5000 TL Profesyonel IPS Monitör Tavsiyesi

blenxi

Kilopat
Katılım
26 Şubat 2018
Mesajlar
182
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Herkese iyi akşamlar. A'dan Z'ye evimdeki tüm teknolojik aletleri buradaki ve Tecnopat YouTube kanalındaki tavsiye ve incelemeler üzerinden almış biri olarak sıradaki monitör için tecrübe ve bilgilerinize ihtiyacım var. Ekran kartım Palit GeForce® GTX1060 6 GB JetStream. Ben seçimlerimi araştırmalarım sonucu daralttım ama yine elde fazlaca bir seçeneğim var.

Oyun için değil, basılı grafik tasarım işlerimin bir bölümünde kullanacağım için ihtiyacım doğrultusunda:
  • Maksimum 5.000 TL bütçeli (En pahalısı her zaman ihtiyacı karşılamadığı için 2.000 TL'lik monitörleri de önerebilirsiniz.)
  • Bütçe el veriyorsa 10 bit, değilse 8 bit IPS panel.
  • Parlaklık değeri yüksek, +300-350 cd/m2 gibi.
  • Kontrast değeri keza düşük olmayan
  • Renk tercihen 1.07 Milyar
  • En önemlisi ise sadece sRGB değil, Adobe RGB renk gamutunu destekleyen ve yüksek değere sahip olması.
Araştırma sonucu aldığım notlar bunlar ancak hepsi istediğim değerde olacak diye bir kaide yok. Hepsini destekleyip çözünürlüğü yüksek olan monitörler 8-10 bin TL civarındalar, bunun farkındayım. Ancak bu sene MacBook alacağım için mecburen monitörden kısmam gerekti.

ASUS'un Pro Art serisini öneren çok duydum. Dell'in namını da ezelden beri bilirim. Ayrıca özellikle YouTube'da BenQ ve ViewSonic öneren de çok fazla. Philips'in Brilliance, LG'nin de Profesyonel serisini öneren çok fazla yabancı kullanıcı gördüm. Bu yüzden kafam çok karışık. Bütçeme uygun ASUS ve ViewSonic en olurları gibi gözüküyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

@@chnzcn Meslektaşım, sen de güncel bilgilerini paylaşırsan minnettar olurum. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Monitör konusunda bilgim renk gamutuna kadar var maalesef yardımcı olamayacağım. :)
Ek olarak ilk mesajda ki etiket gitmez.
@chnzcn
 
Olsun yine de teşekkürler @XandeR12.

Samsung güzellemesi yapan yazılar okudum ancak profesyonel olarak herhangi bir modeli yok kendi sitelerinden baktığım kadarıyla.

Asus ve Dell için teknik servis ve garanti konularında çok eleştiri yapılıyor. 2 sene sonra arızalanırsa elimde patlamasını istemediğim için bu 2 markadan çok soğudum.

Benq muadillerine göre pahalı geldi bana, genel olarak özellikleri de tatmin etmedi.

Şu an LG ve Wiewsonic üzerine yoğunlaştım. Philips'in Brilliance modeline de bakıyorum. Artık biraz sıkılmış durumdayım aramaktan. Bütçeyi de biraz düşürme kararı aldım teknik aksaklıklardan ötürü. Her türlü bilgi ve öneriye ihtiyacım var.
 
Merhaba @blenxi ,


Adobe RGB ve sRGB desteği bulunan, 1,07 milyar renk sunan 32 inch 2K bir monitör. Bütçenizin çok altında ve tasarım için güzel bir 2K monitör. 32 inch olduğundan uzak bir mesafeden bakma -nız gerekecektir.

Buradan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.



Benim asıl önerdiğim monitör bu. Yine 1.07 milyar renk sunuyor (8 BİT+frc), Adobe RGB %89 ve sRGB %105, 4K IPS kısaca çok güzel bir monitör.
4K 27 inch olduğundan piksel yoğunluğu aşırı yüksek, yazılar karınca duası gibi olacağından ölçeklendirmeyi arttırabilirsiniz. Yine de alışmanız çok sürmez.

Bilgileri;


ProArt'lara baktığımda bütçenize 2K sığıyor sadece, bunu da istemem şahsen. Sonuçta bu tür işlerde çözünürlük çok çok önemli.


Viewsonic'lerin VX serisine baktığımda genelde VA paneller ile karşılaştığımdan önermiyorum.
VP serisi ise malum, çok tuzlu.

Edit: Philips'de oyuncu monitörü yazdığına bakmayın, sırf 4ms diye öyle diyorlar. Renk gamutları vs. tasarım için biçilmiş kaftan. Oyun da oynanır ama oyun için daha iyi ve ucuz alternatifler var.
 
Son düzenleme:
Çok teşekkürler @SkyRose.

Dün akşamdan bu saate kadar verdiğiniz site üzerinden karşılaştırma yaptım. Philips 10.000 TL'lik monitörlere kadar çoğunu renk gamut değerleriyle dövüyor. İnternetten araştırdığımda ise bu monitörün birkaç aylık bir monitör olduğunu gördüm. Ancak hakkında hiçbir inceleme videosu yok, sadece bir yabancı YouTube kanalı kısaca bahsetmiş, o da İngilizce değildi pek anlayamadım. Bu kadar iyi özelliklere sahip bir monitöre ön inceleme yapılmamasına şaşırdım. Arkasındaki LED'leri saymazsak hoşuma gitti diyebilirim. Tabi sağa-sola-öne-arkaya nasıl bir hareketi var, egonomisi nasıl bunları fotoğraflardan anlayamadım. Ben en iyisi yeni bir başlık açayım bu monitörle ilgili, belki kullanan vardır.

Bunun yanı sıra listemi iyice daralttım. Elde kalan modeller:

ASUS PB27qv.
BenQ SW270C.
BenQ PD2700U.
BenQ PD2700Q.
Dell ultrasharp U2718Q.
ViewSonic VP2768-2K.
 
@blenxi monitörü aşağı-yukarı, ileri-geri ve arkaya-öne gidebiliyor. Ama sağ-sol, yani dik bir şekilde kullanamıyorsunuz.

Attığınız modellere baktım. BenQ'lar Philips'den Adobe RGB olarak %19, sRGB olarak %5 daha az.

Ama PD2700U'nun kontrast oranı 300:1 daha fazla. Bu da siyahları ve beyazları daha iyi gösterir demek. Ama 300:1 çok küçük bir miktar, anlamak güç olacaktır.
Genelde monitörler 1000:1, 2000:1, 3000:, yani 1000'er 1000'er artar. (Philips 1000:1, BenQ'nun o modeli 1300:1) Neden bu kadar az diye soracak olursanız IPS olduğundan.

Ama böyle ufak şeyler için IPS'den vaz geçilir mi, asla. Tasarım = IPS.

VP2768 modelinde ise bir şey dikkatimi çekti:

3D LUT adında bir teknolojiyi detsekliyor. Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, biraz araştırınca kapsamlı bir renk uzayı tarzı bir şey olduğunu anlasam da taşlar tam oturdu diyemem. İsterseniz bir de siz bakın;
Viewsonic'in sitesinde ise LUT olarak değil başka bir şekilde bahsedilmiş ama aynı şey.
trtrrt.PNG


Tam doğru kavrayamamış da olabilirim ama bahsedilen rakamlar korkunç yüksek rakamlar.
Eğer bütçeniz yetiyorsa (7000TL'den aşağı bulunabileceğini sanmıyorum) bunu öneririm.

Technopat'ın bir videosu da var:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Eğer 3D LUT olayını doğru anladıysam muazzam bir şey, sRGB vs. atın gitsin :)
Ben de şu an kullandığım 2K 75Hz IPS olan 245E1S modelini aldığımda 2 aylık falandı, sizinle aynı durumdaydım.
Sadece Hollanda incelemeleri vardı. Uçuk (Bayağı yüksek yine ama o zamanki sandığım kadar değil) sRGB gamutu ilgimi çekmişti ve en ucuz 2K monitırlerden biriydi.

Ben aldım, sonra 100-200-300TL arttı ve piyasadan silindi. Hâla stoklarda yok gözüküyor. Memnunum kendisinden.
 

Dosya Ekleri

  • download.jpg
    download.jpg
    12,7 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleme:
@SkyRose öncelikle tekrardan teşekkür ederim seçimimde fikirlerinizi ve bilgilerinizi paylaşarak yalnız bırakmadığınız için. Her mesajda ayrı bir şey öğrendim ve kararlarımı bayağı değiştirdi.

An itibarıyla seçeneklerimi 4'e indirdim.
Philips 276E8VJSB.
BenQ PD2700Q.
ViewSonic VP2768.
ViewSonic VG2719-2K.

Karşılaştırma şu şekilde: Comparison between: 27" BenQ PD2700Q, 27" ViewSonic VG2719-2K, 27" ViewSonic VP2768, 27" Philips 276E8VJSB

Tabi ki her birisinin artısı eksisi var. Mesela normal şartlar altında Philips'i seçerdim ancak tam bir sabit monitör yapmışlar, hareket dahi etmiyor. Yükseltmem için altına bir şeyler koymak zorunda kalacağım ya da öyle bir düzenek yapacağım ki her yöne hareket edecek, ahtapot kol gibi. O da zor. Adobe RGB değeri yazmıyor ancak %90'lık bir değeri var, çok iyi yani.

Diğer monitörlerin ise bazı değerleri düşük olsa da ergonomik yapıları ise istediğim gibi. Listeden en sıcak baktığım VP2768 ancak bunda da paneli 8 Bit, 1, 6 milyon renk renk var, biraz da Adobe RGB değeri düşük. Fakat diğerlerinde olmayan bir özellik 3D lut var. İşte bu noktada ne kadar etkiliyor renkleri bilemiyorum.

3D lut mevzusunu da araştırdım. İçerisinde trilyonlarca renk barındıran bir RGB küpü düşünün. (Sizin attığınız görsel gibi) üzerinde oynanılan ya da değiştirilen renk bu küpün içerisindeki trilyonlarca renk arasında yeniden konumlandırılması. Ayrıca fotoğrafçılar arasında lut dosyası diye bir olay varmış. Bu Photoshop'taki Action gibi bir şey. Profesyonel olarak yapılıp bilgisayara uygulandığında, Photoshop, After Effects, Premier Pro vb. gibi programlarda o dosyanın içerisindeki renkler direkt olarak uygulanıyormuş. Bu terimi bir yerden hatırlıyorum diyordum ki Photoshop'tan kontrol ettim, color Lookup'da 3D lut kısmında bazı hazır dosyalar var. Onların indirilebilir versiyonu kısacası. En basit haliyle PS Action.

Ama programlardaki bu özellik monitörün genel renk değerleriyle nasıl bağdaşlaştırılıyor onu hiç anlamadım.
 
@blenxi 3D LUT'u Viewsonic 14 bit renk derinliği olarak tanıtıtor. 8 bit sözde bir değer veya LUT olduğundan pasif bir değer olabilir.
Screenshot_20200910-230224_Chrome.jpg


Zaten 8 bit = 16,78 milyon renk, 10 bit = 1.07 milyar renk diye gidersek 14 bit de yukarıdaki gibi 4,39 trilyon renk oluyor.

images (40).jpeg


Yani bu konuda 8 bit'i göz arda edebiliriz bence.
Monitörün genel renk değerleri ile de bu şekilde bağdaşıyor olmalı. O renk küpünün içindeki 4 trilyon küsür rengi sunuyor olabilir.

VP2768 4K modelinin ayriyeten bir sürü profesyonel özelliği daha var.

Viewsonic'in bolca öne çıkardığı Delta-E renk doğruluğunun az olması var mesela. Bu Delta-E değeri'ne baktım, ne kadar az olursa gerçek insan gözünün gördüğü renklere o kadar yakın oluyormuş. Yani bir ölçüt diyebiliriz. sRGB renk gamutu gibi.

Acer'ın açıklaması:

, görüntülenen rengin insan gözünün algıladığı renkle neredeyse aynı olmasını sağlamak için kullanılır. Bu aynı zamanda CIELAB renk alanında iki nokta olarak belirlenen iki renk arasındaki farktır. Delta E değeri ne kadar yüksek olursa renk doğruluğu o kadar düşük olur.


BenQ'nun daha teknik açıklaması (Beni aştı bu :D)


Her neyse efenim, o modelde de Delta-E<2 diye geçiyor. 2 ne kadar düşük bilmiyorum ama bu kadar övdüklerine göre oldukça düşük bir rakam olmalı.


Kısacası bütçe yeterse ben Viewsonic öneririm.



Sizin listedeki Philips'in sitesinde sadece NTSC ve sRGB renk gamutları var, o bölgede normalde Adobe RGB de yazmalı.
Nereden baktınız?

BenQ'ya bir türlü ısınamadım. Onunla aynı fiyat sayılabilecek 278M1R'den daha kötü, ondan çok daha düşük fiyattaki 276E8V ile kapısıyor. Tek avantajı olan ufak kontrast farkı da Q modelinde yok, U da var (PD2700U) o da olsa ne değişirdi bilmiyorum.


Umarım istediğiniz seviyede bir monitör bulabilirsiniz :)
 
Son düzenleme:
Evet o 3D lut mevzusu ana rengi ne kadar etkiliyor şu an için o önemli. Eğer bu özelliğe sahip ViewSonic'in monitörü renk konusunda bu bağlamda diğerlerinden daha iyiyse tercihim olacaktır.

Delta mevzusunu araştırmıştım önceden. Tüm modeller için Delta uygun değerlerde. Ne kadar küçülürse o kadar iyi.

ViewSonic benim de içime yattı. Ancak ben 4K değil 2K olanını alacağım, ekran dışında değerleri fark etmiyor. En iyisi ben bir konu daha açayım bu 4 model için, orada renk konusunda kafamdaki soru işareti kalksın.

Philips'in değerlerine YouTube'daki videolarda denk geldim. Kalibrasyon cihazı ile ölçüm yapılmış. Fotoğrafçılar bu değerleri bulmuş, resmi olarak yazmıyor tabii. Philips'in sitesi biraz az ayrıntılı. Dediğim gibi ayaklık ayarlayabilsem keşke direkt Philips'i alacaktım.
 
Selamün aleyküm hocam, bende fotoğrafçılık için monitör araştırıyordum, önüme sizin yazınız denk geldi. Acaba monitörü tercih ettiniz sorabilir miyim? Ve rica etsem link atabilir misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı