5800X sisteme sıvı soğutucu gerekli mi?

Prokopius

Zeptopat
Daha fazla  
Merhabalar,

Yeni bir sistem toplama işine giriştim, elimdeki mevcut parçaları söyledikten sonra eksikler için yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

1 yıldır kullandığım RTX 2060 Super ekran kartım var.
ASUS 24" monitör kullanmaktayım.

(Alınanlar)

Samsung SSD, 970 EVO p. M.2, 1 TB, NVMe MZ-V7S1t0bw
AMD Ryzen 7 5800X 3.8GHz-4.7GHz 8 çekirdek 36MB soket AM4 kutulu box işlemci
Phankteks Eclipse P500a temperli cam mesh ön panel mid Tower ATX bilgisayar kasa (non RGB)
MSI MPG B550 Gaming Edge Wi-Fi AM4 ATX anakart.

(Eksikler ve almayı düşündüklerim)

Phanteks AMP 80 Plus altın güç kaynağı, modüler, 750 watt.
MSI MPG A850GF 80+ Gold 850W tam modüler güç kaynağı.
Arctic Liquid Freezer II - 360 Intel/AMD işlemci destekli PWM sıvı soğutucu (ar-acfRE00068A)
Kingston Fury Beast 16 GB 3600 MHz KF436C17BBAK2/16

Şimdi son duruma göre,
Fiyat farkı çok açılmayacaksa 850W bir güç kaynağı alacağım. Onlarca yorum arasından anlamadığım için (pin sayısı vs) öneriye hatta mümkünse sisteme göre nokta atışına ihtiyacım var.

Işık kaşık işlerine hiç gerek yok, RGB olmayan 3600 bir RAM önerisi gerekiyor.
Daha önce sıvı soğutucu kullanmadım ama R7'yi dizginlemek için forumdaki arkadaşların önerilerinden yola çıkarak Liquid Freezer'ı yazdım. Karar doğru mu?

Sıvı soğutucuya ihtiyaç var mı? Çünkü 2K limitlerinde genelde. Stok fan alsak işimizi görür mü acaba?

Bu sistem içinde birbiri ile uyumsuzluk çıkarak bir parça var mı acaba?

Çok uzun yazdım, yardımlarınız ve ilgi alakanız için şimdiden teşekkür ederim. Herkese iyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM'lerde elini korkak alıştırma, şunlar muhteşemdir. CL değeri daha da düşer BIOS ayarlarıyla. Kingston bunun yanında çerez kalır.

Güç kaynağına gelirsek 850w ile ne yapacaksın? Elindeki sisteme fazla fazla yeter, RTX 4090 gibi trafo takacaksan ileride o ayrı ama Phanteks 750w bile tüm ihtiyacını fazlasıyla görür. Soğutucu işi sana kalmış ama ekonomik olsun diyorsan Fuma 2 gibi iyi hava soğutuculara da bakabilirsin.

Şunu var ya uçarak alın, 1700 TL'nin altında gelecektir diye tahmin ediyorum.

Daha önce sıvı soğutucu kullanmadım ama R7'yi dizginlemek için forumdaki arkadaşların önerilerinden yola çıkarak Liquid Freezer'ı yazdım. Karar doğru mu?

Doğru.

Sıvı soğutucuya ihtiyaç var mı? Çünkü 2K limitlerinde genelde. Stok fan alsak işimizi görür mü acaba?

Asla görmez, 5800X ısınıyor.

Bu sistem içinde birbiri ile uyumsuzluk çıkarak bir parça var mı acaba?

Güzel sistem, bir sıkıntısı yok.

RAM önerisi:

5800X Yapısı itibariyle ısınan bir işlemci. Reddit ve forumlar 5800X’in ısınma şikayetleriyle dolu. Fuma 2 Tarzı çift kule tipi hava soğutucular da iş görür. Tek kule, 4 bakır ısı borulu falan 500-600 liralık soğutuculardan uzak dur oyunlarda 70-80 dereceyi görürsün. AMD İçin en iyi soğutuculardan birisi Arctic LF360. Bu soğutucuyu alırsan mutlaka offset montaj yapmalısın, bende tam yükte 4-5 derece, oyunlarda da 2-3 derecelik fark yarattı.

Sıvı sogutucu veya saglam bir kule tipi soğutucu şart oğlu şart o islemci icin çünkü ben de onu kullanıyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı