5600G vs. 5600X

Bütçe
3500

omershn4

Kilopat
RAM
Corsair Vengeance 3000Mhz 8x2 GB DDR4 Bellek
Anakart
Msi A320M Pro-e
Arkadaşlar şimdiki sistemimi aşağıya bırakıyorum bu sistemden artık yeterince performans alamıyorum ve yükseltmek istiyorum ama fazla bir bütçem yok. Oyunlarda daha çok işlemciden yana sıkıntı çekiyorum ve önceliğim o olacak. Aklımda 2 seçenek var fakat karar veriyorum sizden yardım istiyorum.
İlk seçeneğim R5 5600G'yi 2. El 3000 liraya veya o civarda bir fiyata satın alarak şimdilik sadece işlemciyi değiştirmek şu an için benim gözümde kolay olan bu çünkü işlemci ve ekran kartımı satarak buna çok rahat bütçe ayırabilirim. İçindeki dahili GPU beni bir süre idare eder tekrar bütçe bulduğum zaman ekran kartı satın alırım gözü ile bakıyorum.

İkinci seçenek ise R5 5600X almak aslında bu benim kalbimde yatan işlemci hem L3 32MB önbellek hem de PCI-e sürümü 4.0'i desteklediği için ileride sistem yükseltmesi yapmak istersem işlemci anakart ve M.2 SSD aldığım takdirde hepsi birbirine daha hızlı entegre olacak ve ileriye yönelik bir yatırım gözü ile bakıyorum. Ancak burada asıl beni düşündüren şey 5600X de dahili bir GPU bulunmuyor ve anakartım PCI-e 3.0 destekliyor. Ben bu işlemciyi aldığım takdirde ekran kartını anında almam şart ve anakartı da bir noktada değiştirmem gerecek. Bu noktada tam olarak yanıtlanması gereken sorum şu her iki işlemci de ikinci el piyasasında hemem hemen aynı fiyattalar performanstan biraz da olsun feragat ederek hazır şekilde kullanıma uygun 5600G mi almalıyım yoksa geleceğe yönelik daha performanslı bir sistem için 5600X mi?

Sistemimi zaman içinde komple değiştirmem gerekeceği için ikinci seçenek bana daha meşakkatli görünüyor çünkü şu an sistemimdeki hiçbir parça PCI-e 4.0 uyumluluğu sahip değil. Oyun performansları %1-9 FPS fark ettiriyor 5600X önde görünüyor ama bu fark için ilk etapta ekran kartına anında bir bütçe ayırmam gerekecek ikinci etapta ise bir anakart almam gerekecek sizce hangisi daha mantıklı ve uğraşmaya değecek?
Ryzen 3 2200G
MSI Armor RX 570
Corsair V. 3000MHz 8x2 RAM
MSI A320M Pro-E
Samsung EVO 860 500GB SSD

Hava sirkülasyonu iyi diye tahmin ediyorum yerimiz biraz serin ve egzoz fanı dahil 4 fan bulunuyor. İşlemcimde kule tipi soğutucu da vardı ama tek tarafı bozuldu sebebini bilmiyorum tamir ettirme imkanım var yüksek kalitede olmasada stok fandan iyi durumdadır muhtemelen. Yinede bütçe olarak sıkıntıya giriyorum belirttiğim 3500 liranın içinde ekran kartımı da satarsam elde edeceğim miktar olduğu için aslında bu kadar arada kaldım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı