5800X için Ryzen Master nasıl kullanılır?

Makaleler
3
Ryzen 5800X var ve Arctic Liquid Freezer II 280 sıvı soğutma var. İşlemci Base: 3.8 GHz, Boost: 4.7 GHz temel değerleri var. Sadece Boost değeri olan 4.7'yi 4.8 veya 4.9 çıkartıp base değeri ise normal kalacak şekilde nasıl ayarlayabiliriz? Stres testinde normal şartlarda 70-75 dereceyi geçmiyor, lakin 4.5 GHz'ları da geçtiğini görmedim stress testinde.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS'tan yapman daha iyi, Ryzen Master'ı sadece monitoring için kullanabilirsin.

Bir de BIOS'tan verince sabit Hz oluyor.

Hayır, bu yanlış bir bilgi. Boşta yine 1.5GHz civarında seyreder frekanslar.

BIOS karmaşık değil, en sağlıklı yol. Anakartın nedir?

Ryzen Master'dan bakarsan öyle olmadığını görürsün, Görev Yöneticisi ve Armoury Crate'e bakmamalısın frekans için.

O yaptığın OC'nin değerleri ne idi? Aslında 5800X'e OC'ye gerek de yok, kendi başına performansı zaten iyi.

Sadece değerlerini merak ettim, birde dediğim gibi base clock sabit kalırken boost clock değeri arttırılabiliyorsa onu arttırmak istedim. Önceki ayarları hatırlamıyorum, BIOS'u sıfırladıydım da hazır tekrar oluştururken bir deneyim dedim. Şu şekilde böyle bir sonuç veriyor:
1.30 verdiğimde yukarıdaki gibi kırmızı uyarı verdi. 1,325 verdiğimde hata vermedi. Lakin sıcaklık 80 derecelere geldi, 4.8 Ghz için denesem mi acaba? Bu işlemlerde bir sıkıntı olur mu? Benim bildiğim frekansı besleyecek volt yoksa restant atar. Fazla verilirse de sıcaklık fazla artar. Oradan bir orta bulunuyoruz. Öyle yandı bitti falan olmaz sanırım?

Ek olarak, dediğin gibi Görev Yöneticisinde hız ile Ryzen Masterdeki boştaki hız farklıymış gerçekten. O zaman bu ayarlarla biz sadece maksimum boost değerine müdehale ediyoruz. Boştaki frekansı sistem otomatik yapıyor.

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    501,3 KB · Görüntüleme: 143
  • Screenshot_1.png
    63 KB · Görüntüleme: 111
Son düzenleme:
Benim bildiğim frekansı besleyecek volt yoksa restant atar. Fazla verilirse de sıcaklık fazla artar. Oradan bir orta bulunuyoruz. Öyle yandı bitti falan olmaz sanırım?

Sadece sistem siyah ekrana düşüp yeniden başlar, işlemciyi yakmak falan olmaz.

İşlemci zaten 4.7GHz'e atabiliyor kendisini, OC'ye ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum zaten Zen3 işlemcilerin performansı çok iyi. BIOS'tan Core Frequency'yi manuele alıp 47.00 girip UV işlemi yapabilirsin. Aynı performans ile daha serin sonuçlar gelebilir.

Bu arada 8 çekirdekli bir işlemciye 4.8GHz 1.325v bayağı iyi bir değer, ama 100MHz için deneme yapmaya gerek yok (hoş üstü için de gerek olduğunu düşünmüyorum). Dediğim gibi GHz'i 47.00 girip voltaj ile oynamak daha mantıklı geliyor.

AIDA64'ün en zorlayıcısı sadece FPU'yu strese sokmak, diğerlerini de katınca sıcaklıklar düşüyor.

Dediğim gibi hocam, sadece test için deniyorum. Limitlerimi bilmek adına, 4.7 Ghz ile 1.325 volt sıkıntı yaratmadı ama 4.8 Ghz çekince volt yetmedi yeniden başlattı. Birde kardeşimde farklı soğutucu var, ayarlayabilirsem onla da denemeyi düşünüyorum. Ne kadar farkı oluyor gibisinden.

Normalde 4.7 sabit, oto voltaj ile kullanıyorum. Oyunlarda frekans düşüşü vs olup FPS oynaması olmasın diye.
4.7 Ghz sabitlediğimizde masaüstünde normal iş yüküne göre frekans veriyorsa bu yaptığımız O.C amacı ne oluyor? Zaten yükte Boost değerine kendi geçiyor. Boostu aşamıyorsak frekans sabitlemenin bir faydası olur mu? Ben dalgalanma olmasın belki FPS'ye etkisi olur gibisinden sabitlemiştim başlarda.
4.8Ghz 1,35 volt stresste yeniden başlatıyor. Kaç vereceğiz ki buna 1,4 mü

4.7GHz sabitlediğimizde masaüstünde normal iş yüküne göre frekans veriyorsa bu yaptığımız O.C amacı ne oluyor?

47.00 girmek OC değil zaten, gerek olmadığı için sabitleyip UV yapsan yine GHz/v potansiyelini görebilirsin.

1.35v 4.8GHz ile de ısınıyor diyorsun, OC'nin birinci kuralı sıcaklıkları optimum tutup performansı ideal şekilde arttırmaktır.

Ben dalgalanma olmasın belki FPS'ye etkisi olur gibisinden sabitlemiştim başlarda.

Dalgalanma olmaz uygun voltajı bulursak.

Birde kardeşimde farklı soğutucu var, ayarlayabilirsem onla da denemeyi düşünüyorum.

Modele bağlı ama LF II 280'in performansı zaten üst düzey.

4.8GHz 1.35v yapıp stabilitesine bak AIDA64'ten, sadece FPU testi yap. Sonra da bir oyuna girip MSI Afterburner'dan sıcaklıkları takip et, eğer 75- olursa bir şeyler yapabilmişiz demektir. Tabii bence 100MHz için hala böyle bir maceraya gerek yok.
4.8GHz 1.35 Volt stresste yeniden başlatıyor. Kaç vereceğiz ki buna 1.4 mü

1.4'e çıkıyorsak iyice anlamsız olur, Core Frequency'e 47.00 girip voltajı da ona göre yapsak hem iyi performans olur hem de sıcaklıklar düşebilir. Yine potansiyelini görme fırsatın da olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…