4770K Overclock

PatPat

Kilopat
Merhaba arkadaşlar,
Sistem Özellikleri:

• İşlemci : i7-4770K
  • Anakart : Asus z87 pro
  • Ram : Gskill Ripjaws 1866 Mhz
  • Ekran Kartı : Zotax Gtx 670 Amp edition.
  • Soğutucu : Cooler Master H240m

3 ay önce aldığım sisteme ilk defa OC yapmaya karar verdim. Asus anakartımın 4-Way Optimization özelliğini kullanarak yaptım. Ancak işlem sırasın da işlemci 4.3 Ghz geldiğinde mavi ekran alıyorum. Ama sonrasın da reset atan bilgisayar işleme devam ediyor ve 4.3Ghz olarak oc ediyor.

Ancak bu mavi ekran (hal.dll) hatası bir kaç oyunda zorlama esnasında bilgisayar da aynı sorunu yaparak reset atıyor.
Ayrıca 1080p 23' monitöre sahibim. Ekran kartımının bazı oyunlarda Ultra ayarlarda kasmasını normal karşılıyorum. Sizce de normal mi?
Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle ekran kartınız gayet iyi, performanslı bir kart. Yeni çıkan oyunlarda bile kasması pek mümkün gözükmüyor.

Mavi ekranlar almanızın temel sebebi işlemcinin stabil çalışamıyor olmasıdır.
4.3 GHZ'de stabil çalışmıyor ise, stabil çalıştığı bir önceki frekans değerine geri çekin. Mesela 4 GHZ olabilir.

Ayrıca Prime95 adlı program ile test yapmanız gerekecek. Tüm çekirdeklere %100 yük bindirir bu program.
Bu sayede işlemcinin çıkabileceği maxsimum sıcaklık değeri ve zor şartlar altında düzgün bir biçimde çalışıp çalışamadığını da anlamış oluruz.

Şöyle söyleyeyim ben Zotac FireStorm programı ile az biraz Gpu clock ve Memory clock artışı yapmıştım daha önce. Ama işlemden sonra oyunları açmaz oldu bilgisayar, ayrıca sistem dengesizleşti falan.
Ben Asus' un kendi bünyesinde hazırladığı bir video izledim. Benim sahip olduğum işlemci ve anakartın aynısı ile test yaptılar. Orada işletim sistemi Win7 idi ve orada da 4.4Ghz hıza ulaştığın da bendeki gibi mavi ekran verdi daha sonra devam etti.
Corsair 750W güç kaynağım var. Şimdi siz öyle deyince ekran kartı beni şüpheye soktu.
Yani vsync kapalı, tüm ayarlar ultra ama ciddi kasıyor, yani 15-16 fps arası.

Crysis ilk oyunun da bile ultra ya girince kasıyor yani. Oyun 2007 yapımı Kart 2012

Normal bir monitörde o çözünürlükte kasma falan yok. Ama benim monitörde 1080p olduğundan olmalı kasıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Stabilitenin bozulmasına ekran kartı da işlemci de sebep oluyor olabilir.
Siz dediklerimi yapmış olsanız sorun zaten ortaya çıkmış olacaktı

Prime95 ile işlemcinizi test edin. Çekirdeklerin birinde bile hata oluşursa anlayın ki işlemciniz stabil değil.
Ayrıca ekran kartının frekans ayarlarını da standart değerlerine indiriniz.

Kasıyor diyorsun ancak oyunla da alakalı. Crysis zaten sorunlu bir oyun. Başka oyunlarda test edin ekran kartını.
Mesela BF3 veya BF4 gibi. Mutlaka vardır sisteminizde BF 3 veya 4.

Oyun esnasındayken işlemci ve ekran kartınızın kaç derece olduğunu da kontrol edin. Oyunu kapatıp kaç derece olduğuna bakana kadar sıcaklıklar düşüyor.
MSI afterburner veya AIDA64 Extreme Edition tarzı programlar kullanabilirsiniz.

Ancak siz en başta Prime 95 ile testinizi yapın. Monitörünüzün 1920x1080 çözünürlük değerlerine sahip olması ekran kartına elbette yük bindirir ancak o kart bu yükün altından kalkar yani.
Ya sizin oynadığınız oyunlarda optimizasyon sorunları var.
Ya da farkında olmadan gölgelendirme MSAA tarzı ayarları çok açıyorsunuz.

Birde şu videoda adamlar şu işlemciyi şu ayarlarda şu kadar OC yapıyor ama bende olmuyor demek mantıksız bir düşüncedir.
Her işlemci birbirinden farklıdır. Hepsinin performansı birbirinden farklıdır.
Zaten işlemciler sipariş üzerine üretilmez, şu fırına bir işlemci koyun İ5 çıksın diyemezsin. Bazıları yüksek performanslıdır İ7 torbasına konulur.
Bazısı orta seviyedir İ5 torbasına konulur bazıları da İ3.

Kısacası uygun frekans ve voltaj ayarlarını deneyerek, test ederek kendiniz bulmalısınız.

Prime95 i deneyeceğim. Ultra yapıyorum oyunları deneme amaçlı her zaman herşey olabildiğine en üst seviyede. Vsync kapalı tutuyorum her zaman.
Siz normal diyorsunuz ama, bence normal gibi gtx670 bugün 780' lerin yanın da biraz ezik kalıyor.
Ben prime ile test yapıp sonuçları da paylaşacağım. Teşekkürler.
Ayrıca benimle aynı donanıma sahip arkadaşlar lütfen yorumlarını esirgemesinler.

Assassin creed black flag - Crysis2 - Crysis3 - Hitman absolution
Bu oyunları oynadım henüz, Vsync haricinde herşey en üst seviyede tutuyorum.

Bence siz optimizasyon sorunu olan oyunları 8XMSAA 16XAnti ile açıyorsunuz. Dolayısıyla kasmalar yaşanabiliyor.
Siz sorunsuz bir oyunu kurun ve oynayın, ayarların bulunduğu kısmın bir resmini atın. O ayarlarda, o oyunu olması gerektiği FPS değerlerinde oynayabiliyor musun kontrol edelim.

Sizin asıl sorununuz oyun oynadığınız sırada sistemin saçmalayıp kapanması tarzı şeyler.
Dediğim gibi ekran kartı ve işlemcinin frekans ve eğer değiştirdiyseniz voltaj ayarlarını standart değerlerine geri döndürünüz.

Sizin yaptığınız OC'cuğun yarardan çok zararı var şuan. OC işlemini kaldır ki sorunun kaynağını anlayalım.
Ayrıca hala Prime 95 test sonuçlarınızı bekliyoruz Bir sayfada işlemci sıcaklığı, Prime 95 programı, CPU-Z programı gibi programları içine alan bir fotoğraf çekmelisin.

İnceleme videolarımdan bir örnek : İşlemcinin stabil çalıştığını kanıtlayan resim de diyebiliriz.

Mesela bu işlemci stabil çalışmasaydı oyunları çok yüksek ayarda açtığım zamanlar mavi ekranlar, oyunsa saçmalamalar meydana gelebilirdi ki daha önce çok yaşadım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…