5600G overclock sonucu nasıl?

678162

Centipat
Efendilerim merhaba. İşlemciye overclock yapmayı düşünmüyordum ama nasıl olduysa işte buradayım ve sonuçları paylaşmak istedim çünkü bu işlemcinin hızını aşırtmak isteyen o kadar fazla kullanıcı var ki, faydam dokunur belki diye düşündüm.

Anakart ve soğutucunun ne olduğunu en sona yazmaya karar verdim. Sıcaklıklardan da bahsetmeyeceğim. Önce, size overclock tecrübesi olmayan biri olduğumu ve aslında 1 aylık bir süreç boyunca ilgi duymaya başlayıp farklı ayarları uzun süreler(günler) deneyerek öğrenmeye devam ettiğimi söylemeliyim. Bu sürecin en başında en güvenli yöntemi denemek istedim elbette. O yüzden voltaj ayarlarıyla olsun frekans ayarlarıyla olsun oynamaya cesaret edemedim. Basit overclock yöntemi olarak internetteki araştırmalarıma dayanarak sadece Precision Boost OverDrive ayarı ile Turbo hızını artırmayı seçtim. Anlık olarak 4.65GHz hızına çıkabilen bir işlemciye dönüştü. Bunun için sadece PBO OverDrive-Advanced yapıp PBO limit-positive +200'e getirdim. Bu işlem sonucu %4 civarı bir performans artışı olmuştu. Voltaj 1.47 kadar yükseliyordu Turbo artışları olduğunda. Oyunlarda ve diğer işlerde 1.2v ortalama ile çalışıyordu.

RAM hızının büyük etkisi olduğunu okuduğum için onu da artırmaya geçtim. XMP profile aktifleştirip ardından 3600MHz olan hızı elle 4000MHz'e aldım. 1.35v ile sabit çalışmaya başladı RAM. İşletim sisteminde takılmalar, mavi ekranlar olmadığı sürece her şey normal olmalıydı, sorunsuz devam etti her şey şu ana kadar.

Daha sonra Gigabyte'ın uygulaması üzerinden işlemci hızını artırmanın ne sonucu olacağını merak ettim ve sırf deneme amaçlı Cinebench testi yaptım sonrasında. İlk olarak 4.6GHz hızına alıp test ettim, sağ çıktı. Sonra 4.7GHz ile test ederken sistem yeniden başladı otomatik olarak. Evet dedim, demek ki 4.6GHz veya 4.65 olsun hadi, bu işlemcinin sınırı buymuş deyip işlemciyi stok haline alıp ama RAM'i 4000MHz'de bırakıp hayatımın sakin temposuna geri dönüş yaptım. Bazı dürtüler yine başgösterdi bir süre sonra ve PBO ile yine +100MHz olarak kullanayım bari dedim, sakıncası olmaz. Voltaj düşük kalır. Bir süre daha kullandım.

Bir gün gece yine şeytan dürttü, imkanın varken neden yapmıyorsun diye kafama girdi ve kendimi BIOS'ta CPU hızını elle girerken buldum. Dokunmaya çok korkardım oysa. Bütün ayarları otomatik seçeneğinde bırakıp, yalnızca XMP açık ve RAM 4000MHz ve CPU 4.65GHz ile kaydedip bilgisayarı başlattım.

Oda sıcaklığım 28-29C.
Sıcaklık CPU-Z stres testinde 71C, watt değeri ise 62W idi. 1.33v ile streslendi.
Cinebench R23'te sıcaklık 77C, watt değeri ise 78W oldu. 1.28v ile test boyunca devam etti.
Cinebench R23 skoru 11813 oldu. Kasa fanları %35-40 hızlarında kaldı.
Genelde 1.35v sabit diyebilirim. Bütün çekirdekler için overclock yapıldı. Boştaki sıcaklığı 35-40C arasında kalıyor. Artık böyle kullanıyorum. CS:GO performansı gözle görülür şekilde arttı. Diğer oyunlarda da artış oldu tabii ama net bir şey söyleyemem, üzerinde durmadım.

Anakart Gigabyte B550M Aorus Elite.
RAM Corsair LPX 3600MHz CL18.
İşlemci soğutucu Arctic Freezer A35.

Dosya Ekleri

• Untitled5G.png
    Untitled5G.png
    965,8 KB · Görüntüleme: 47
  • cpuzmulti.png
    cpuzmulti.png
    145,4 KB · Görüntüleme: 37
  • cpuzsingle.png
    cpuzsingle.png
    137,2 KB · Görüntüleme: 38
Son düzenleyen: Moderatör:
LPX'lere overclock yapmayın. Kaliteli değiller, bozulursa üzülürsünüz. Ayrıca mavi ekran, takılma olmaması stabil olduğu anlamına gelmez. Sadece Windows'un kullandığı DRAM bölümü stabil şekilde yapıyor olabilir. Memtest86 veya TestMem5 ile test yapın.

4 ay sonra update:
4.7ghz hızı voltajı 1.35'ten 1.388'e yükselterek yakaladım. Testte 1.312V civarlarında 83W ile ilerliyor. Sıcaklık 79 derece selsiyus. Skor ise 4 ay öncekinden yüzde bir daha yüksek oldu sadece.
RAM hızı 4000mhz kullanmaya devam ediyorum.
Az sonra 4.75ghz deneyip çay koyacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı