4600 MHz RAM 2133 MHz'de çalışıyor

sonerfurkan

Decapat
Daha fazla  
Anakart
MSİ B550 Gaming Carbon Wi-Fi
İşlemci
AMD Ryzen 9 5900x
Merhaba iyi Sosyal'ler.
Anakart: MSI B550 Gaming Carbon Wi-Fi
İşlemci: AMD Ryzen 9 5900X.
RAM: G.Skill Trident Z RGB 2x8 4600MHz ( F4-4600C19D-16gtzre)
Anakartımın bütün slotları bu RAM'ler ile dolu 4x8 olarak. Anakartın BIOS'u güncel fakat XMP açsam da kapatsam da RAM'lar 2133 MHz de çalışıyor. Kapatıp kendim 4600MHz'ye alıyorum.
Bu sefer de şu hata (Memory overclocking fail. System is boot up with default settings. Press F1 to run BIOS setup) ile karşılaşıyorum bilgisayar açılmıyor. BIOS'a girip tekrar eski ayarlara alıyorum tekrar açılıyor.
RAM testlerini yaptım RAM'ler de sıkıntı yok çalışıyor.
Bir yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba iyi Sosyal'ler.
Anakart: MSI B550 Gaming Carbon Wi-Fi
İşlemci: AMD Ryzen 9 5900X.
RAM: G.Skill Trident Z RGB 2x8 4600MHz ( F4-4600C19D-16gtzre)
Anakartımın bütün slotları bu RAM'ler ile dolu 4x8 olarak. Anakartın BIOS'u güncel fakat XMP açsam da kapatsam da RAM'lar 2133 MHz de çalışıyor. Kapatıp kendim 4600MHz'ye alıyorum.
Bu sefer de şu hata (Memory overclocking fail. System is boot up with default settings. Press F1 to run BIOS setup) ile karşılaşıyorum bilgisayar açılmıyor. BIOS'a girip tekrar eski ayarlara alıyorum tekrar açılıyor.
RAM testlerini yaptım RAM'ler de sıkıntı yok çalışıyor.
Bir yardımcı olursanız sevinirim.

Dostum nereden aldın bu RAM'leri? Çünkü bir ihtimal kazıklanmış olabilirsin. Bir ara internetten böyle kazıklanmıştım.

Recovery Mode'a alıyor, o yüzden XMP açınca kendisini 2133 MHz'ye çekiyor.

Yaşadığın sorunun sebepleri:
  • 4 kanal RAM'de 4600 MHz'yi verebilecek RAM topolojisine sahip anakartlar piyasada sınırlı sayıda. Elindeki anakart 4 kanal RAM'de 4600 MHz verebilecek düzeyde değil.
  • Ryzen işlemcilerde FCLK muhabbeti var. Bu da doğrudan işlemci içerisinde yer alan bellek kontrolcüyle alakalı. 4600 MHz RAM'in XMP'sini açtığında 2300 FCLK olarak kendisini otomatik ayarlar. 2300 FCLK'yi de elindeki 5900X ile stabil bir şekilde çalıştıramazsın çünkü Ryzen tarafında o kadar yüksek FCLK'yi stabil çalıştıracak güncel 2 model var; 5600G ve 5700G.
Çözüm:
  • XMP aç, frekansı elle 3600 MHz gir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı