4060 sistem Last of Us part 1'de düşük FPS veriyor ve drop giriyor

İşletim sistemi
Windows 11

b4tuhan_78

Centipat
Daha fazla  
RAM
32
Ekran kartı
4060
İşlemci
i7 12.650
Merhaba. Last of Us part 1'de RTX 4060 i7 12.650 işlemci ayrıca 32 GB RAM'im var. Ama oyunda sürekli takılma drop ve yüksek ayarlarda 40 50 FPS'lerde oynuyorum. DLSS açtığımda yükselmesi gerekirken FPS SIM daha da düşüyor. Benimle aynı sorunları yaşayan var mı? Daha önce RDR 2 Ghost of Tsushima falan da oynamıştım ama böyle bir şey olmamıştı acaba sistem yavaş yavaş ömrünü mi yitiriyor. Yazarsanız sevinirim.

Şimdi birincisi şunu açıklığa kavuşturalım sistemin ömrünün bitmesi gibi bir durum mevcut değil. Bu parçaları yıllarca tam yükte bakımını yaptığın sürece kullanabilirsin. Ömrünün bitmesi deyimi genellikle yeni çıkan oyunlarla beraber değişen teknolojilerle beraber minimum sistem gereksinimlerinin yavaş yavaş yukarılara çıkmasıyla olan bir şey. Örnek vermek gerekirse çoğu oyun için normalde 16 GB RAM hayli hayli yetiyorken yeni çıkan oyunlar yavaştan 32 GB RAM'i önerilen sistem gereksinimlerine koymaya başladı. Ömrünün bitmesi durumu bunun gibi şeylerde oluyor. O yüzden sisteminizin ömrü bitmiş olamaz, zira ekran kartınız, işlemciniz hayli hayli uzun yıllar boyunca size yetecek düzeyde.

İkincisi, @WeirdBoy06 arkadaşımızın dediği gibi bir fan tıkanma durumu söz konusu olamaz. Ekran kartlarındaki macunlar öyle kolay kuruyan macunlar değil. Zaten 4060 kullanıyorsunuz çıkalı daha ne kadar oldu ki macunu kurumuş olsun. Zaten sıcaklığı yükselse bile böyle bir FPS düşüşüne sebebiyet veremez.

Üçüncüsü, daha önce RDR 2 vs. oynadığınızı fakat sorun olmadığını söylemişsiniz. Buna göre, problemin kaynağı oyunun kendisinde gibi duruyor. Yakın zamanda benzer ekran kartıyla bende bu oyunu oynadım ve maalesef yer yer 60 FPS'in altına düştüğü çok oluyor. Takılmalar konusuna gelecek olursak, oyun içinde VRAM kullanımlarına bakarak ekran kartınızın VRAM'ini geçtiği yerler var mı yok mu diye kontrol ederseniz ve eğer çok yaklaşıyorsa, texture quailty ayarını düşürmeyi deneyebilirsiniz.

Ayrıca oyunda DLSS açınca FPS'in daha fazla düşme sebebini pek bilmiyorum ancak eğer oyunda DLAA var ise ve siz DLSS'in modunu DLAA olarak ayarladıysanız FPS yükselmekten çok düşmesi normal çünkü DLAA performanstan feragat ederek ve upscale yapmadan daha iyi bir görüntü kalitesine ulaşmanızı sağlayan bir kenar yumuşatma modu. Yani DLSS açtığında, kalite vs. modunda kullanmıyorsan FPS düşmesi DLAA modunda normal gibi görünüyor.

Bunun dışında bu oyunda böyle sorunlar yaşaman çok doğal çünkü oyunun rezil bir PC portu var. Optimizasyon berbat. Yıllardır düzeltemediler. Ben 60 FPS sabit oynayamadım bu oyunu yer yer 60 FPS altına düştü. Yani, oyun kaynaklı bir problem gibi görünüyor kısacası. İstersen oyunun ismi + optimized settings diye internette aratırsan en uygun kalite performans ayarlarını bulabilirsin oyun için reddit gibi platformlarda.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı