Anladım hocam sağolun. Peki 5 A2000 alsam dediğiniz kar oranı elektrik masrafı çıkarılmış hali mi? Elimde tahminen kaç tl net kar kalır.@Rosez 3060ti ile kıyas yaptım ve ben olsam düşünmeden A2000 alırdım ki, aldım da: Bırakın 3060 Ti'ı 3070'lerden bile daha karlı bir kart. (Tabi olaya sadece mining açısından bakıyırum)
Öbür türü de düşünürsek, kripto madenciliği var olduğu sürece bu kartlar da en az 3060- 3060 Ti'lar gibi alıcısını bulur.
Mevcutta 4 adet A2000, 8 adet de 3070 var bende. Güya 2 tane daha 3070 alıp kartları full tek rig yapacaktım ancak A2000'lerin marifetlerini görünce, 3070 yerine 2-3 tane daha 2. elden A200 alayım dedim ve Sahibinden'e baktım. Adamlar sadece 1-1,5 bin farkla satıyorlar, vazgeçtimDüşünün yani.
Şuan için 6 GB ideal, ilerde ne olacağını bilemeyiz. Bakarsınız o gün geldiğinde 12 GB'lik kartlar da iş görmeyebilir. Piyasada başta Titan gibi 12 GB'lik kartlar da var ancak ölüler. Ve kesinlikle kartların GB oranına takılmayın, onlar sadece göz boyama. Asıl icraat kartların GPU'sunda ve RAM hızlarında. Ki o bahsettiğiniz 4 GB'lik kartlar 24 GB de olsalar artık iş görmezler. Adeta bir servet harcayıp, özel sıvı soğutmalı SLI Titan'lı sistem kurmuştum. Bu gün benim 2 Tatan'ım da ölü; çünkü DiractX 12'ye takılıp, DirectX 12 mecburiyeti getirilen oyunları açmıyorlarAma baksanız, kartlar hala çok güçlüler. Unutmayın, isterseniz 32 GB'lik GPU alın, kapitalist sistem size onları uzun vadede kullandırmaz. Sizi yenisini almaya mecbur bıraktıracak bir sürü neden çıkaracaklar.
Neyse, dediğim gibi, bu kartları soğutabilirseniz, bırakın 3060-3060 Ti'ları, 3070'e bile tercih edebilirsiniz.
@Rosez tahmini değil, net olarak ancak ETH, dolar fiyatları anlık değiştiğinden şuanda aylık net (elektrik çıkılmış hali) size 3,700 TL civarında para bırakacaktır. RTX A2000 stebil 42 küsür MH/s kazım yaparlar...
42 x 5= 210 MH/s. Günlük 9.79, elektrik çıkılmış 8,28 x 30= 248,4 dolar bırakır ayda.
Ve evet, OC mecburi. Aksi taktirde bu değerlere ulaşılmaz. Ki hiç bir kart OC olmadan hesaplanan değerlere ulaşamaz.
Karar verip aldığınızda OC konusunda size yardımcı olurum. Zaten oldukça da basit bir işlemdir.
Tekrar belirtiyorum; bu kartlar şuanda dünya üzerindeki tüm kartlardan daha karlı ancak bu kartların hem kendileri hem de soğutma fanları oldukça küçük olduğundan çok çabuk ısınıyorlar. Eğer iyi soğutmazlarsa performans düşürüp, belli bir zaman sonra da sorun çıkarabilirler.
Şahsen ben soğutma işlemini iyi yaptığımdan hiç bir sorun yaşamıyorum. Hatta geçen gün adeta kavurucu bir socaklık olmasına rağmen GPU'lar 55, MEM'ler de 85 dereceyi geçmediler. Normal şartlarda da GPU 45, MEM de 75 civarında çalıştırıyorum ve hiç bir oynama olmadan, sabit 42,5 MH/s ile ve sadece 66-70 watt'a kazıyorlar.
Çok iyi düşünüp öyle karar verin.
@redcliffe 4 adet RTX 3060 Ti şu an en ucuz 50.600 tl/ elektrik çıkılmış aylık kazancı 3100 +500 de ton olsa= 3600, en fazla 3800 TL olur.
5 adet RTX A2000 şu an en ucuz 51, 600/ elektrik çıkılmış aylık kazancı 4.100 TL ve + ton, fazla güç; daha yüksek güç gerektiren PSU masrafı, fazla ısı ve ayrı hesap takibi işkencesiyle uğraştırmadan, şu an net 4 bin TL'nin üzerinde bırakıyor.
Sizinkisi tercih olabilir ancak en iyi tercih değil.
Hocam 4 adet 3060 Ti 188 mh/s ETH kazar günlük 10.22 dolar ayda 306.6 dolar Binance'deki güncel kurdan hesapla 4516 TL ediyor kur 14.76 bir de ton geliri var kart başı 1.6 gh/sden 6.4 gh/s kazım olur bu da günlük 1.02 ton yapar ayda 30.72 ton bu da güncel ton fiyatıyla 54 dolar yani 800 TL yapar 800 + 4516 = 5316 TL yapar. Elektrik giderini de hesaplayalım 4 kart 800W +sistemde Max 50-100W diyelim 850-900W tüketim olur bu da aylık 605 kW yapar bu da aylık vergiler dahil 989 TL görünüyor 5316 - 989 = 4.327 TL arkadaşın net geliri olur. Bir de 3060 Ti şu anda 10-11 bine kapalı kutu sıfır bulunabiliyor illa gidip N11'den ya da garip sitelerden kazıklanmaya gerek yok sarı site forum ya da birçok benzer yerden çok uyguna alınabilir dün topladığım rige 4 adet 3060 Ti aldım tanesini 10.900 TL'den kapalı kutu sıfır olarak bu hesapla dersek 4 kart 44 bin TL yapar 850W PSU'ya ihtiyacı var RM850 alabilir arkadaş 2 bin TL'ye 46 bin etti geriye kalır 4 bin riser rig kasası fanlar ucuz yollu bir anakart hepsine yeteceğine düşünüyorum. Ben 4 tane 3060 Ti'li rigi 49 bine maal ettim daha ucuz bile toplanabilir mesele araştırıp doğru yerden uyguna almakta.
Hocam peki örnek olması açısından anakart, işlemci, PSU, SSD modeli belirtebilir misiniz bir fikir edinmek açısından. Mümkünse ileride ekran kartı sayısını arttırabilecegim bir anakart olsun.
Bir de sanırım tüm 3060'lar aynı güçte ve soğukluk derecesinde çalışmıyor, önerdiğiniz bir modeli var mı?
Ekran Kartı - Ekran Kartı Modelleri - n11
Asus, Nvidia ve ATI gibi markalardan oluşan ekran kartı modelleri n11'de. Uygun fiyatlı ekran kartı çeşitleri ve özellikleri için hemen tıklayın.m.n11.com
Sanırım LHR var ancak fiyatı çok uygun geldi.
Hocam eğer çok fazla sarı site veya forumlardan alışveriş yapmaktan anlamıyor iseniz fiyat makul gelebilir fakat şöyle bir örnek vereyim bugün 7800 TL'ye 3060 Zotac white aldım soğutması daha iyi olan beyaz modeli tabii ki de 2.el 4 aylık yurt dışı cihazı fakat sorunsuz olduğu sürece bakımlarını aksatmadıkça uzun yıllar kullanılır eğer uğraşamam der iseniz N11 veya hazır sistem toplayan satan sitelerde 9 bin civarına satılan modellerden alabilirsiniz tek fanlı modelleri önermem bir de ASUS Dual mini ve gigabyt eagle modeli harici 3060'lar da hepsi güzeldir. Diğer ekipmanlar olarak şöyle bir önerim olur anakart olarak güncel değil de DDR2 eski nesil 4-5 slotu olan anakart işlemci RAM setlerinden almanız hem kurulumu basittir tak çalıştır hiçbir şey gerektirmez hem de ucuzdur 500-600 TL'ye çözülebilir sarı sitede neredeyse bedavaya bile satanlar oluyor veya bilgisayarcılarda bulunabilir direk elden çok daha ucuza alabilirsiniz tüm riglerim de böyle kullandım 1.5 yılı geçti hala sorunsuz çalışıyorlar ucuz olduğu için 2 adet alın ileride ekleme yapacağınızda direk 2. bir rig olarak kurun bu sayede bir rige bakım yaparken veya bir sorun olduğunda diğer rig çalışır tüm kartlar devre dışı kalmaz 4'er 4'er yapmanız size avantaj sağlar bakım onarım temizlik anlamında. Diğer donanımlar olarak SSD hiç gerekli değil herhangi bir HDD kullanmanız yeterli olur 40 - 80 GB çok eski 2. el bile olabilir önemli olan sağlam olması bunu direk N11 gibi yerlerden temin edebilirsiniz 250-320 GB olanlar bile 100 TL civarı. PSU olarak piyasada bol bulunan modellere bakın ucuz yüksek wattlı bilinmedik markalardan değil de güvenilir piyasada çokça olan modellere bakmak lazım ben ASUS ROG serisi kullandım 4 rigim de bu modelden var 850W'lık fakat pahalılaşınca Corsair RM850 modellerini kullanmaya başladım nispeten daha ucuz ve aynı kalitede denebilir ve bilindik bir marka 850W'lık modeli 4 karta sorunsuz yetmekte rig başına 1 PSU diyebiliriz (4 adet 3060 veya 3060 Ti için)
Hocam ddr2 ler sorunsuz çalıştırır desteklememe gibi bir durum yok direk tak çalıştır mantığıyla işler hiç ayar bile yapmanıza gerek olmaz bu yüzden kullanımı kurulumu en basit anakartlardır diyebilirim hem kendim kullanıyorum hemde rig kurduğum insanlara da önerip bu şekilde kurulum yapıyorum şu ana kadar bir sorun yaşamadım veya olumsuz bir geri dönüş almadım en eski ekran kartından en güncel 3090 a kadar her modelle mining yapabilirsiniz. Mining için ssd veya hdd olması bir fark yaratmayacaktır kazım hızınız değişmez sadece sistemi yeniden başlattığınızda yada elektirik gidip geldiğinde kazıma geri başlama hızı değişir hdd de 1 dk da kazıma başlıyor ise ssd de bu süre daha da kısalır yani çok aman aman bir etkisi olmaz diyebilirim. Güncel kartlarda gpu lar kolay kolay bozulmaz eski seri kartlar gibi fazla oc ile yanmazlar ben sanırım 100 ün üzerinde kart almışımdır sarı site veya benzeri yerlerden şu ana kadar arızalı bir gpu ya raslamadım en fazla macun yenilemem gereken kart oldu harici bir sorun yaşamadım. Bu arada bir önceki yorumda bahsettiğim kartı donanım haber forumundan aldım 2. el olarak yani yurt dışından değil birisi yurt dışı amazondan almış satıyordu fiyat makul referansları da olunca güvenle alınabiliyor sıfırı ile arasında 2 bin TL fiyat farkı olunca buralardan almak çok daha mantıklı oluyor kendimde orada al sat yapıyorum çok güvenilir bir yerdir link vermek yasak mı bilmiyorum bu yüzden google de aratarak bulur iseniz daha iyi olur sanırım. Bu arada yukarıda ki yorumlarda bir arkadaş eth + ton kazıldığında eth de kayıp olur o değerleri alamazsınız demiş şuanda lolminerin 1.48 sürümü ile kazıyorum sıfır kayıp oluyor kart tek eth de kazsam 47.5 mh/s veriyor ton + eth de kazsam 47.5 mh/s veriyor yani ton kazmak sadece elektirik tüketimini arttırıyor fakat gelen ton miktarını düşünürsek kartın tüm elektirik maliyetini çıkartıyor bu sayede bir nevi sıfır kayıp ile eth kazmış gibi oluyorsunuz. Bu yüzden Dual mining yapabileceğiniz verimli kartlar almanızı öneririm rtx 3060 veya 3060 ti gibi yukarıda ki arkadaşların bahsettiği gibi a2000 gibi modeller daha düşük tüketimle güzel mh/s ler verebilir fakat bunun bir kötü yanı var bu kartlar ısınır ve sadece eth de karlıdır ve 6 gb dir bunları düşünür isek eth biterse kartın değeri inanılmaz iner 6gb olması da bir kötü yanı daha erken mining den emekli olacaktır . Bunların hepsini göz önünde bulundurarak alım yapmanızı öneririm ileride a2000 gibi bir kartı oyuncuya satamazsınız veya normal modelleri her zaman alıcı bulur her türlü ihtimali düşünmek zarar etmenizi önler.Anladım hocam, alışveriş konusunda bir problemim yok ancak sonuçta sarı sitede bir şekilde zarar görmüş ancak belli etmeyen GPU'ya denk gelme ihtimalim var, tabii ki çok uyguna bir şey görürsek orası ayrı. Diğer türlü çok sayıda adet olmayacağı için bin TL gibi bir meblağ şu an için ciddi bir fark yaratmaz diye düşünüyorum bu yüzden sıfır almak tercihim şu an.
Bir de DDR2-3 demişsiniz bunlar ekran kartını desteklemede veya hız konusunda fark oluşturmaz mı? Benzer şekilde ufak çaplı bir SSD HDD'ye karşı daha verimli olmaz mı hızlı olduğu için?
Bu arada yurt dışında aldım demişsiniz gümrük te falan takılma durumu oluyor mu acaba?
Veya AliExpress uzerinden alınan ürünlerde?
Şimdiden teşekkürler.