40 TL'ye havya önerisi

goktug.59

Kilopat
Makaleler
3
Yer
Tekirdağ
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Lenovo LOQ 15IAX9 - RTX 4050 / 24GB RAM / i5 12450HX
Hocam, bana 40 lira bandında kaliteli havya önerebilir misiniz? Havya ucunu vidalı sıkıştırma istemiyorum.

Alttaki model nasıl? Bana alınabilir geldi.

Son düzenleme:
Yorumları okuyunca birisi patlamış birisi yanmış diyor. Bende çok kararsız kalmıştım. A101’e piranha marka geldi. 18TL mi neydi aldım hala sorunsuz kullanıyorum.

Böyle havyaları en yüksek sıcaklığına yakın kullanmak pek sağlıklı değil.

Bit pazarından sıfır havya almıştım 15TL'ye, çok memnunum. Sadece ucu sorun oldu, yenisini aldım 6 liraya ve artık bulaşık teli kullanıyorum ilk günkü gibi parlak.

Yani ucuz bir şey de alınabilir, gittiği yere kadar götürür sonra yenisini alırsınız ucuz oluyor zaten. Ama gidip de 30W tahta havyalardan almayın. Ben biraz kullandım, çok gıcık.

Bunu almaya karar verdim. Nasıl sizce hocam?

Güzel gibi duruyor. Öteki daha mantıklı bence ama. Isı ayarı önemli, havyayı fişte bırakırsanız ucuna yazık oluyor.

Bir de geldikten sonra temizlemek için bulaşık teli kullanabilirsiniz. Bir teneke meyve suyu veya kola kutusunun içine bulaşık telini koyuyorsunuz, her kirlendiğinde içine batırıp çıkarıyorsunuz ve havya ilk günkü gibi. Ama bulaşık telinin bir ömrü var. Yaklaşık 2-3 ay. Sık kullanımda böyle. Siz ayda yılda bir lehim yaparsanız bir bulaşık teli sizi bir sene bile götürebilir.

Çok sağolun hocam, bir tanede yedek havya ucu sipariş edeceğim yanına. Öteki havyaya güvenmiyorum, kalitesiz geldi.

Çok sağolun hocam, bir tanede yedek havya ucu sipariş edeceğim yanına. Öteki havyaya güvenmiyorum, kalitesiz geldi.
Siz bilirsiniz hangisi içinize sinerse onu alın. 40W-60W farkı ise rezistans ile alakalı. 60W olan daha fazla ısınıyor ama bu pek iyi bir şey değil eğer havyayı fişte unutursanız. 40W uygundur.

Merhaba. Amatör ve ara sıra (gerektikçe) yapılan tüm lehim işlerinde 30-40 watt havyalar daha uygundur, Affansen'in de belirttiği gibi. 100 watt'lık tabanca (iç trafolu) havyalar ve 60 watt'lık rezistanslı iğne havyalar, daha çok kaba elektrik bağlantılarında, bir de PCB'ler üzerinde üzerinden fazla akım geçecek bazı bakır lehim yollarının lehimle kalınlaştırıp desteklenmesinde, vb. daha uygun olup örneğin entegre, transistör, vb. sıcaklığa hassas komponentlerin lehim sırasında ayaklarından ısı transferiyle daha az ısı gidebilmesi ve daha ince uçlara sahip olan 30-40 watt havyaların seçimi çok daha uygun olur. Amatör olarak devamlı olmasa bile ara sıra elektronikle uğraşanların da 30-60-100 watt havyalara ayrı ayrı sahip olabilmesi en ideali olur.

Her ne kadar ucuz havyaların çok uzun süreli kullanımı, şansa da bağlı olabilmekle birlikte, marka olarak kendi tecrübelerime göre Koçtaş'da satılan performance power iğne havya markasının 30, 40, 60 ve 100 watt'lık tabanca havyaları oldukça iyi kalitede olup uzun zaman kolayca da bozulmadan kullanılabilmektedir. Buna karşın tahta saplı havyalar ise Affansen'in de belirttiği üzere hem tahta sapın ısınıp muhtemelen zamanla yanabilmesi, elinizi fazla ısıtması, çoğu zaman topraksız fişle topraksız olarak da çalışmaları yüzünden, rezistanstan olası kaçak akımlarla PCB üzerinden bazı komponentlere zarar verebilmek de başka bir riskidir, kendi tecrübelerime dayanarak.

Silikon-kayar bileziğin havyanın tutulan plastik sapında yer alabilmesi, elin sıcaklıktan daha az etkilenebilmesi açısından başka avantajı sayılabilir. Elle çevirerek dönen ve yerine kilitlenen havya uçlarına karşın, vidalı ve bir tornavida ucuyla sıkıştırılan havya uçlarının, havya ucunun daha az ısınması için ucunu uzun tutarak havyadaki yerine vidalama şeklinde başka bir avantajı bulunur. Kolay gelsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…