Çözüldü 50 bin TL olan laptop 50 bin TL sistemden daha mı zayıf?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
2
Daha fazla  
Kasım ayı gelmişken dizüstülere bakayım dedim. Mesela Ryzen 5 AI 340 ve RTX 5050 işlemcili HP Victus 52 bin civarında. Asıl baktığım Ryzen 7 AI 350 ve RTX 5060 olan HP Victus ise şimdilik 60 bin. Bu fiyata dizüstü olarak bunlar varken aynı fiyata ya da biraz daha altına masaüstü alırsam daha güçlü bir cihaz mı toplamış olurum? Mesela Ryzen 7 9700F ve RX 9060 XT gibi bir donanım benzer fiyatlara gelir mi? Aslında Linux kullandığım için ekran kartım da işlemcim de AMD olsun istiyorum. Fakat dizüstü tarafında maalesef böyle bir imkan yok.

Çözüm
Evet daha güçlü bir sistem toplamış olursun. Ekran kartları iki cihazında aynı olsa bile, mesela iki cihazında ekran kartı 5060 olsa bile masaüstü daha performanslı olacak. Laptop ekran kartı daha düşük güç çekebileceği için masaüstü ekran kartının performansını yakalayamayacak.

Laptop'mu masaüstümü kararını verdikten sonra bütçeni belirleyip yeni konu açarsan buradan mutlaka en mantıklı seçimi yapman için yönlendiren çıkar.
Evet daha güçlü bir sistem toplamış olursun. Ekran kartları iki cihazında aynı olsa bile, mesela iki cihazında ekran kartı 5060 olsa bile masaüstü daha performanslı olacak. Laptop ekran kartı daha düşük güç çekebileceği için masaüstü ekran kartının performansını yakalayamayacak.

Laptop'mu masaüstümü kararını verdikten sonra bütçeni belirleyip yeni konu açarsan buradan mutlaka en mantıklı seçimi yapman için yönlendiren çıkar.

Çözüm

Peki bu güç tüketimini olarak tahmini watt cinsinden verirseniz ne kadarlık bir fark olur?

Peki bu güç tüketimini olarak tahmini watt cinsinden verirseniz ne kadarlık bir fark olur?
Laptoplardan üründen ürünede W değeri değişmekte. Sadece çektiği güce değil soğutma konusuda önemli bir etken. Laptoplar, masaüstü gibi soğutamayacak doğal olarak. 2 aynı ekran kartına sahip sistem için benim tahminim minimum %20 fark oluşur.

Bu arada işlemci içinde aynı şey geçerli.

Son düzenleme:
Toplamak sorun olmaz ama montaj işlemi nasıl olacak hiçbir fikrim yok. Hayatımda hiç PC toplamadım ve ne nereye takılır en ufak bir fikrim bile yok. :D

Bu arada Nvidia ile ilgili sorum olacak. Diyelim bu dizüstülerden birini aldım. Linux ile sorun yaşar mıyım? Çünkü Nvidia'nın Wayland'de sorunlu olduğunu okumuştum. Şu an KDE Plasma ile Debian 13 kullanıyorum. Özelliklerine baktım Wayland yazıyordu. Eğer seçimimi dizüstünden yana kullanırsam aşağıdaki iki modelden birini alacağım. Linux kuracağım için bu cihazlarda olası bir Nvidia sorunu yaşar mıyım?

HP Victus Ryzen 5 AI 340 RTX 5050
HP Victus Ryzen 7 AI 350 RTX 5060

Ekran Görüntüsü_20251031_121510.png

@Rona @mashiro @Bayram Tempest

Technopat Haberler

Geri
Yukarı