5 GHz bağlantı nasıl yapılır?

467838

Kilopat
Makaleler
2
Yer
Türkiye, Konya
Arkadaşlar merhaba modemim Türk Telekom'un fiber modemi resmini aşağıya bırakıyorum.

1640201595019.png

Bu modem 5 GHz destekliyor ve internetim de 16 Mbps. İnternet hızı ve ping yönünden hiçbir sıkıntım yok stabil değerler alıyorum fakat 5 GHz'yi de denemek istiyorum. Bunun hakkında bazı sorularım var.
1. Soru: Nasıl 5 GHz yapabilirim.
2. Soru: 5 GHz'ye geçtiğimde diğer 5 GHz desteklemeyen cihazlarımda interneti kullanabilecek miyim?
3. Soru: Hızlarda artış olur mu?
İyi forumlar.

Hayır değil. Modem kurulumunda tekniknisyen kendi söyledi bizzat.

Teknisyenin verdiği bilgi yanlış o zaman. Daha kötüsü teknisyenin yanlış olarak verdiği bilgiyi savunman 🤔 tamam yanlış biliniyor olabilir ama ben görsel kanıt sunduğum halde neden hala inanılmıyor. Telefondan bağlandığım 5 ghz ağının görselini paylaşıyorum.

IMG_20211223_074214.jpg

Hayır değil. Modem kurulumunda tekniknisyen kendi söyledi bizzat.
Modem dile gelip söylese de yanlış bilgi. Teknisyenin onu söyleme sebebi; İnsanların sadece 5Ghz olan ağa bağlanıp daha sonra müşteri hizmetlerini arayıp ''Bu internet yan odada çekmiyor'' şikayetleri olabilir. İnterneti sadece gezinti için kullanan, pek bilgisi olmayan insanlar hız daha yavaş veya gecikmeli bir bağlantı olsa bile 2.4Ghz'de rahat ediyor.
Modem benim modem değil internetten buldum çekemedim fotoğrafını.

Yani telefonda 2.4 GHz olarak ayrı mı gözüküyor?

Bilgisayarım 5 GHz destekliyor. Sorum eski mobil cihazlarım var onlarda 2.4 GHz olarak ayrı mı gözükür yoksa sadece 5 GHz mi gözükür.

Teşekkürler hocam peki hem 2.4 GHz hem 5 GHz olarak 2 farklı yayın yaptığımda hız düşer mi?
Düşmez dostum. Yukarıda anlattığım gibi hız 5Ghz'de yakın mesafede çok daha stabil gelir, ping süreleri düşük olur. 2.4 Ghz ve 5 Ghz ağları ve onların sinyal seviyelerini görmek için Microsoft store'da Wifi Analyzer isminde ücretsiz bir program var. Onu kullanabilirsin. Orada kendi ağın ve çevrendeki ağların hangi frekanstan yayın yaptığını da anlık olarak gösterir sana.

Uzun lafın kısası; destekleyen cihazların varsa kısa mesafade 5Ghz'den bağlan.

Sorunun çözüldüyse cevaplardan uygun olanı çözüldü olarak işaretlersen sevinirim.

Modem dile gelip söylese de yanlış bilgi. Teknisyenin onu söyleme sebebi; İnsanların sadece 5GHz olan ağa bağlanıp daha sonra müşteri hizmetlerini arayıp "Bu internet yan odada çekmiyor" şikayetleri olabilir. İnterneti sadece gezinti için kullanan, pek bilgisi olmayan insanlar hız daha yavaş veya gecikmeli bir bağlantı olsa bile 2.4GHz'de rahat ediyor.

Düşmez dostum. Yukarıda anlattığım gibi hız 5GHz'de yakın mesafede çok daha stabil gelir, ping süreleri düşük olur. 2.4 GHz ve 5 GHz ağları ve onların sinyal seviyelerini görmek için Microsoft Store'da Wi-Fi Analyzer isminde ücretsiz bir program var. Onu kullanabilirsin. Orada kendi ağın ve çevrendeki ağların hangi frekanstan yayın yaptığını da anlık olarak gösterir sana.

Uzun lafın kısası; destekleyen cihazların varsa kısa mesafade 5GHz'den bağlan.

Sorunun çözüldüyse cevaplardan uygun olanı çözüldü olarak işaretlersen sevinirim.

Son bir sorum var. Modem ile aramda 1 duvar var internete alıcı ile bağlanıyorum kablolu ile bağlanmış kadar etkili oluyor. Yine de az mı çeker?

Son bir sorum var. Modem ile aramda 1 duvar var internete alıcı ile bağlanıyorum kablolu ile bağlanmış kadar etkili oluyor. Yine de az mı çeker?
Denemeden bilemezsiniz hocam. Perde duvar diye bir tip var, kimi zaman 1 duvardan bile sinyali geçiremiyorsunuz. Yapı, yalıtım malzemeleri bile etki ediyor. Arada ayna vb. cihazlar varsa bile etki eder. Wifi işlerinde böyle uzaktan söylenen şeylere inanmayın. Koşullara göre çok değişir. Deneyerek ve ince ayarları yaparak tecrübe etmeniz gerekir.

Ben 85m2 evimin ortasına koydum modemi ama arada bir duvarda asansör kabini olduğu için asla arkasına stabil bir şekilde ulaştıramadım sinyali. O yüzden 2'li mesh sistemi aldım yaklaşık 1.5K ödeyip.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı