5600X PC CHA 2 FAN bölümünde devamlı gel git oluyor

monwazch

Femtopat
Daha fazla  
Sistemimi montajladım gayet güzel çalışıyor ancak BIOS ekranında, CHA 2 FAN bölümünde devamlı gel git oluyor. Sanki güç kesiliyor sonra geri geliyor gibi.
Kısa bir Videosunu çektim ama buraya yükleyemiyorum.
CHA 2 FAN göstergesi sayı olarak RPM gösteriyor ama arada sırada(sık sık) N/A yazıyor ve geri düzeliyor. Bazen de kırmızı ile RPM yazıyor(düşük sayı)
Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Not: Anakarttaki CHA Fan 2 slotuna, ön panelde bulunan 3 adet fanın kablosunu kasadan çıkan çoklayıcı ile birleştirdim ve buraya taktım.
Gözle bakıldığında fanlar gayet sorunsuz dönüyor ve RGB renkleri hiç sönmüyor. Ama bu BIOS'taki gel git canımı sıktı. Bu durum normal mi?
BIOS ekranımı da paylaştım. Değerlerde herhangi bir sorun var mı?
RAM MHz hızının 2666 da çalıştığını gördüm ama benim RAM 4000MHz. Bunu nasıl 4000 yapabilirim?
Ayrıca işlemcide Masterliquid ML240l sıvı sogutma takılı ama boştayken sıcaklık 45 derece gösteriyor. Bu normal mi? Belki de pompası çalışmıyordur(pompayı CPU OPT girişine taktım)? Çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım?

Dosya Ekleri

• IMG-20220829-WA0000.jpg
    IMG-20220829-WA0000.jpg
    190,5 KB · Görüntüleme: 102
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıcaklıklar gayet güzel hiçbir sorun görünmüyor. Yani maximum 55-65 derece çok iyi. Daha zorlu stress testleri var ama onlarda maximum belki 10 derece far eder. 75 dereceye çıksa bile hiç sorun değil. 85 üzerine çıkmadığı sürece kafaya takmayın.

Evet HWiNFO 64 programında da cha fan2'de takılı olan fan bir ara 0 RPM'e düşmüş görünüyor.
Anakart üzerindeki bağlantıyı çıkar tak yapın. Sonra bir de çoklayıcıyı kontrol edin ondaki kabloları çıkar tak yapın. Eğer anakart üzerinde boşta fan kısmı varsa çoklayıcıdan 1 fanı ayırıp oraya takın.

Buradan AMD Auto-detect programıyla da anakart ve işlemciye ait güncellemelerinizi yapın.
Anakartım da toplam 2 adet CHA fanı mevcut.
Bir tanesine kasanın arka fanını bağladım, diğerine ise kasanın öndeki fanlarını çoklayıcı ile bağladım. Fanlar 3 pinli olduğu için bios dışında N/A olarak gösteriliyor diye biliyorum.
CHA dışında başka bir yere bağlayamaz mıyım? belki de gücü yetmiyordur?

Kasa modeli nedir? Çoklayıcıdan çıkan kablo da 3 pinli mi? Öyleyse anakart üzerindeki 4 pinli cha fan kısmındaki "doğru 3 pin"e takıyorsunuz değil mi? Takmanız gereken 3 pinin arka kısmında bir çıkıntı olur ve bir tanesi boşta kalır. 3 pinli fan kullanmadığım için tam bilmiyorum ama o eksik olan 4. pin muhtemelen fan hızını ve bilgisini ileten pin bu yüzden hızının görünmemesi normal olabilir ya da N/A yazması.

Kasa modeli nedir? Çoklayıcıdan çıkan kablo da 3 pinli mi? Öyleyse anakart üzerindeki 4 pinli cha fan kısmındaki "doğru 3 pin"e takıyorsunuz değil mi? Takmanız gereken 3 pinin arka kısmında bir çıkıntı olur ve bir tanesi boşta kalır. 3 pinli fan kullanmadığım için tam bilmiyorum ama o eksik olan 4. pin muhtemelen fan hızını ve bilgisini ileten pin bu yüzden hızının görünmemesi normal olabilir ya da N/A yazması.

Kasa: MSI MPG Gungnir 110M TEMPERED GLASS 3x120mm RGB FANLI MidT ATX KASA

Kasanın 4 fanı da 3 pinli. Kasadan çıkan çoklayıcının tüm uçları 4 pinli.

BIOS'da CHA FAN bölümlerinde devamlı değişen RPM sayıları mevcut. Eğer 3 pinli olduğu için hızınını görünmemesi gerekseydi o RPM sayılarının hiç gözükmemesi gerekmiyor mu?

Ayrıca, göz ile kontrol ettim. RPM, N/A'a döndüğünde RGB ışıklarında ya da fan dönmelerinde hiç kesinti olmuyor.

BIOS'daki n/a Kesinti sadece CHA-2 de oluyor. Cha-1 de hiç kesinti olmuyor.
CHA2: Kasanın önündeki 3 fan çoklayıcı ile buraya bağlı
CHA1: Kasanın arkasındaki tek fan doğrudan buraya bağlı.

Bağlantıları doğru yaptığıma eminim çünkü biraz takıntılı olduğum için bağlantıları en son kontrol ettim(elimle iyice sıkıştırdım). Ayrıca yanlış takma ihtimalim yok çünkü şekil olarak yanlış takılamıyor(sağdaki çentiğe oturmuyor)

Ben bilemedim hocam fan konusunu. Belki MSI teknik servisi arayıp sormak daha faydalı olabilir. Belki cha fan2 ile cha fan1'e takılı kabloların yerini değiştirerek bir deneyebilirsin. Aynı sorun cha fan1'de de olacak mı? Orada da olursa çoklayıcıda sorun olabilir. Orada olmazsa chan fan2 başlığında sorun olabilir. Çalışmasında hiçbir sorun yoksa bu bir sorun olmayabilir de. Bilemiyorum yani.

Ben bilemedim hocam fan konusunu. Belki MSI teknik servisi arayıp sormak daha faydalı olabilir. Belki cha fan2 ile cha fan1'e takılı kabloların yerini değiştirerek bir deneyebilirsin. Aynı sorun cha fan1'de de olacak mı? Orada da olursa çoklayıcıda sorun olabilir. Orada olmazsa chan fan2 başlığında sorun olabilir. Çalışmasında hiçbir sorun yoksa bu bir sorun olmayabilir de. Bilemiyorum yani.
Teşekkür ederim, çok yardımcı oldunuz. Ben bir deneyeyim. Kendinize iyi bakın, iyi geceler.

Hocam tekrardan rahatsız ediyorum ama galiba fan konusunda sorunu buldum.

CHA fan 1 ile 2'nin kablo yerlerini değiştirdim sorun çözülmedi.
Arındından çoklayıcıdaki 1 fanı çıkardım ve sorun çözüldü. Artık N/A gel giti olmuyor.
Sanırım CHA fan girişindeki güç fanlar için yetersiz kalıyor.
Bu sorunu nasıl çözebilirim? BIOS'stan felan cha fan gücünü artıramaz mıyım?

Son düzenleme:
Normalde 3 fan için yeterli olması lazım SYS fan başının. Bazı fan kontrolcüler gücünü PSU'dan alır SATA'ya da Molex ile. Anakarttaki bağlantı sadece fan hızını ayarlamak için olur onlarda. Sizinki de öyleyse PSU'dan gelen güç kablosunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Hala sorun çoklayıca olabilir diyorum ben belki çoklayıcı kablosu 3 fanı kaldıramıyordur SYS fan kısmından ziyade. En ucuz çözüm yeni bir fan çoklayıcıyla denemek olur ya da fanlardan 1 tanesini iptal de edebilirsiniz. İptal etmek istemezseniz de n/a yazmasına rağmen böyle kullanabilirsiniz bir sorun olacağını sanmıyorum.
Son olarak BIOS üzerinden qfan Control kısmından DC/PWM kısmı var. Çoklayıcıyı taktığınız kısmı DC ise PWM, PWM ise DC olarak değiştirmeyi deneyin.

Normalde 3 fan için yeterli olması lazım SYS fan başının. Bazı fan kontrolcüler gücünü PSU'dan alır SATA'ya da Molex ile. Anakarttaki bağlantı sadece fan hızını ayarlamak için olur onlarda. Sizinki de öyleyse PSU'dan gelen güç kablosunu değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Hala sorun çoklayıca olabilir diyorum ben belki çoklayıcı kablosu 3 fanı kaldıramıyordur SYS fan kısmından ziyade. En ucuz çözüm yeni bir fan çoklayıcıyla denemek olur ya da fanlardan 1 tanesini iptal de edebilirsiniz. İptal etmek istemezseniz de n/a yazmasına rağmen böyle kullanabilirsiniz bir sorun olacağını sanmıyorum.
Son olarak BIOS üzerinden qfan Control kısmından DC/PWM kısmı var. Çoklayıcıyı taktığınız kısmı DC ise PWM, PWM ise DC olarak değiştirmeyi deneyin.
Tüm cha fanları DC den PWM'e değiştirdim ve N/A yazısı artık çıkmıyor. Sadece bazen RPM seviyesi düşüyor 200 lere sonra geri 1500 civarında çalışmaya devam ediyor. Sanırım böyle kullanırsam bir sorun olmaz

PWM'deyken kendiniz fan eğrisi belirleyebilirsiniz işlemci kaç derecedeyken kaç RPM'de döneceğini ama 200'e düşmemesi gerekir diye düşünüyorum. Fan eğrisini bir kontrol edin.

PWM'deyken kendiniz fan eğrisi belirleyebilirsiniz işlemci kaç derecedeyken kaç RPM'de döneceğini ama 200'e düşmemesi gerekir diye düşünüyorum. Fan eğrisini bir kontrol edin.
Fan eğrisi standart ayarlarda. Bence bunun göstergesinde bir sorun var.
1661816891420.png

Eğer biostaki gibi rpm düşmesi olsaydı bu değerlerde(chassis olanlarda) minimum değerin 200lerde olması gerekmezmiydi?
Bence bios göstergesinde bir sorun var, her şey yolunda gibi sadece gösterge yanlış bir sebepten dolayı.
RGB'lerde her hangi bir kesilme yok(aynı yere bağlı, tek kablo fanlar)
kesilmeler olsaydı rgbler de yanıp sönmezmiydi?
yada fanlar yavaşlamazmıydı? her hangi bir değişiklik yok

Evet biraz önce min 0 rpm'e düştü. Galiba çoklayıcı da bir sorun var. Yeni bir çoklayıcı ile deneyeceğim gene olmazsa ön fanlardan birisini sökeceğim. Çünkü devamlı n/a arasında gidip gelirse ömrü hızlı bitebilir.

Ortadaki fanı sökmem mantıklı olur mu? yoksa en alttakini mi sökeyim? en alttaki fanın yarısı powersuply tarafına boşluğa gidiyor

Son düzenleme:
Fan eğrisi standart ayarlarda. Bence bunun göstergesinde bir sorun var.
Eki Görüntüle 1500641

Eğer BIOS'taki gibi RPM düşmesi olsaydı bu değerlerde(chassis olanlarda) minimum değerin 200'lerde olması gerekmez miydi?
Bence BIOS göstergesinde bir sorun var, her şey yolunda gibi sadece gösterge yanlış bir sebepten dolayı.
RGB'lerde herhangi bir kesilme yok(aynı yere bağlı, tek kablo fanlar)
Kesilmeler olsaydı RGB'ler de yanıp sönmez miydi?
Ya da fanlar yavaşlamaz mıydı? Herhangi bir değişiklik yok

Evet biraz öncemin 0 RPM'e düştü. Galiba çoklayıcı da bir sorun var. Yeni bir çoklayıcı ile deneyeceğim gene olmazsa ön fanlardan birisini sökeceğim. Çünkü devamlı n/a arasında gidip gelirse ömrü hızlı bitebilir.

Ortadaki fanı sökmem mantıklı olur mu? Yoksa en alttakini mi sökeyim? En alttaki fanın yarısı powersuply tarafına boşluğa gidiyor

Ya en alttakini ya en üsttekini sökün derim ortadaki kalsın. Kendiniz deneyerek de bulabilirsiniz hangisi sıcaklığa daha çok etki ediyor. MSI teknik servisine bir danışabilirsiniz belki çoklayıcı almadan önce onlar daha iyi bir çözüm sunabilir. Para sorun değilse orta halli bir çoklayıcı alıp deneyebilirsiniz de tabii.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı