@blenxi monitörü aşağı-yukarı, ileri-geri ve arkaya-öne gidebiliyor. Ama sağ-sol, yani dik bir şekilde kullanamıyorsunuz.
Attığınız modellere baktım. BenQ'lar Philips'den Adobe RGB olarak %19, sRGB olarak %5 daha az.
Ama PD2700U'nun kontrast oranı 300:1 daha fazla. Bu da siyahları ve beyazları daha iyi gösterir demek. Ama 300:1 çok küçük bir miktar, anlamak güç olacaktır.
Genelde monitörler 1000:1, 2000:1, 3000:, yani 1000'er 1000'er artar. (Philips 1000:1, BenQ'nun o modeli 1300:1) Neden bu kadar az diye soracak olursanız IPS olduğundan.
Ama böyle ufak şeyler için IPS'den vaz geçilir mi, asla. Tasarım = IPS.
VP2768 modelinde ise bir şey dikkatimi çekti:
3D LUT adında bir teknolojiyi detsekliyor. Ne olduğunu tam olarak bilmiyorum, biraz araştırınca kapsamlı bir renk uzayı tarzı bir şey olduğunu anlasam da taşlar tam oturdu diyemem. İsterseniz bir de siz bakın;
LUT Kullanım Alanları LUT dosyaları iki türe ayrılır, ilki renk uzayı profilleridir. Bu profil LUT ’ları kameraların LOG 'lu çekimlerini referans mönitöründe doğru ışık ve renkleri göstermek için kullanılır. Örnek vermek gerekirse ARRI Alexa kameraları, çıkış mönitöründe
Viewsonic'in sitesinde ise LUT olarak değil başka bir şekilde bahsedilmiş ama aynı şey.
Benzersiz renk doğruluğu ve güvenilir uzun vadeli performans sunan ViewSonic® VP2768-4K Ultra HD monitör; fotoğrafçılar, tasarımcılar, video editörleri ve yaratıcı işlerde çalışan diğer profesyoneller için mükemmel bir tercih. SuperClear® IPS panel ve çerçevesiz şık tasarımıyla bu monitör...
Tam doğru kavrayamamış da olabilirim ama bahsedilen rakamlar korkunç yüksek rakamlar.
Eğer bütçeniz yetiyorsa (7000TL'den aşağı bulunabileceğini sanmıyorum) bunu öneririm.
Technopat'ın bir videosu da var:
Eğer 3D LUT olayını doğru anladıysam muazzam bir şey, sRGB vs. atın gitsin
Ben de şu an kullandığım 2K 75Hz IPS olan 245E1S modelini aldığımda 2 aylık falandı, sizinle aynı durumdaydım.
Sadece Hollanda incelemeleri vardı. Uçuk (Bayağı yüksek yine ama o zamanki sandığım kadar değil) sRGB gamutu ilgimi çekmişti ve en ucuz 2K monitırlerden biriydi.
Ben aldım, sonra 100-200-300TL arttı ve piyasadan silindi. Hâla stoklarda yok gözüküyor. Memnunum kendisinden.