- Makaleler
- 42
Yanlış biliyorsun.Yanlış. Ryzen sistemlerde frekans ne kadar artarsa o kadar iyi performans sağlanır.
Ekosistem dizecek olan insana bu lafları söylemek mantıksız.Corsair'in hem yazılımı hem güç kaynağı ve kasa hariç hiçbir ürünü iyi değil hocam. Corsair ekosistem mantıksız olur.
@Mithat Berhan Hocamın X570S Carbon MAX önerme sebebi, anakartta JCORSAIR1 portu bulunması. Yani Corsair ekosistemine uygun bir anakart.Bu çok iyi ama gerek yok benim önerdiğim X570 Tomahawk gereğini yapacaktır zaten.
X570 yongasının en iyi anakartlardan biri olduğunu belirtmiştim.
Frekans arttıkça orantılı olarak artan CL (gecikme süresinden) değerinden dolayı böyle dediğinizi tahmin ediyorum hocam. Frekans ve CL değerlerinin 2'si de önemlidir ancak frekans daha önemlidir.Yanlış biliyorsun.
Sadece baştan uyarıyourm ki uyarmamız gerekiyor çünkü burası destek amaçlı bir forum.Ekosistem dizecek olan insana bu lafları söylemek mantıksız.
Bu konuda da sadece uyardım. ALC4080 ses yongası için forumlarda dolu şikayetler var.@Mithat Berhan Hocamın X570S Carbon MAX önerme sebebi, anakartta JCORSAIR1 portu bulunması. Yani Corsair ekosistemine uygun bir anakart.
Sadece CL ve MHz olarak bakmamak lazım. Infinity Fabric 1T yerine 2T olarak çalışıyor. Bu da kazanca giderken kayıp yaşatıyor.Frekans arttıkça orantılı olarak artan CL (gecikme süresinden) değerinden dolayı böyle dediğinizi tahmin ediyorum hocam. Frekans ve CL değerlerinin 2'si de önemlidir ancak hız daha önemlidir.
Ona da değindim hocam yazımın tamamını okursanız anlarsınız.Sadece CL ve MHz olarak bakmamak lazım. Infinity Fabric 1T yerine 2T olarak çalışıyor. Bu da kazanca giderken kayıp yaşatıyor.
Yazıma göre 4000MHz CL19, 4000MHz CL18'den iyi değildir.3000MHz CL15
3200MHz CL16
3600MHz CL17
4000MHz CL18
Genel olarak "nominal saat hızında optimize edilmiş" RAM'ler için rakamlar böyledir.
Bu tabloya göre yorum yapacak olursak elimizde 2 tane RAM var ve Frekansları aynıysa CL değeri düşük olan tercih edilmeli ancak birisinin frekansı daha yüksek ve "orantılı olarak" CL değeri de artmışsa yani "optimize edilmişse" o Ryzen sistem için daha mantıklıdır.
Yüksek MHz RAM, her zaman iyi olacak diye bir kural yok. Her işlemcinin, içerisinde yer alan bellek kontrolcüsü farklıdır. X kişisinin 5800X işlemcisinde 4000 MHz çalışır, Y kişisinin 5800X işlemcisinde 4200 MHz çalışır, Z kişisinin 5800X işlemcisinde 3800 MHz çalışmaz. Bu tamamen kullanıcının işlemcisinde yer alan bellek kontrolcünün kalitesine bağlıdır ve şans faktörüdür. Gidip de 4000 MHz'yi kaldıramayacak bellek kontrolcüye sırf 4000 MHz yapacağım diye 2:1 verirsen performans kaybı yaşarsın. Ryzen işlemcilerde 1:1 çok önemlidir.Frekans arttıkça orantılı olarak artan CL (gecikme süresinden) değerinden dolayı böyle dediğinizi tahmin ediyorum hocam. Frekans ve CL değerlerinin 2'si de önemlidir ancak frekans daha önemlidir.
3000MHz CL15
3200MHz CL16
3600MHz CL17
4000MHz CL18
Genel olarak "nominal saat hızında optimize edilmiş" RAM'ler için rakamlar böyledir.
Bu tabloya göre yorum yapacak olursak elimizde 2 tane RAM var ve Frekansları aynıysa CL değeri düşük olan tercih edilmeli ancak birisinin frekansı daha yüksek ve "orantılı olarak" CL değeri de artmışsa yani "optimize edilmişse" o Ryzen sistem için daha mantıklıdır.
Bkz:
Bkz:Ryzen 5000 RAM Guide: Find The Best RAM For Your Zen 3 CPU
We decipher the best memory frequency and configuration to unleash your Zen 3 processor's full potential.www.tomshardware.com
Bu test i7-6700k ile yapılıyor. Intel sistemler için frekans Ryzen sistemlerde olduğu kadar önemli değildir ki burda da daha yüksek frekanslı RAM'ler farkını ortaya koymuş gibi gözüküyor.DDR4 Memory at 4000 MT/s, Does It Make a Difference?
Benchmarks: Applications. For the most part we test using DDR4-3000, as it occasionally shows some benefits over the more typical 2400 and 2666 MHz speeds. Going to 4000 MHz...www.techspot.com
Corsair, F/P markası değildir. Zaten Corsair'in odak noktası iCUE'dir; fiyatları da bu yüzden pahalıdır ve insanlar da iCUE için para verirler. Yoksa kimse Corsair olduğu için para vermiyor. Ayrıca Corsair kadar iyi bir garanti sunan firma yok.Sadece baştan uyarıyourm ki uyarmamız gerekiyor çünkü burası destek amaçlı bir forum.
Ben uyararak arkadaşa yardım ediyorum. Destek sağlıyorum. Uyarmak da bir yardımdır.
Ha, derseniz ki "marka uğruna sorunlarla boğuşan yada daha düşük performansı tercih eden insanlardanım" yukarıda da dediğim gibi tercih meselesi. Kendi kararınızı kendiniz vereceksiniz.
Ben ses yongasıyla alakalı bir şey söylemedim, JCORSAIR1 portu hakkında konuştum.Bu konuda da sadece uyardım. ALC4080 ses yongası için forumlarda dolu şikayetler var.
İşte o problemlerin bazıları:
Realtek ALC4080 Audio Problems. Sound Cuts out with Loud Hiss.
Hello, I'm new to this forum but you all seem very knowledgeable and I'm stumped here. Maybe someone here can think of a new fix to try. My trouble is with the sound (Realtek ALC4080) on a new motherboard (MSI z590 Torpedo) motherboard on a (mostly) new PC build. Using the TOSLINK audio...www.techpowerup.com
Ben sadece uyarıyorum. Uyarmak da yardımdır. Karar yine konu sahibi arkadaşın.