5800x3D oyunda 80 dereceye çıkıyor

Sıvı soğutucu mu tercih edilir kule soğutucu mu o soğutucunun sıcaklığı ne kadar iletip ne kadar soğuttuğuna göre değişir neredeyse X3D kapasitesinde Ryzen işlemci kullanan arkadaşım düşük sıcaklıklarda gayet memnun Ryzen işlemcilerin yüksek derecede çalışabildiğini biliyorum fakat 5800x3D için 90 derece olarak belirlenmiş.

https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/amd-ryzen-7-5800x3d.html
Orada 90 yazması bir şey ifade etmiyor. AMD'nin eski çalışanı bizzat söylüyor yüksek derecelerde rahatça çalıştığını ki pratikte de öyle. "Bizim emmioğlunun bilgisayar şöyle" diye argüman sunulmaz, zaten bu argüman da değil. Bilmediğiniz konularda araştırma yapmadan konuşmayın.
Sürekli 90 da çalışması bir sorun teşkil etmez diyorsunuz yani? Peki bu işlemciyi yaz ayında ortalama en yüksek 75 derecede çalışmasını sağlamak için ne yapabilirim?
Daha kaliteli bir soğutma alabilirsiniz veya UV yapabilirsiniz.
 
Orada 90 yazması bir şey ifade etmiyor. AMD'nin eski çalışanı bizzat söylüyor yüksek derecelerde rahatça çalıştığını ki pratikte de öyle. "bizim emmioğlunun bilgisayar şöyle" diye argüman sunulmaz, zaten bu argüman da değil. Bilmediğiniz konularda araştırma yapmadan konuşmayın.

Daha kaliteli bir soğutma alabilirsiniz veya UV yapabilirsiniz.

Merhaba her işlemcinin silikon kalitesi farklı olabilir kaç dereceye çıkacağı değişir AMD'nin eski çalışanı dediğiniz arkadaşla ilgili bir argüman bulamadım maaleseft. Sitesinde çıkabileceği maksimum sıcaklık yazmış daha yükseğe çıkması istenmiyor ki zarar görmesin daha yüksek sıcaklığa çıksa zaten öyle pazarlarlar. Dediğiniz gibi olsaydı kendi işlemcime yüksek sıcaklık tehlikesi olmadan ve stres testinde bilgisayarım reset yemeden +200 +300 MHz daha rahatlıkla overclock yapabilirdim. Konu sahibi arkadaş bilgisayarındaki BIOS ve program sorunu yüzünden undervolt yapamadığıyla ilgili sorununu belirtmiş olmasına rağmen mesajınızda undervolt önermişsiniz.

Hayır yapmadım, dediğim gibi undervolt yaptığım zaman PBO2 kullandım ama içime sinmedi.

Kademeli olarak -10 -20 -30 olarak değiştirmeyi denediniz mi?
 
Son düzenleme:
BIOS'tan hiçbir şeye ellemeden PBO2 tunerden TDP değerlerini yazıp bütün çekirdekleri direk -30a almak yeterli mi? Yabancı forumlarda genelinde -30 önermişler.

-30 yeterlidir ama dediğiniz gibi kasılma sorunları yaşıyorsan -15'e düşürebilirsin.
 
PBO2 tuner üzerinden curve sekmesinden tüm çekirdeklere eksi(-) değerden undervolt yapmanız yeterlidir sadece işlemciniz için en iyi stabil ayarı bulmanız gerekli.
 
Yanlış bilgi
Merhaba her işlemcinin silikon kalitesi farklı olabilir kaç dereceye çıkacağı değişir AMD'nin eski çalışanı dediğiniz arkadaşla ilgili bir argüman bulamadım maalesef. Sitesinde çıkabileceği maksimum sıcaklık yazmış daha yükseğe çıkması istenmiyor ki zarar görmesin daha yüksek sıcaklığa çıksa zaten öyle pazarlarlar. Dediğiniz gibi olsaydı kendi işlemcime yüksek sıcaklık tehlikesi olmadan ve stres testinde bilgisayarım reset yemeden +200 +300 MHz daha rahatlıkla overclock yapabilirdim. Konu sahibi arkadaş bilgisayarındaki BIOS ve program sorunu yüzünden undervolt yapamadığıyla ilgili sorununu belirtmiş olmasına rağmen mesajınızda undervolt önermişsiniz.
Silikon kalitesiyle ne alakası var tam olarak? Silikon kalitesi OC'yi etkiler. Yüksek kaliteli ile daha iyi OC yaparsın. Ayrıca UV yapamıyorsa daha kaliteli soğutucu alabilir. Ayıp bir şey değil söylemiş olmasına rağmen onu önermek. AMD'nin eski pazarlama direktörü söyledi direkt dediğim şeyi. 90'ın üstüne çıkması ömrünü azaltmaz, frekansı etkileyebilir sadece. Yıllarca 90 derecede çalıştır, bir şey olmayacaktır.
1713102003245.png

Tüh ya yanmamış. :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
PBO2 tuner üzerinden curve sekmesinden tüm çekirdeklere eksi(-) değerden undervolt yapmanız yeterlidir sadece işlemciniz için en iyi stabil ayarı bulmanız gerekli.
Evet biliyorum,bunun için ryzen master kullanmak istedim ama çok karışık hiç bir şey anlamadım. Önerin için teşekkürler eve gidince deneyeceğim.
 
Evet biliyorum, bunun için Ryzen Master kullanmak istedim ama çok karışık hiçbir şey anlamadım. Önerin için teşekkürler eve gidince deneyeceğim.

Ryzen Master sizin için daha karmaşığa kaçabilir PBO2 tuner kullanın. Denedikten sonra ortaya çıkacak sonuçları merakla bekliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı