5ms IPS mi; 1ms TN mi?

Gözünü seviyorsan IPS Panel, yaklaşık 3 senedir kullanıyorum , arkadaşımın evine gidince her defasında iyi ki IPS almışım diyorum, gözlerim kanıyor adeta.

Kimi TN paneller var, renk profilleri itibarıyla IPS panelden farkı yok ya da çok yakın. Bu kişisel bir zevk meselesi aslında.

Kimisi için gözünü sevmek daha akıcı bir görüntü elde etmek, kimisine göre ise renklerin dolgunluğu. Kimini yoğun renkler rahatsız eder, kimini etmez.

5ms ile 1ms'nin farkını görerek nasıl anlayabiliyorsunuz anlam veremiyorum. Zira milisaniye üzerinden konuşuyoruz burda. O yüzden tabi ki IPS panel tercih edilmeli bence.

Kimi TN paneller var, renk profilleri itibarıyla IPS panelden farkı yok ya da çok yakın.

Doğru bir bilgi değil. TN panellerin sunabileceği renk kapasitesi bellidir. IPS panelin yanına bile yaklaşamaz bu konuda. Renk kapasitesinden kastım, IPS panellerin olayı renkleri gerçeğe en yakın şekilde vermeleri zaten. Canlılık ile karıştırılabiliyor bu durum.

"İyi" TN panellerde görüş açısı birazcık daha iyi, bazıları gerçek 8 bit, arka aydınlatmaları daha iyi olabiliyor. 3000 TL civarlarındaki TN panellerde var bu. Bu artılar, renkleri gerçeğe yakın bir şekilde vermelerini sağlamıyor işte. IPS ve VA panellerin çıkarılma sebeplerine baktığın zaman, gerekçe olarak TN panelin sunduğu kalitesiz görüntü olduğunu göreceksin.

TN panel hız avantajını üst seviye IPS panellerde maalesef kaybediyor. Daha düşük giriş gecikmeli IPS paneller (AHVA) mevcut. Tek avantajları düşük piksel tepki süreleri.

Amacım muhalefet olmak değil yanlış anlamanı istemem. IPS ve VA panelin teknolojik olarak daha üstün paneller olduğunu görmeni istiyorum. TN paneli bazı durumlarda öneriyorum bu arada. O durumları da yazmayayım artık, uzar gider.
1 ms TN uydurmalarına kanmayın. Piyasadaki neredeyse tümüne yakın 1 ms TN panelleri gerçekten de vaadedilen tepkime süresinde kullanamıyorsunuz, ghosting yapıyor. Nerden biliyorsunuz diyecek olursanız; DELL S2417DG, AOC AGON241QG ve şu an kullandığım ASUS PG258Q Modellerinden Over Drive seçeneğini genellike "Extreme" yazar o seçeneğe alınca ghosting olduğunu üç monitörde de gördüm. Orta veya Normal ayar seçeneği var burada kullanabiliyorsunuz. Bu da muhtemelen 2,5-3 ms falan oluyordur. 1 ms diye aldığınızı gönül rahatlığı ile 1 ms de kullanmayı düşünüyorsanız benim gibi hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz :)

O ters Ghosting.:açım: Pikseller olması gerektiğinden hızlı renk değiştiriyor.

Son düzenleme:
Aynen IPS’e atılan çamur kalmadı artık:) Senin de dediğin gibi hayatımızda TN yokmuş gibi tercih yapmak lazım artık:)
Güzel söylüyorsun da, VA panellerdeki ghosting sorununu ne yapacağız? TN monitörler kadar garantili monitör var mı?

Güzel söylüyorsun da, VA panellerdeki ghosting sorununu ne yapacağız? TN monitörler kadar garantili monitör var mı?
Ama ben IPS için konuştum:) Hatta VA kullanmadığımı ve yanlış fikir vermek istemem demiştim:) TN monitör mesela garantiliden kastın nedir? Açıkçası denedim deneyimledim fakat gerçekten IPS sonrasında resmen bu ne ya oldum:) Renk olsun, canlılık olsun, hatta çoğu kişi karşı çıkabilir ama bunlarla beraber akıcılığı gayet güzel bence. Yani renk doygunluğu ile uyumlu akıcılığı.

Ama ben IPS için konuştum:) Hatta VA kullanmadığımı ve yanlış fikir vermek istemem demiştim:) TN monitör mesela garantiliden kastın nedir? Açıkçası denedim deneyimledim fakat gerçekten IPS sonrasında resmen bu ne ya oldum:) Renk olsun, canlılık olsun, hatta çoğu kişi karşı çıkabilir ama bunlarla beraber akıcılığı gayet güzel bence. Yani renk doygunluğu ile uyumlu akıcılığı.
Kusura bakma, onu fark etmemişim. Garantiden kastım görüntüdeki saflık. Ghosting gibi bulanıklaşma olaylarının olmayışı. Ben de şu an VA mı TN mi diye düşünmekten çıldırmak üzereyim hatta az önce konu açtım, ziyaret edebilirsiniz. VA'nın daha canlı renkler sunduğunu biliyorum fakat şu pixel bulanıklaşması olayı aklımı karıştırıyor.

Kusura bakma, onu fark etmemişim. Garantiden kastım görüntüdeki saflık. Ghosting gibi bulanıklaşma olaylarının olmayışı. Ben de şu an VA mı TN mi diye düşünmekten çıldırmak üzereyim hatta az önce konu açtım, ziyaret edebilirsiniz. VA'nın daha canlı renkler sunduğunu biliyorum fakat şu pixel bulanıklaşması olayı aklımı karıştırıyor.

O olay uzun ve panele özgü kronik bir durum yok. Ghosting kavramı sadece piksel tepki süresine bağlı bir şey değil. Almak istediğiniz model neydi?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı