5000 TL'lik grafik ve video bilgisayarı

@Silinen üye amacım o zaten uzun süre idare etsin rahatlayayım :D

@Tsugayu 4 5 sene öncesinde masaüstü bilgisayarım amd donanımlıydı ve ısınma yapıyordu çokça ki soğutma sistemimde iyidi. Ondan ötürü korkuyorum ısınır falan diye alamıyorum :)

4, 5 sene önce dediğiniz gibi amd felaketti. Hatta işlemciler hala felaket ama ekran kartları gerçekten çok başarılı. Sıcaklık olarak aralarında 2-3 derece bazen daha sıcak bazen daha soğuk oluyor. Özellikle Sapphire R9 390 soğutma konusunda çok başarılı internetten karşılaştırmalarını inceleyebilirsiniz.

Nvidia'yı ben de severim ama GTX 970'i hiç sevemedim. VRAM'in 3.5GB'ın hızlı geri kalan 0.5GB'ın yavaş olması. Kronik olarak Coil Whine sorunu olması... Yani bu kadar para verip sorunlu şeyler almak bana göre değil. Hele uzun süre kullanacaksam ve modelleme ile uğraşacaksam R9 390 gibi yüksek VRAM'e sahip bir ekran kartını tercih ederdim. GTX 970'de GPU render alırken eğer VRAM değeri 3.5 GB'ı aşarsa aşırı yavaşlama olması muhtemel. Tabi siz bilirsiniz.

Hocam grafik tasarım işinde VRAM o kadar önemli değil kanımca. Core Clock ve Memory Bandwith daha önemli nesne görüntüleme konusunda. Çünkü grafik tasarım yaparken sürekli şekil değiştiren bir şey yapmıyorsun.
@Tsugayu
GTX970 yerine R9 390 önerirken neye göre bunu söylediniz? Benchmark testlerinde 1080P çözünürlükte 6-7 FPS üstün oluyor "bazı" sahnelerde onun dışında 2-3 ORTALAMA FPS üstün bir kart. Burda 6-7 FPS üstün olduğu sahnelerde GTX970'in performansı düşmüyor, R9 390'ın verdiği FPS değeri yükseliyor. Örneğin 50 FPS'te oynanan bir oyun birden 60 FPS'e çıkıp 1 saniye sonra tekrar 50 FPS'e düştüğünde göz yorulur. Çünkü göz 50 FPS'e alışır, 60 FPS'e çıkınca o görüntü hoşa gider, göz rahatlar, 50'ye tekrar düştüğünde takıldığını hissedersin. Buna stabilite diyoruz. R9 390, GTX970 kadar stabil bir kart değil. Benchmark testlerinde ortalama FPS yerine anlık FPS'lere bakarsanız minik stutteringleri görebilirsiniz. Örneğin GTX970 bir scene'de 49-51 arası FPS verirken, R9 390'ın bu aralığı 43-58 olduğu ve ortalamanın 58'e daha yakın olması, R9 390'ı galip gösteriyor. Gelelim 3.5GB sorununa, GTX970'in 3.5+0.5 GB VRAM olarak çalıştığını söylediniz, o kart 4 GB VRAM'e sahip olsa bile +3.5 GB VRAM kullanmaya başladığında FPS droplar yaşanır zaten. Çünkü GPU'su o kadar yükü kaldıracak (akıcı bir şekilde) kadar güçlü değil. Aynı şekilde R9 390 içinde böyle. Gelelim 2160P olayına, GTX970'in 2160P 30FPS verdiği yerde VRAM'i yüzünden doğal olarak R9 390 35 FPS veriyor doğru. Ancak 2160P çözünürlükte oyun oynamak isteyen birisi 30 - 35 FPS'te sürünmek yerine bu kartlardan 2 tane alarak SLI-CF yapıp veyahut daha üst düzey bir ekran kartı alıp FPS'i 50'lere çeker. 30 - 35 FPS bir ekran kartına 1300-1400 TL vermiş birisi için akıcı değildir! R9 390 profesyönel birisi için alınacak bir kart değil. GPU'su, Belleğinin arkasında durabilecek bir kart değil. AMD alınacaksa R9 390X, render ve tasarım için alınacaksa AMD'nin HBM bandwith'li ekran kartları veya yeni gelecek olan HBM kartlar alınmalıdır. R9 390 iyi bir karttır ancak donanımsal olarak stabil değildir. Lütfen bende R9 390 var hiç takılmıyor, bir anlık 6-7 FPS düşse ne olur farketmiyorum bile demeyin. Bunu zaten sadece oyun oynayan birisi farkedemez. Saygılarımla.

Hocam grafik tasarım işinde VRAM o kadar önemli değil kanımca. Core Clock ve Memory Bandwith daha önemli nesne görüntüleme konusunda. Çünkü grafik tasarım yaparken sürekli şekil değiştiren bir şey yapmıyorsun.
@Tsugayu
GTX970 yerine R9 390 önerirken neye göre bunu söylediniz? Benchmark testlerinde 1080P çözünürlükte 6-7 FPS üstün oluyor "bazı" sahnelerde onun dışında 2-3 ORTALAMA FPS üstün bir kart. Burda 6-7 FPS üstün olduğu sahnelerde GTX970'in performansı düşmüyor, R9 390'ın verdiği FPS değeri yükseliyor. Örneğin 50 FPS'te oynanan bir oyun birden 60 FPS'e çıkıp 1 saniye sonra tekrar 50 FPS'e düştüğünde göz yorulur. Çünkü göz 50 FPS'e alışır, 60 FPS'e çıkınca o görüntü hoşa gider, göz rahatlar, 50'ye tekrar düştüğünde takıldığını hissedersin. Buna stabilite diyoruz. R9 390, GTX970 kadar stabil bir kart değil. Benchmark testlerinde ortalama FPS yerine anlık FPS'lere bakarsanız minik stutteringleri görebilirsiniz. Örneğin GTX970 bir scene'de 49-51 arası FPS verirken, R9 390'ın bu aralığı 43-58 olduğu ve ortalamanın 58'e daha yakın olması, R9 390'ı galip gösteriyor. Gelelim 3.5GB sorununa, GTX970'in 3.5+0.5 GB VRAM olarak çalıştığını söylediniz, o kart 4 GB VRAM'e sahip olsa bile +3.5 GB VRAM kullanmaya başladığında FPS droplar yaşanır zaten. Çünkü GPU'su o kadar yükü kaldıracak (akıcı bir şekilde) kadar güçlü değil. Aynı şekilde R9 390 içinde böyle. Gelelim 2160P olayına, GTX970'in 2160P 30FPS verdiği yerde VRAM'i yüzünden doğal olarak R9 390 35 FPS veriyor doğru. Ancak 2160P çözünürlükte oyun oynamak isteyen birisi 30 - 35 FPS'te sürünmek yerine bu kartlardan 2 tane alarak SLI-CF yapıp veyahut daha üst düzey bir ekran kartı alıp FPS'i 50'lere çeker. 30 - 35 FPS bir ekran kartına 1300-1400 TL vermiş birisi için akıcı değildir! R9 390 profesyönel birisi için alınacak bir kart değil. GPU'su, Belleğinin arkasında durabilecek bir kart değil. AMD alınacaksa R9 390X, render ve tasarım için alınacaksa AMD'nin HBM bandwith'li ekran kartları veya yeni gelecek olan HBM kartlar alınmalıdır. R9 390 iyi bir karttır ancak donanımsal olarak stabil değildir. Lütfen bende R9 390 var hiç takılmıyor, bir anlık 6-7 FPS düşse ne olur farketmiyorum bile demeyin. Bunu zaten sadece oyun oynayan birisi farkedemez. Saygılarımla.

Ben zaten R9 390'nın 8GB VRAM'i sonuna kadar işleyecek bir GPU'su olduğunu savunmuyorum öyle olsa R9 Fury X 4GB ile gelmezdi, veya GTX 980Ti 6GB olmazdı... Oyunlarda R9 390'nın 5-10 FPS daha iyi performans vermesi de benim için hiç önemli değil. Oyunlarda aynı performansa bile sahip olsalar, R9 390; daha uygun fiyatlı, efektif olarak kullanılmasada daha yüksek VRAM'e sahip, 2 kat daha yüksek memory bus değeri olan, floating point performansı, shading ve texture mapping birimi daha fazla, render output işlemci sayısı daha yüksek bir kart olması hepsini geçtim tek parça 4GB GDDR5 VRAM'e sahip olmayıp, kronik CW sorununu kabullenmiş bir kart olmaması beni GTX 970 yerine R9 390 almaya sevk eder. Performans olarak çok fark olmayacaktır ama en azından daha uygun fiyata daha uzun ömürlü bir ekran kartı alınmış olur. Neden daha uzun ömürlü? Çünkü DX12 ile GPU'ya binen yükün düşeceğinden söz ediliyor, eğer bu olursa işte o zaman bu kart belki 6-7GB görüntü de işleyebilir. Yani donanımın yüksek olmasının zararı olmaz aksine yazılım kısmı geliştikçe faydaları ortaya çıkar. Bana neye göre GTX 970 yerine R9 390'ı önerdiğimi sormuşsunuz ama ben sizin yazdıklarınızdan da R9 390 yerine GTX 970 alınması gerektiğini çıkaramadım. Sırf sizin yazdıklarınıza istinaden daha uygun fiyatta olması desem de yeterli cevap olur bence. Söz ettiğiniz stabilite konusu da 50-60 FPS bandında hissedilecek bir durum değildir, ancak 20-30 FPS de belki hissedilebilir ki bu da milisaniyeler içindeki değişimler olduğu için bir alışkanlık sonrasında rahatsızlık durumu yaşatmaz.
Sadece oyun oynayan birisi fark edemez demişsiniz ama bunu render sırasında hiç farkedemezsiniz.
Aslında burada çok önemli bir şeyi atlıyoruz kullanılan programlar CUDA mı yoksa OpenCL destekli mi. Hangi karta göre daha iyi optimize edilmiş. Modelleme ve Render için ekran kartı alırken kullanılan programların da dikkate alınmasında fayda var. Çekirdeklere özel optimize edilmiş işleme teknolojisinden dolayı önemli zaman farkları oluşuyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı