4070 Ti Super sistem reset atıyor

enessylu

Megapat
Daha fazla  
Herkese merhaba. Yaklaşık 1 yıl önce topladığım sistemimde reset sorunu yaşıyorum. PC de gezerken sorun yok, ama CS gibi oyuna falan girince reset atıyor. Bende OCCT, Cinebench ve FurMark test programlarını indirdim tek tek bileşenleri 10 dakika test ettim. Ekran kartını 4K tam yükte test ettim sorun olmadı, OCCT ve C23 testinde işlemciyi tam yüke soktum sorun olmadı, OCCT PSU testini all yaptım onu da test ettım sorun olmadı, fakat bu testleri yaparken HWiNFO yazılımını indirdim ve voltaj değerlerini kontrol ettim. Voltajlar 12v, 5v, 3.3vların altındalar. Normalde üstünde olması gerekmiyor mu altında olmaması lazım diye biliyorum. Bu arada olay görüntüleyicisini açtım Kernel Power 41 (63) hatası aldığımı görüntüledim. Yardımcı olursanız sevinirim neden dolayı böyle yapar?

Sistem özelliklerim ise;
  • Kasa: Lian Li O11 dynamic EVO white.
  • Anakart: MSI MPG X870e Edge Ti Wi-Fi
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 9600X.
  • Ekran kartı: ASUS TUF Gaming RTX 4070 Ti Super.
  • RAM: Corsair Vengeance RGB CL 30 6000 MHz 16x2: 32 GB.
  • SSD: Samsung 2 TB 6500 MB okuma 5000 MB yazma.
  • Sıvı soğutma: Corsair iCUE link H150i LCD 360mm white.
  • Güç kaynağı: Corsair RM850e 850+80 Gold sertifikalı.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-11-23 saat 15.57.36_9788f078.jpg
    408 KB · Görüntüleme: 3
  • WhatsApp Görsel 2025-11-23 saat 15.57.37_a824422b.jpg
    372,1 KB · Görüntüleme: 3
  • WhatsApp Görsel 2025-11-23 saat 15.57.37_c3691939.jpg
    262,3 KB · Görüntüleme: 3
Sisteminizin oyun sırasında reset atmasının birkaç olası nedeni var sayın hocam. Kernel Power 41 hatası, genellikle güç kaynağı, voltaj dalgalanmaları veya anakart/CPU ile ilgili sorunlardan kaynaklanır bu hata hocam. Testlerinizde ekran kartı ve CPU'nun tek başına tam yükte stabil çalışması iyi bir işaret, fakat HWiNFO'da gözlemlediğiniz 12v, 5V ve 3.3v değerlerinin nominalin altında olması ciddi bir uyarıdır kesinlikle. Bu, güç kaynağınızın bazı yükler altında tam voltaj sağlayamadığını gösteriyor olabilir sayın hocam.

Oyunlar, özellikle CS gibi CPU ve GPU'nun aynı anda aktif olduğu durumlarda, tek bileşen testlerinden daha yüksek güç ve voltaj talep eder hocam. Bu yüzden tek başına testlerde sorun çıkmasa da oyun sırasında reset oluşabilir. Ayrıca anakart BIOS ayarları, özellikle PCI-e ve VRM güç dağılımı, XMP/DOCP profilinde yüksek RAM frekansı (6000 MHz) gibi faktörler de voltaj dalgalanmasına yol açabilir hocam.

Yapmanızı önerdiğim bazı şeyler şunlardır sayın hocam:
  • güç kaynağını kontrol edin: RM850e genellikle yeterli, ama 4070 Ti Super + 9600X + 32 GB RAM yüksek yükte kısa süreli voltaj dalgalanması yapıyor olabilir. Mümkünse farklı bir yüksek kaliteli PSU ile test edin.
  • BIOS güncellemesi ve ayarları: anakart BIOS'un güncel olduğundan emin olun, CPU ve RAM XMP/DOCP profillerini test için stok değerlerde çalıştırın.
  • HWiNFO ve log takibi: voltajlar oyun sırasında ciddi şekilde düşüyorsa, yazılım ile log alıp yük altında incelenebilir.
  • kablo ve bağlantılar: 24 pin, 8 pin CPU ve GPU güç kablolarının anakarta ve PSU'ya tam oturduğunu kontrol edin hocam.

Kısaca, oyun sırasında resetin en olası sebebi yük altındaki güç ve voltaj dalgalanmasıdır hocam. PSU ve anakart güç dağılımını kontrol etmek gerekir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…