5600 XT OBS ve Dead By Daylight Çöküyor

Lochart

Decapat
Dün işlemcimi Ryzen 1600'den 3600'e yükselttim. Kasamın hava akışı berbat ve işlemci soğutucu da stok olduğu için normal olarak işlemci cayır cayır yanıyordu (96 dereceyi gördüm yanlış hatırlamıyorsam.) stok halde ama Cinebench testinde %100 yükte. Isınma konusunda bir tedirginliğim yok. Zaten böyle olacağını bilerek aldım ve birkaç hafta içinde ya kasa ya Arctic Freezer 34 DUO almayı düşünüyorum.

Ryzen 5 3600
MSI B450M PRO-VDH PLUS
Sapphire 5600 XT
Sharkoon TG4 RGB
2x CORSAIR 8 GB DDR4 3000MHz CL16
2 Monitör
Windows sürümü 19041

İşlemciyi test ettikten sonra ilk işim CBP kapatmak ve işlemciyi 4 Ghz'ye voltaj düşürerek sabitlemek oldu. 4.2 Ghz ile istediğim değerleri alamayınca işlemciyi 4 Ghz'ye çekip kademe kademe voltaj düşürerek şu şekilde ayarladım.

Override Mode
1.2000 V
CPU Ratio 40.0
CBP ve Game Boost kapalı
XMP Profile 2 (3000 Mhz 16-20-20-38)

Ayrıca ekran kartım stok değerlerde sorun çıkarttığından voltajı ve frekansı %3 kısarak kullanıyorum 1 aydır. (Bu yüzden AMD almayın diye bangır bangır bağırıyorum konularda. )

İşlemci Cinebench Testi ve 4 saatlik Ultra 1080p Forza Horizon 4 + işlemci üzerinden yaptığım 5000 bitrate 720p yayından sağ çıktı. Sıcaklık değerlerim de 70-85 civarlarında seyrediyor.

Değerlerin stabil olduğunu düşünüp yattım ve 1 saat önce Dead By Daylight ile yayın yapmayı denedim OBS ve DBD aynı anda çöküp sistem birkaç dakikalığına sapıttı ve crash verdi ama kapanmadı. Opera, Discord ve Spotify sorunsuz çalışmaya devam etti. 3 kere denedim ve aynı şeyi yaşadım. Sonuncusunda Opera da yanıt vermeyi kesti ama Discord bağlantım bu sürede hiç kesilmedi ve sistem kapanmadı.

Şimdi voltajı 1.2150 değerlerine çektim. Sorun şu ki yayınım zaten halihazırda 3 kere patladığı için tekrar aç kapa yapmak istemiyorum. O yüzden tekrar denemekten çekiniyorum.
Sorun ekran kartından mı, işlemcinin yeterli voltajı alamamasından mı yoksa güç kaynağının besleyememesinden dolayı mı oluyor emin olamadım. PSU 550W, işlemciyi 3600'e yükselttim ve 2. bir dandik 720p monitör taktım. Acaba bu ikiliyle beraber sistem çok mu yük çekmeye başladı diye şüpheleniyorum. Dün 4 saatlik yayın yapmam ve hiç sorun yaşamamam da şaşırttı beni ki Cinebench testi de yaptım.

Procces Monitor ile rapor aldım ama rapor aşırı karışık olduğu için anlamadım. Buraya bırakamıyorum çünkü rapor 2.5 GB. Galiba bir şeyleri yanlış yapıyorum raporu alırken.

Sizce sorun nedir?

Son düzenleme:
Ekran kartı sürücülerini güvenli modda DDU ile silip en güncel 20.8.2 versiyonunu yükledikten sonra. (Ayrıca anakart ve ses kartıda güncellenmeli Windows güç planı yüksek performans seçilmeli)

Ayrıca bu programı kurun.

All in One Runtimes Download

Bunları kontrol edin;

1. Bu anakarta yapılan bir BIOS güncellemesi buna sebep veriyor olabilir. (Bir de bu aralar son Windows güncellemesi sonrası bazı sorunlar yaşayanlar var bunun ile ilgili olarak son sürüm Windows usb olarak hazırlanıp temiz format ile güncel Windows kullanılmalı)

2. SSD Adata su630/650 ya da o sınıf bir modelse veya kronik sorunluysa, arızalı ya da uyumsuzsa yapabilir.

3. Ramleriniz bu soruna yol açabilir. Stabil veya tam uyumlu olmayabilir ya da arızalı. DRAM voltajı 1.38V olarak arttırıp deneyin. (Genelde CL16-20-20 olarak binlenmiş RAM'ler düşük kaliteli çipler kullanılarak oluşturulmuştur)

4. 550W? Watt bağımsız RX 5000 serisi PSU seçebilir beğenmeyebilir. Evet bu tip belirli belirsiz sorunlara yol açabilir.

5. Yaptığınız undervolt işlemi işlemci stabilitesini bozmuş olabilir.

6. Genel sistem soğutma performansı yetersiz olabilir.

Ekran kartınız normal koşullarda stok değerlerde hiçbir sorun çıkarmamalı güç tüketimini eğer ısı bazlı olarak düşürdüyseniz (ve stabilitesi bozulmuş olabilir) o başka ama PSU sorunu çıktığı için düşürdüyseniz muhtemelen Corsair vs serisi olduğunu tahmin ettiğim 4. sınıf ve piyasada ki en sorunlu kalitesiz modellerden biri olan PSU ise sistemde gelen , daha iyi tier sınıf b üyesi 550W ve üzeri bir PSU ile mutlaka sistemi kasa yan kapak açık test edin.

En ucuz tier b (düşük öncelik) 550W PSU bu piyasada ki.

Bir de son olarak ne olur ne olmaz diye ara sıra virüs taraması yapmak iyidir.

Son düzenleme:
@Jarex boş vaktimde geri dönüş yapacağım hocam çok teşekkürler.

Geçmiş olsun sayın @Lochart biz bu ve benzeri siyah ekran yanında çökme sorunlarının temel sebebini bulduk RX 5000 serisiyle uyumsuzluk yapan ya da belli bir kalitenin altında olan PSU kullanmak bu sorunun en temel sebebi.

İkinci ve küçük sebepleri de FreeSync veya programın donanım hızlandırmasını kapatmak gerekebiliyor veya çok kalitesiz kronik sorunlu RAM ve SSD'lerden oluyor.

Son düzenleme:
Son BIOS güncellemesi Haziran'da geldi ve çıktığında yaptım.

Son temiz kurulumda anakart sayfası üzerinden gerekli sürücüleri kurmuştum. Ara ara Windows Update çalıştırıyorum. Onun haricinde VCredist gibi yazılımları gerekli görünce Steam kuruyor. O yüzden All in One paketini pek gerekli görmedim ama bir bildiğiniz vardır diye yine yükledim.

İşlemci voltajını bir kademe artırdım.

WHQL sürücüsünü kullanıyordum. Son çıkan 20.8.2 sürücüsünü DDU ile temiz şekilde kurdum.

Ekran kartını da şimdilik stok halde bıraktım sorun yaşarsam yine UV yaparım.

Güç kaynağını belirtmeyi unutmuşum kusura bakmayın. Evet VS 550W kullanıyorum ve ekran kartı + işlemci güncellemesinden dolayı zaten beni tedirgin ediyordu.

PSU konusunda düşüncelerinizi dikkate alacağım hocam. Ciddi bir sorun yaşatmadığı sürece şimdilik yeni PSU olayını ertelemem gerekli. İşlemci soğutucu ya da kasa almam gerekli ilk olarak.

Toshiba OCZ 480 GB SSD kullanıyorum.

İşlemciyi taktığımdan beri kasa kapağı açık kullanıyorum mecburen. Bu yüzden mecbur kalmadıkça PSU'dan önce kasa almak istiyorum.

Ekran kartımda sıcaklık olarak hiç sorunum yok buz gibi çalışıyor ve muhteşem performans veriyor kart. Stok değerlerde görüntüde çizikler oluyordu -%3 voltaj ile harika çalışıyor kart.

Bunlara ek olarak şu sorunları belirtebilirim:

Her açılışta Yüksek Performans seçmeme rağmen sistem açılışta Güç Tasarrufu modunda açılıyor. Her seferinde elle değiştirmek zorunda kalıyorum.

Herhangi bir hata almıyorum, sorun yaşamıyorum hatta diğer Radeon ayarlarım sıfırlanmıyor ama voltaj ve frekansa yaptığım %3'lük ayar bazen kendi kendine sıfırlanıyor.

Bazen ALT-TAB yaparken sistem birkaç saniye yalpalıyor. Birkaç gün öncesine kadar Ryzen 5 1600 kullandığım için PSU kaynaklı mı CPU kaynaklı mı emin olamıyordum ama dediğim gibi güç kaynağından ekran kartını yükselttiğimden beri şüpheliyim.

@Denizyilmaz Muhtemelen doğru buldunuz. Ben de PSU'dan şüpheleniyorum. Eski kartım RX 570'di ve Watmann olaylarında da genel olarak PSU sorunu olduğunu düşünüyordum. Çok şükür ben pek sorun yaşamadım benim Watmann belam birkaç hafta içinde çözüldü ama çoğu arkadaş PSU yüzünden sorun yaşıyordu.

Geliştirilmiş Senkranizasyon, Radeon Boost gibi ayarlar çok sorun çıkıyor kullanmıyorum. Sorun yaşamaya devam edersem FreeSynch kapatmayı denerim.

Ben sistemi geçen sene hazır olarak almıştım. Sonradan HDD eklemesi, CPU ve GPU yükseltmesi, 8 GB daha ekleyip RAM'leri Dual Channel yapmak gibi yükseltmeler yaptım. Bütçem izin verdikçe toparlıyorum sistemi. O zamanlar bu kadar tecrübeli olsaydım VS550, OCZ SSD, TG4 kasa almazdım. Şimdi bunların acısı çıkıyor tek tek ama yapacak bir şey yok. Fırsat buldukça kasa yükseltmesi veya işlemci soğutucu, 600-650W PSU, Samsung/Kingston/Toshiba bir SSD gibi yükseltmeler yapmak istiyorum.

Son düzenleme:
Bu iyidir tier sınıfı b ve Rampage sadece ithalatçı asıl markası Sama normalde Rampage PSU asla önermem ama bu farklı bütçen 600TL civarında ise bu modeli al para puan ile 610TL'ye geliyor.

Ama her açıdan en garantisi bu PSU.

SSD olarak Kingston A2000 genellikle başarılı onun bir de Firmware güncellemesi çıktı BIOS gibi düşünün onu yaparsınız alırsanız.

Ram olarak piyasada bu modelden şaşma ve kit olarak alın asla üzmez.

Son düzenleme:
@Jarex
Hocam Corsair VS ve Vengeance cidden o kadar kötü mü? Dün test ettim hatta ekran kartını stok ayarlarda test ettim şimdilik bir sorun yok gibi gözüküyor. PSU tamam ama RAM değiştirmeye falan gerek var mı?

@Jarex
Hocam Corsair vs ve Vengeance cidden o kadar kötü mü? Dün test ettim hatta ekran kartını stok ayarlarda test ettim şimdilik bir sorun yok gibi gözüküyor. PSU tamam ama RAM değiştirmeye falan gerek var mı?

Sorun çıkarma ihtimali var çok kötü sınıfta tier D sadece igpu ile önerilen seviye.

RAM iki farklı zamanda alınmış ise timingleri aynı olmalı ama çipler değişik olabilir sorun çıkarma olasılığı az da olsa olur en ideali Dual bilindik kalitesini ispat etmiş modeldir.

Tier D "VS 2017 [gray-label]" Recommended only for very cheap, iGPU systems

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…