/oferta/asus-tuf-...hx-ddr5-16gb-ssd1000-rtx-5060-w11-18179863249
Tekrar dediğim gibi üstte verdiğim linklerden biri bunun inceleme videosu oradan bilgi edinebilirsin ben performansına göre sıcaklık değerlerini bayağı beğendim.
Bayağı destena dönüştü de aman ha Gigabyte olanı almayasın 150W batarya nedir yav, benim LOQ'ta 170W adaptör var diye geçen yıl 4bin TL'ye gittim şarj adaptörü satın aldım tamamen rezillikti.
Hocam önerirken dikkatli bakmak lazım, 5050 olmasına rağmen 170W adaptör koyulmuş.
Özellikle Lenovo ürünlerine psreften ayrıntılı bakabilirsin.
Lenovo Product Specifications Reference
psref.lenovo.com
5060 yazıyormuş, 5050 yazmışım kusura bakma fark etmez yeni kasa olduğunu belirtmek istemiştim.