Öncelikle şunu söyleyeyim, paketinizin 100Mbps olması sürekli stabil 100 vereceği anlamına gelmiyor. Bu değerler maksimum teorik değerler. Mesela ben 35Mbps paket kullanıyorum, genellikle 32'lerde seyrediyor.
Tek tek bağlantıdakı adımları kontrol etmeniz lazım. İlk olarak modeme/routera bakın. Bu cihazlarda her port her hızı desteklemiyor. Mesela bende fiber bağlantısı için olan Router'daki 4 portun hepsi de 1Gbps kaldırabileceğinden 100Mbps hız sorun olmuyor. Ancak eski VDSL modemimde 4 portun sadece biri 1Gbps desteklerden diğerleri 100Mbps destekliyor. O yüzden lokalde dosya aktarımı yaparken bile 96 gibi değerler alıyordum.
Diğeri de zaten söylediğim gibi kablo ile alakalı. En basit kısım bu. CAT 5E veya CAT 6 kablo alırsanız yeterli olur.
Son olarak da bilgisayarın kaç desteklediği önemli. Anakartın özelliklerine bakmanız lazım bu konuda. Güncel çoğu cihaz 1Gbps ve üzeri hızı destekleyebilir.
Şöyle bir örnek vereyim, yukarıda bahsettiğim eski modemle olan setup senaryosunda telefonum 5GHz üzerinden internete bağlanırken çok yüksek hızları alabilirken masaüstü bilgisayarım o hızları alamıyordu. Ancak kabloyu değiştirmem ve Router'ı değiştirmemle beraber artık kablo ile bağlanan bilgisayar telefonu çok rahat geride bırakabilecek hızlarda.
Windows 11 kullanıyorsanız Ayarlar'da Ethernet bilgilerine girdiğinizde size teorik Max hız değerlerini gösterir. Eğer orada 1000 ve üzeri download görünüyorsa bütün sorun ISS tarafındadır demektir.